PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Arazi sürüşü..

z-max
09-12-2006, 07:56
Eski Forumdan alıntıdır ama yazıyı hazırlayan Üstadın İsmini almamışım kusuruma bakmayın :(

Arazi sürüşünde Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Hususlar ;

Arazi sürüşü gerçekten çok keyifli bir tecrübedir.Özellikle sahip olmuş olduğunuz motorla ilk arazi tecrübesini edinmek gayet mantıklı bir karar olduğunu söyleyebilirim.Hafif,fazla agresif bir yapıya sahip olmayan bu küçük hacimli endurolarla araziyle buluşmak en doğrusudur.İlk tecrübeniz düz zeminli stabilize veya toprak diye tabir ettiğimiz yollarda olacaktır.Buradaki en büyük amaç en doğru şekilde motorun hakimiyetini sağlamaktır.Tümsekler, çukurlar kaygan zeminler(mıcır ve çamur gibi) ilk zamanlar en korkulu rüyalarınız olacaktır.Zaman içerisinde yada tecrübe edindikçe bunları arayıp da zor bulacaksınız.Burada en büyük dikkat edilecek nokta bozuk arazide motora hakimiyettir.Bozuk arazide motosiklet her yöne gitmek ve sizin dengenizi bozmak için elinden geleni ardına koymayacaktır.Sizde bunu bertaraf etmek için yapacağınız ilk hareket bir nebze olsun ayaklarınıza yüklenip ağırlığınızı seleden almanız olmalıdır.Yani kaba tabirle poponuzu seleden ayırın.(ama dimdik sopa yutmuş gibi ayağa kalkmayın ayaklar biraz kırık vaziyette olacaktır)böylece motorun vereceği negatif tepkileri siz daha kolay kontrol altında tutabileceksiniz.Patronun kim olduğunu göstermeniz lazım. O bebek bunu her zaman unutacak ve hatırlamak işine gelmeyecektir ama kontrolün her zaman sizde olması şarttır.Bilmediğiniz yollarda anlamsız derecede gaz açıp hızlı gitmenizi tavsiye etmem.İlk önce motorunuzu tanıyın.Hangi yükseklik veya çukurlara ne gibi tepkiler verebiliyor.Bunu ölçün ve ona alışın.Arazide en önemli nokta dengedir.Bu dengeyi merkezde tutmaya gayret gösterin.Yani bunun anlamı depoya en yakın yerde pozisyonunuzu alın.Kaygan zeminde gazla viraj dönerken depoya yakın olun.Hem gidon hakimiyetiniz daha kolay olacaktır hem de dengeniz.Dönüşlerde dönüş tarafına ayağınızı açarak emniyet sağlayabilirsiniz.Çünkü arazi sürüşünde her ana her tepkiyle karşılaşabilirsiniz.Bunu da bu ayakla yere vurarak kurtarabilirsiniz.En önemli arazi sürüş kuralına gelince. Yapın yada hiç yapmayın.Yani gözünüze zor gelen bir yere geldiniz ve en büyük korkunuz düşmek.Enduroda 2 seçenek vardır.Mantıklı ve seri bir şekilde buradan geçeceksiniz yada geri döneceksiniz.Eğer kararsız yarım gazla girerseniz emin olunki yere yapışacaksınızdır.Altınızdaki yüksek amortisörlü büyük çapa sahip lastikli motor bu hizmeti size verebilir.Tek karar doğru bir yolu seçip o bölgeyi seri bir şekilde geçmeyi hedeflemektir.Emin olunki bunu başardığınızda bu sözlerimi hatırlayacaksınız.gaz kolundan korkmayın.Motor deviriniz daima yüksek olsun motoru gazla değil debriyajla idare edin.Hatta endurolarla sert araziye girdiğiniz zaman motorun rölantisini yükseltin ki kolay stop etmesin.Normalde enduro ve kros motorları arazi sürüşlerinde 2500-3000 d/devir arası rölantide çalıştırılırlar.Ve en büyük tavsiyem bol bol enduro yarışı, dakar veya moto-cross yarışları izleyin.Buradaki teknikleri gözleyip yavaş yavaş kendiniz uygulamaya çalışın.Zaman içerisinde kendi tekniğinizi edineceğinize eminim.Benim şu an aklıma gelenler bunlar.Ama bir gün karşılaşacak olursak emin olun ki bir çok trick gösterebilirim.Dikkat edin sizin için ilk önemli olan arazide hızlı gitmek değil engelleri doğru bir şekilde aşmak olacaktır.Zaman içerisinde o gaz kolu yavaş yavaş açılacaktır
Arazide en son yapılması gereken şey frendir.Beklenmedik kaygan bir zemine girildiğinde (mıcır, hafif çamur) asla fren kullanmayın ve yavaşlamayın.Fren yapmak veya gaz kesmek ağırlık merkezini değiştirecek ve ön tekerleğe transfer edecektir.Böyle olunca kaygan zeminde ön kontrolü kalmayacak ve risk faktörü artacaktır.Tam tersi aynı gaz devam ve geriye doğru yüklenmek ve motoru çekmek en doğrusu olur.Önü hafifletip yükü kalın arka çekiş lastiğine vermek sizin bu kötü zeminden hafif sallantılar halinde geçmenizi sağlayacaktır.Fren refleksle gelir bunu engellemek için böyle hafif kaygan zeminlerde çalışma yapın.Motorunuz ne kadar tepki veriyor ve siz ne kadar kontrollü hareket edebiliyorsunuz ?

Ön Teker Kontrolü;

Ne olursa olsun ön teker üzerindeki hakimiyetinizi kaybetmemeniz gerekiyor, öncelik ön tarafta olmak kaydı ile denge sağlamak konusunda asfalta nazaran toprak zeminde kullanmak üzere yeni denge teknikleri geliştiriyorsunuz, şöyle ki; tekeriniz bir kanala odaklandığında artık onu oradan çıkartmak için standart teknikleri kullanamazsınız, kanal boyunca uygun bir nokta bulununcaya kadar ilerlemeniz gerekir, bu durumda motorun yönünü kanal belirleyeceği için denge mekanizmasını siz vücudunuzla oluşturmak ve motorunuzu gerekli konumda tutmak durumunda kalırsınız.
benzer şekillerde, yumuşak zeminli virajlara yaklaşırken eğer virajda kayma kaçınılmaz bir durum ise bu kaymayı kontrollü olarak siz meydana getirir ve bunun avantajlarından yararlanırsınız.

EnduroClub

TurgayAlan
09-12-2006, 09:03
Sayın z-max öncelikle hoşgeldiniz..

Gerçekten harika bilgiler taşımışsınız ancak,bu teorik bilgileri sanırım burada bulunan tüm EC üyeleri pratikte fazlasıyla uyguluyor..:D

Teşekkürler,ellerinize sağlık..

profi
10-12-2006, 12:39
"Yaşasın Enduro Kardeşliği"

ıstanbullu arkadaşlara uygulamalı dersler, MÇ tarafından bedelsiz verilir.
parkur çiftealan/kemerburgaz

metincetin
10-12-2006, 11:56

okey derim şimdi yola cıkıyoruz bizi bekleyenler var lakin sen yoksun mehmet abi

TenereAhmet
10-12-2006, 03:11
Herkes kendinden çok emin.Güven durup dururken ortaya çıkmaz.Bir şeyin sonucudur.Saatler,günler,haftalar ve yıllar boyu sürekli çalışma ve kendini adamadır.Çok az insan arzunun ne kadar yoğun olabileceğini bilir.Boğulan bir adamın bir nefes hava için,çölde kaybolmuş birinin bir yudum su için duyduğu arzuyu kaç kişi bilir?İşte size motokros ve enduronun tarifi,türkiyede kaç kişi bu duyguların farkına varmıştır,tartışılır.:)

Jotun
10-12-2006, 07:41

Evet, gerçekten öyle. Keşke imkanım olsa her hafta sonu gelebilsem ama maalesef olmuyor. Sadece 1 kere geldim yağmur-çamur bir kamptı, gaz açma imkanımız olmadı ama verdiği teorik bilgiler sayesinde arazide özgüvenim arttı, birde pratik yapabilsek kimbilir neler olacak:D

Metin abiyle gaz açmak tüm enduro-kros kurslarından daha yararlıdır herhalde.:rolleyes:

metincetin
10-12-2006, 10:21
Evet, gerçekten öyle. Keşke imkanım olsa her hafta sonu gelebilsem ama maalesef olmuyor. Sadece 1 kere geldim yağmur-çamur bir kamptı, gaz açma imkanımız olmadı ama verdiği teorik bilgiler sayesinde arazide özgüvenim arttı, birde pratik yapabilsek kimbilir neler olacak:D

Metin abiyle gaz açmak tüm enduro-kros kurslarından daha yararlıdır herhalde.:rolleyes:

ah be adil abi biz kimiz enduroculugun toz bile deyiliz

TurgayAlan
10-12-2006, 11:30
ah be adil abi biz kimiz enduroculugun toz bile deyiliz

Abi yapma Allah aşkına..!Bak tüm EC ahalisi,arazi eğitimi konusunda seni adres olarak gösteriyor.:)
Hatta öyle ki,sizin site meydanlarında söylediğiniz gibi ,bugün Güzelcehisar kumsalında DR 650'ye verdim gazı.. verdim gazı.. !ama yinede kuma saplanıp kaldım..:(
Bu demek oluyor ki eğitim konusunda eksiklerimiz var.. Önümüzdeki sezon sizinle derhal tanışıp açığımızı kapatmalıyız...

*Biraz fazla samimi bir metin oldu,umarım mazur görürsünüz..:)

TenereAhmet
11-12-2006, 03:46
Dostum lütfen aceleci olmayınız.Başarısızlık olmadan başarıya ulaşamassınız.Başarının ilk şartı arzudur,ne istediğini bilmektir. Arzu tohumlarınızın ekilmesidir.Bence başarı yakındır.İşler kötü gitse bile asla vazgeçmeyin.Sevgi ve saygılarımla.:rolleyes:

Engin1711
11-12-2006, 05:04
Hoşgeldin z-max.Paylaşım için teşekkürler.

metincetin
11-12-2006, 07:59
Abi yapma Allah aşkına..!Bak tüm EC ahalisi,arazi eğitimi konusunda seni adres olarak gösteriyor.:)
Hatta öyle ki,sizin site meydanlarında söylediğiniz gibi ,bugün Güzelcehisar kumsalında DR 650'ye verdim gazı.. verdim gazı.. !ama yinede kuma saplanıp kaldım..:(
Bu demek oluyor ki eğitim konusunda eksiklerimiz var.. Önümüzdeki sezon sizinle derhal tanışıp açığımızı kapatmalıyız...

*Biraz fazla samimi bir metin oldu,umarım mazur görürsünüz..:)

hocam dr biraz agırdı ama kumda herzaman ikinci vitesle kalk ve ver gazı ama fil gaz