PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Suzuki Drz 400 Jetkit + 3x3 Modifiyesi

onuro
06-04-2007, 02:49
Bu anlatım Suzuki Drz 400 S modelinde performansı arttırmak amacıyla yapılan jet kit ve hava filtresi girişinin büyütülmesi uygulamasını kapsamaktadır. Bu yazı aslen İngilizce bir kaynaktan çeviridir. Ben de bu yazının orijinali ile aynı uygulamayı yaptım ancak kendi çektiğim resimler ve video pek de yakışıklı olmadığından orijinal resimleri kullanıyorum.

Drz 400 S ve SM modellerinde Mikuni BSR 36 kullanılmış olsa da ayarlarında bazı ufak farklardan dolayı aşağıda yazılı pilot jet, main jet vs boyutlarını SM modeli için uygulamayınız. Ayrıca satın alırken SM için üretilmiş jetkit seçiniz.

Dynojet (DJ) ve James Dean (JD) kitlerden herhangi birini alabilirsiniz. Ayrıca Moose, FMF markaları altında Dynojet kitler de satılıyor. Bunlar sadece adı geçen firmalar için yapılış DJ üretimi olup aralarında bir fark yok.

Zaman ihtiyacınız:
Sökmek 30 dakika,
Karbüratör jet işlemleri 25 dakika,
Montaj 30 dakika,
Ayarlamalar 15 dakika,
Biraz da ekstra zaman ilave etsek toplamda 2 – 2 buçuk saatte bu işi yapabilirsiniz.

Drz 400 modifiyeleri yapan Eddie Sisneros’un testleri ve önerileri doğrultusunda aşağıdaki seçeneklerden size uygun olanına göre jetkitinize ilave olarak pilot ve main jet temin edebilirsiniz. Çünkü Dynojet içerisinde her ölçüde pilot ve main çıkmıyor. Aşağıda farklı kombinasyonlar mevcut.
3X3 modifiye + Dynojet + Performans egzoz için;
(Veriler sırasıyla “Main Jet, Pilot Jet, İğne klips yeri, Yakıt vidası turu” olarak verilmiştir.
138, 22.5, 4th, KEFS(Kientech Extended Fuel Screw) 1, Deniz seviyesi ile 3,000 feet arası,
140, 22.5, 4th, KEFS 3.5, Deniz seviyesi,
142.5, 25, 4th, KEFS 2.5, 300 -5,000 feet arası

Ben en alttaki seçeneği tercih ettim. Ben akrapovic egzoz kullanıyorum ve standart olan 142,5 main jeti ellemedim.

Yapılacak iş kısaca şöyle;
1. Sele, yan plastikler, ve depoyu sökün
2. Hava filtresi kutusundaki deliği 3x3 inç boyutlarında büyütün
3. Arka şase bağlantısını yukarıdan sökün, aşağıdan gevşetin, geriye doğru birkaç santimetre yatırarak karbüratör ile çalışabilecek yer açın
4. Karbüratörün kelepçelerini gevşetin
5. Gaz tellerini sökün
6. TPS (Throttle Position Sensor) soketini karbüratörden çıkarın
7. Karbüratörü motordan sökün
8. Karbüratör kısmına geçtik, iğneyi sökün
9. Main Jet ve Air Jet değişimini yapın
10. Şamandıra ayarını kontrol edin, gerekiyorsa ayarlayın
11. Yakıt ayar vidası üzerindeki bakır tıpayı sökün
12. Yakıt ayar vidası ön ayarını yapın
13. Karbüratörü motora takın
14. Motosikleti eski haline getirin, parça arttırmayın :)
15. Motoru ısıtın ve ince ayarını yapın
16. Keyifle sürün
17. Teker yapın, hadi bi daha... (ben beceremiyorum bari siz yapın)

Detaylı anlatıma gelmeden önce şunu ifade edeyim. Ben karbüratörlerin çalışma prensipleri vs konularda bir süre yazılar okuyup bu anlatımları iyice sindirdikten sonra ilk kez karbüratör söktüm ve bu resimlere bakarak jetkit işini yaptım. Bu konuda yalnızca yabancı kaynaklardan faydalandığımdan usta ağzıyla anlatamıyorum. Bazı terimleri İngilizce kullanmam yanlışlık yapmamaya çalışmam, yoksa özentilikten değil, lütfen yanlış değerlendirmeyiniz.

Ben bu işi yaparken önce motorun her açıdan resmini çektim. Tüm kablo, boru, soket, somun herşey yerli yerindeyken inceledim. Sonra gerekli malzememin olup olmadığını kontrol ettim. Eğer yeterli miktarda anahtar, tornavida (yıldız torna vidalar çok hassastır, yanlış uç ile vidayı yersiniz, işiniz o noktada tıkanır)lokma takımı vs yoksa bu işe başlamayın.

Herşey tamamsa, başlayalım.

onuro
06-04-2007, 02:55
1. Sele, yan plastikler, ve depoyu söküyoruz.

2. Hava filtresi kutusundaki delikte bulunan şnorkeli söküyoruz, ve deliği 3x3 inç boyutlarında büyütüyoruz. Bunun için bir spatulayı ısıtarak plastiği kesebilirsiniz. Veya farklı bir yöntem de uygulanabilir. Ben denedim, ısıtılmış bıçak iyi oluyor.

Neden 3x3 diye soracak olursanız, adını söylediğim Amerikalı drz ustası birçok denemeden sonra bu boyutta bir hava girişinin uygun olacağına kadar vermiş. Dyno testleri ile de bunu destekliyor. Zaten tüm drz'ciler de bu işlemi uyguluyorlar. O nedenle ben yaptım iyi oluyor tarzı bir modifiye değil. Güvenebilirsiniz.

3. Arka şase bağlantısının alt vidasını her iki taraftan da gevşetiyoruz.

Egzoz korumasını söküyoruz.

onuro
06-04-2007, 02:57
Egzozun manifold ile orta boru arasındaki bağlantı noktasını gevşetiyoruz.

Egzozun arka ve alt bağlantı vidalarını söküyoruz.

Arka şase üst bağlantı vidasını söküyoruz ve bu şekilde karbüratör ile rahatça çalışabileceğimiz yer sağlamış oluyoruz. Motosiklet spesiyel bir makina olmadığından teferruat az değil, o nedenle bu kısım biraz uğraştırıyor malesef.

onuro
06-04-2007, 03:02
4. Karbüratör kelepçelerini gevşetiyoruz.

5. Gaz teli ve hortumları söküyoruz.

6. TPS (Throttle Position Sensor) soketini söküyoruz.

7. Karbüratörü motordan söküyoruz. Bunu yaparken arka şaseyi hafifçe geriye eğiyoruz. İlk 3 maddede verdiğimiz uğraşlar bunun içindi, yoksa karbüratörü yerinden sökerken zarar verebilirsiniz. Ama burada yine de haşin davranmayın, motorun biryerine zarar vermek istemeyiz.

8. Karbüratörü aydınlık ve temiz bir yere götürerek çalışıyoruz. Önce kapağı söküyoruz. Uygun yıldız tornavida kullanmaya dikkat edin.

Üst kapağı sökerken kaybolması ile meşhur o-ring’e dikkat! En sağdaki resimde kırmızı çizgi ile gösterilmiş olan...

onuro
06-04-2007, 03:06
Diyafram ve iğneyi kibarca yerinden çıkartın.

Diyaframın ortasındaki plastik hazneden iğneyi çıkarmak için bir kargaburun kullanın. Yine kibar bir şekilde hafifçe çevirerek ve çekerek yerinden sökün. Ayrıca sökerken ufak parçaların etrafa fırlaması ihtimaline karşı dikkatli olun.

İğneyi yerinden sökünce ortada şu parçalar bulunmalı.

Jetkit ile gelen iğne, klip, pul ve yayı kullanarak bu parçaları yeniden toparlayacağız. Büyük yay dışında iğne aparatındaki ufak yayı sökme esnasında kaybetmek muhtemel olduğundan adamlar bir yedeğini jetkit içerisine koymuşlar :) Ben kaybetmiştim, hem de odamın içinde :)

Yazının en başındaki 4. iğne ayarı dediğimiz şey burada. Klip 4. oluğa takılacak, dikkat!
Yukarıdan aşağı sayıyoruz: ince metal pul, klip, kalın plastik pul ve kalın metal pul. Bu arada Jetkit kutusundan çıkan parçaları söktüklerimiz ile karıştırmamaya dikkat ediyoruz.

İğneyi ve diyaframı birleştiriyoruz, yerine takıyoruz. İğne yukarı aşağı bir miktar oynamalı, bu normal. İğnenin yerine oturduğundan da emin olun.

Üst kapağı kaparken diyaframın buruşmadığına dikkat ediyoruz. O meşhur o-ring’in yerinde olduğunu da kontrol ediyoruz.

onuro
06-04-2007, 03:08
9. Şimdi sıra pilot ve main jet değişimine

Şamadıra haznesinin 4 vidasını söküyoruz. Burada da yıldız tornavidaya dikkat ediyoruz. Bu vidalar zamanla sorun çıkardığından ve şamadıra ayarının kaçmasına sebebp olduğundan, ben jetkit alırken alyen baş olanlarından alıp taktım. Tavsiye ederim. Ama çook da rastlanan sorun değilmiş, olmuşken tam olsun dedim.

Main jet değişimi düşünüyorsanız, işte sökülürken.

Pilot jet ise ortadaki jet oluyor ve ben pilot jeti tavsiye edildiği üzere 25’lik olanıyla değiştirdim.

10. Şamandıra ayarını kontrol edin. Eğer 13mm değil ise ayarlayın. Ben kontrol ettim bir sorun yoktu. Kontrol ederken karbüratörü 45 derece açıyla tutuyorsunuz, metal yüzeyden şamandıranın en yüksek noktasına kadar ölçüyorsunuz. (Detaylı anlatım, bir diğer topic'te koyduğum servis manuelinde mevcut)

Az önce bahsettiğim Kientech marka alyen baş vidalar ile şamadıra haznesini kapatıyoruz.

onuro
06-04-2007, 03:10
11. Yakıt ayar vidası koruyucu tıpasını söküyoruz.
Jetkit içerisinden çıkan matkap ucu ile bakır tıpayı deliyoruz, yine jetkit kutusunda bulunan vida ile bu tıpayı yerinden çıkarıyoruz.

İşte çıkarılmışı burada; ikinci resim...

Yakıt ayar vidası işte burada, bunu sökerek önceden temin etmiş olduğumuz Kientech Extended Fuel Screw (KEFS) dedikleri el ile de ayarlama yapabileceğimiz vidayı buraya takıyoruz. Bunu yaparken söktüğümüz vida üzerindeki yay ve o-ringi aynı sıra ile kullanıyoruz.

12. Ön ayar olarak yakıt ayar vidasını tamamen sıkıştırıp, 1-3 tur arası gevşetiyoruz.

13. Karbüratörü yerine takıyoruz. Tüm kablo ve hortumları düzgünce taktığımızdan emin oluyoruz.

14. Motoru geri topluyoruz. Dikkatlice! Sabırsızlanmıyoruz...

15. Motoru ısıtıp ince ayar yapıyoruz.

Eddie Sisneros (Burned) önerisi şöyle;
Motoru ısıt, çalıştır, rölantide stop edene veya rölanti kaçırana kadar vidayı sık.
Rölanti akıcı olana kadar gevşet
Bu akıcı çalışma durumu 1 – 3 tur arasında gerçekleşmeli.
- Eğer 1 turdan önce bu durum oluşursa daha küçük bir pilot jete ihtiyacınız var.
- Eğer 3 turdan fazla çevirince düzgün rölanti olursa daha büyük bir pilot jet ihtiyacınız var.

onuro
06-04-2007, 03:25
Jetkit ve 3x3 modifiyesini tamamlayan bir parça da egzoz. Ben tercihimi manifold dahil tam sistem Akrapovic Evolution Titanium'dan yana kullandım. Özhan da sağolsun yardımcı oldu.

Sesi harika. Performans açısından ise motorun rahatladığını hissedebiliyorum.

Birkaç alternatif de Leo Vince, Arrow ve bence Akrapovic ile birlikte en güzelleri olan Yoshi ti trioval.

Aşağıda her birinden resim var, e tabi bir tane de benim motorun resmini koydum :)

KORBALA
06-04-2007, 07:04
oNUR SEN NELER YAPMIŞSIN HELAL SANA :) Ne zaman teker yapıyon ?

profi
06-04-2007, 11:43
:D bahse girerim bunun sesini duyan portakallar patır patır dökülür, aman koru kendini bahçe sahiplerinden:D

:) kötü şeyler öğretiyorsun vesselam milletin karbüratörü perte çıkar artık, modifiye edelim derken:)

Hard_Saw
07-04-2007, 10:43
:D bahse girerim bunun sesini duyan portakallar patır patır dökülür, aman koru kendini bahçe sahiplerinden:D

:) kötü şeyler öğretiyorsun vesselam milletin karbüratörü perte çıkar artık, modifiye edelim derken:)

Usta askerliği yedik halen düşmüyor ağzından KTM :D gurur duyuyorum kendimle KTM kullandığım için ehehhe

Hard_Saw
07-04-2007, 10:43
Onurcum istersen ben 40 lık mikuni var onu veriyim sana uyarsa ;)

onuro
07-04-2007, 05:41
En başa yazdım, risk uygulayanda Profi'ciğim. Aman bu işlere kalkışırken dikkat.

Hardsaw'um kardeşim benim. Keihin FCR mi sendeki karbüratör?
Ama gerek yok beyaw o kadar kurcalamaya.

Ben çok memnunum bu halinden...

Sırada Drz için Manuel egzantrik gergisi montajı ve bazı ufak modifiyelerle ilgili anlatımlar hazırlayacağım.

Bir de drz ile ilgili internet kaynakları koyayım siteye.

Hard_Saw
07-04-2007, 06:09
Yok olm Mikuni bende fazladan var bitane onu satıp Delorto alcam kendime :D

profi
08-04-2007, 01:06
Usta askerliği yedik halen düşmüyor ağzından KTM :D gurur duyuyorum kendimle KTM kullandığım için ehehhe

Ahanda bir tanesi döküldü bile:D
Biz de seninle gurur duyuyoruz, o zaman ne oluyor, dolayısı ile KTM'inle gurur duymuş oluyoruz:confused: :D :( :eek:
Yalnız verdiğin örneği gören, duyan da seni harbiden askerlik yapmış sanacak:cool:
Hehe asıl şimdi şenlenecek ortam desenize:D

dur yaw teknik bir topiği kirletiyoruz diye şimdi ceza gelecek grinpisss den.

Hard_Saw
08-04-2007, 03:33
Ahanda bir tanesi döküldü bile:D
Biz de seninle gurur duyuyoruz, o zaman ne oluyor, dolayısı ile KTM'inle gurur duymuş oluyoruz:confused: :D :( :eek:
Yalnız verdiğin örneği gören, duyan da seni harbiden askerlik yapmış sanacak:cool:
Hehe asıl şimdi şenlenecek ortam desenize:D

dur yaw teknik bir topiği kirletiyoruz diye şimdi ceza gelecek grinpisss den.

:rolleyes: operasyonlardaki fotolarımı koymadığım için askerlik yapmıyorum sanıyosunuz dimi :P

onuro
09-04-2007, 09:14
Huleyn Özhan seninki de askerlik mi? Ben Bingöl Kartal Özel Bölüğü'ndeyken bir gün Mehmetçik ormanından Şeyh Ahmet deresinden geçerek... diye konuya dahil olup teknik topic'i toparlayayım.

Sormadınız ki kardeşim jetkiti yaptın bu kadar uğraştın da ne oldu diye!

Hemen söyliyim, gaz tepkimesi zaten iyiydi. Süper oldu.
Hava girişi büyütülünce selenin altından gelen harika bir emiş sesi ve egzoz çok keyifli oldu.

Arka dişliyi de 44'ten 47'ye çıkarmıştım. Hepsi bir arada değerlendirince motor çoook daha atik ve güçlü oldu. Standart halinde sınırlanmış olan motor kendine gelmiş oldu. Özellikle de scooter sesi çıkaran orijinal egzozdan sonra şimdi gaz açıp da adam gibi thumper sesi duyunca keyif alıyorum...
Limitleri zorlandı mı? Hayır. Tek yaptığımız hava ve yakıt beslemesi ile egzoz kısımlarını rahatlatmış olduk.

orsa
09-04-2007, 09:57
Thumpertalk'da incelediğim kadarıyla DRZ'ler de ki big bore kit ile cc yükseltmesine, üst kapak ve derceli egzantrik'e kadar giden modifikasyon sürecinin ilk kısmını anlattığın için teşekkürler.
Peki bu durumda makinenin derin suda hava filtresi civarlarından su alma riski daha artmadımı?

onuro
10-04-2007, 09:14
Thumpertalk'da incelediğim kadarıyla DRZ'ler de ki big bore kit ile cc yükseltmesine, üst kapak ve derceli egzantrik'e kadar giden modifikasyon sürecinin ilk kısmını anlattığın için teşekkürler.
Peki bu durumda makinenin derin suda hava filtresi civarlarından su alma riski daha artmadımı?

Birşey değil adaşım.
Ben bu modifiyeyi uyguladığımdan anlattım. Yoksa çevirir çevirir onları da koyarım ama Türkiye'de uygulayacak kişi pek olmadığından ve ben de yapmayacağımdan onlara gerek yok. Sadece bir tane çok güçlü drz'nin hikayesi var, onu koyacağım, bir de Amerikalılar bu işi nasıl yapıyor diye görünce insan hayretler içerisinde kalıyor.

Motorun hava girişini bir diğer şekilde yan plastiklerde hava delikleri açarak genişletiyorlar. Benim yaptığım işlem ile hava girişinin yerden yüksekliği yarım santimetre kadar alçaldı. nedeni de şnorkeli sökmem. Aslına bakarsan bazı motorlarda seleyi kaldırınca karşında hava filtresini görürsün, drz'de üstü kapalı yandan kapaklı hava filtresi kutusu kullanılmış. Yani çamur geçişi olarak dezavantaj yaratacak bir durum yok.

onuro
01-05-2008, 12:31
Evet beyler,

Fotograflı ve yazılı anlatım ekledik.
Bir yeni hizmet daha!

3x3 inç modifiye ile jetkit montajı videosunu buldum.

Buyrun izleyin.
Sevgiler,

youtube videosu için tıklayın... (http://www.youtube.com/watch?v=VtKWbs0N5lo)

http://www.youtube.com/watch?v=VtKWbs0N5lo

Offroad
01-05-2008, 01:10
Slm Onur,
Sen bu modifikasyonu yaptın mı?
Sormamın sebebı yapılan işlemden sonra motorda buyuk bir fark hisediyormusun?

Bende Dr350 ye düşünuyorm.Ne gibi bir fark bekliyebilirim.

Birde hava kutusunu açınca içine daha çok toz,su vs.. girmez mi?

Teşekurler

onuro
01-05-2008, 04:51
Offroad selam,
Ben bu işi yaptım. Motor cidden fark etti. Ama hava filtresinin girişini büyütmek dr 350'de aynı etkiyi yaratır mı bilmiyorum. Ezbere yapılacak bir şey değil aslında. O deliğin boyutu dyno testlerle vs belirlenmiş. 3 inçlik kenar uzunluğu olan bir kare kesiyorsun.

içeri toz girmiyor, zaten selenin altından hava girdiği için sadece deliğin boyutu farklı oluyor. Hava kutusu üzerindeki şnorkeli çıkarınca sadece 1 cm daha sığ bir suda hava kutuna su girer. O da kabul edililir bir şey.

Ben önce egzozu değiştirdim. Pek bir şey fark etmedi. Dynojet kit takıp "3x3 mod" denen hava girişi büyütme işini yapınca motorun ne kadar rahatladığını anladım...

Arka dişliyi 44'ten 47'ye çıkardım. Arazide süper oldu.
Ön dişliyi de 15'ten 14'e düşürmüştüm ama o zaman abartı kısa vites oranları oldu, yine orijinaline döndüm.