PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : V-strom'a Hangi Lastik?

gezginalpay
27-04-2011, 12:26
merhaba,
4 yıldır kullandığım varaderom gittiğinden beri süren motor arayışım temiz bir KTM 640 bulamayıp 990a paramyetmeyince ekonomik bir fırsat olarak karşıma çıkan v-strom ile son buldu. 2007 model bol aksesuarlı motorumu arazi şartlarına uyumlu hale getirmek için metzeller karo lastik takmayı düşünüyorum bu lastiği kullanan varsa hakkında bilgi rica edeceğim.

Eski markam suzuki'ye döndüğüm için mutlu KTM alamadığım için üzgünüm artık bir dahakine, tüm Suzukicilerede selam. özellikle DRZ cilere:)

araştırmalarım sonucu v-strom hakkında bulduğum en geniş bilgiyide burada paylaşayım belki birilerine faydası olur.

Kıvanç Aslan'ın incelemesi için kendisine teşekkürler.
2002 Yılında piyasaya sunulan DL 1000 modelinden 2 yıl sonra 2004 yılında üretilen DL 650 modeli Dual Purpose yani iki amaçlı bir enduro olarak adlandırılıyor. :o (işte bu benim) Hedef kitle olarak sadece tek bir motora sahip olacak bütçeler seçilmiş ve bu nedenle şehir içi kullanıcıları da düşünülerek üzerideki lastik ve cant tipi asvalt şartlarına uygun hale getirilmiş. Ancak lastik ve cant durumu sizi aldatmasın bozuk arazide güçlü amortisörleri ile oldukça başarılı.

4-zamanlı, DOHC, 90° V-twin, elektronik yakıt enjeksiyonu'n sahip olan 2 Silindir 645cm3 olan motorun asıl sahibi 1999 yılında üretilen 68HP gücündeki SV 650 modeli.Daha sonraki yıllarda bu model SV 650 S olarak üretilerek 72hp güce çıkarılmış,şuanda 2006 modelinin satışı hala devam etmekte. Hemen konuya dönüyorum. Bu motor yenilenen sistemiyle şuanda 8800Rpm'de 67HP güç üreten DL650'nin kalbinde durmakta. 2 silindir orta katagorideki motorlar arasında en yüksek ivmelenmeye sahip motor olduğunuda belirtmek istiyorum.

Aşağıda DL 650 ve yanında bu motorun asıl sahibi olan SV 650'yi görebilirsiniz.

DL 650'ye ait hızlanma verileri ;
Kilometre Süre
100 km 4sn
130 km 6sn
200 km (Son hız) 9sn

11,5-1 gibi iyi bir sıkıştırma oranına sahip motor 12.000RPM'lik bir deviri gösterirken 10.500RPM'de redline'a giriyor.

Analog hız ve devir göstergesi bulunan V-Storm'da benzin,saat,trip,km sayacı,ısı ve hararet göstergeleri dijital kadranında yer almaktadır.2007 DL 650 Çift eksantrik, çift enjeksiyon ve 4 buji ateşlemeli motoru ile eskisine göre daha performanslı duruma getirilmiş.

V-Strom gösterge panelleri

V-Strom'da hava filtresinin depo'nun altında yer alması temizlik açısından zorluğa yol açıyor.Ancak akünün çok basit bir şekilde seyehat koltuğunun altında yer alması akü takviyesi için kolaylık sağlıyor. Koltuğun hemen altındaki yaklaşık 10x15cm boyutundaki malzeme gözü temizlik bez,disk kilidi gibi araç gereçler için ideal.Yüksek ve ayarlanabilir bir seyehat camına sahip motorda ek bir cama ihtiyaç duymadan kullanmak mümkün. Bunun yanısıra eksozun koltuğun altında yer alması ise bana göre ek bir artı.

2290mm(U)x840mm(G)x1390mm(Y) Ölçülerine sahip olan V-Strom iri cüssesine sağmen 190Kg'lık kuru ağırlığı ile oldukça dengeli. Bu ağırlığa 22LT benzin eklenince 212Kg bir ağırlığa ulaşmakta. Bu ağırlığa 70km sürücü ve 70kg bir artçı,48Lt arka çanta 40lt x 2 yan çanta ile yola çıktığımızı düşünürsek 480kg'luk tam bir yol motoruna ulaşmış oluyoruz ancak bu ağırlıkta iş 8000rmp'de 60nm üreten torka düşüyor. Bu yaptığım senaryo aslıda maksimum düşünülerek kurulmuş sık sık bu durumlarla karşılaştığımız söylenemez ancak bizi yolda bırakmasını da istemeyiz. Sanırım yarım tona yakın ağırlıkta 1. vites kullanıldıkça eğim ve bozuk yolda ilerlememiz biraz yüksek devirle sağlanabilir.

Yukarıdaki senaryoya uygun bir V-Strom.

Türkiyede Honda Transalp,BMW F650GS,Kawasaki KLR 650,Yamaha XT660 V-Stromun doğrudan rakipleri gibi gözükse de 2 silindir motoru ile KLE,F650GS,XT'nin önünde yer alıyor.Transalp'e görede enjeksiyonlu ve yakıt cimrisi motoruyla Transalp ve F650GS kadar doğrudan off road kullanımı olmasada öne geçiyor.

Farklı lastik seçimleri ile arazide biraz daha başarı mümkün

Gelelim Yakıt tüketimine..

Yakıt tüketimi yol eğimi,lastik havaları,ağırlık,kullanım tarzına göre her kullanıcıya ve duruma göre değişiklik göstersede araştırdığım ve diğer motorlarla kıyasladığım kadarıyla DL 650 gerçekten bu konuda oldukça cimri. Kullanıcılardan alınan bilgilere göre 1,2, ve 3. viteslerde 4000 devir üzerinde ise 5000 devirde vites değiştirildiği taktirde ekonomik bir sürüş sağlanmış oluyor. Şehir dışı 90-110km hızlarda 22lt depo ile rezerv ışığını yakmadan 350-400 km gitmek mümkün. Daha yüksek devirli ve trafikde kullanıldığında yine rezerv ışığı yanmadan 250km yol gidilebiliyor. Yani uzun yol 100km/4lt, Şehir içi 100km/6lt diyebiliriz.

Genel olarak Suzuki DL 650 V-Storm çok yönlü bir motor arayan rahatına düşkün kullanıcılara hitap ediyor. Gerek düşük yakıt tüketimi gerek cadde ve uzun yol kullanımı ile sınıfında oldukça başarılı bir model.

Sürçü lisan ettiysem affola...
Kıvanç ASLAN

AykutErda
27-04-2011, 04:30
merhaba,
4 yıldır kullandığım varaderom gittiğinden beri süren motor arayışım temiz bir KTM 640 bulamayıp 990a paramyetmeyince ekonomik bir fırsat olarak karşıma çıkan v-strom ile son buldu.

Dostum , yeni Suzuki'n ile mutlu ve sağlıklı bir birliktelik dilerim ..:)

Lastik konusu ise ;

Asfalt ve kuru toprak yollar için Pirelli AT 90 Scorpion ,

Doğu Karadeniz ya da Trans Toros gibi çarşak , toprak ve sert geçiş ve çamur rotaları için Metzeller Karo ya da Continental TKC 80 öneririm ..

bora33
27-04-2011, 07:54
Aykut başkanıma katılıyorum. bir ekleme olarak yıllardır üretimde olan ve deseni değişmemiş METZELER ENDURO3 SAHARA modelide dayanıklılık ve performans olarak düşünülebilir. reklam olarak düşünülmesin, balıkesirdeki endurocu dostu bora erişten fiyat almadan lastik almayın ;)

Seda
27-04-2011, 11:36
Güle güle kullan Alpay, hayırlı uğurlu olsun. :)
DL ile ilgili bu kadar özellikten sonra şu aşağıdaki linkte bizim herşeyi çok bilenimiz dili uzun insanımız, uzUn'un bir yerlerden arakladığı DL ile ilgili bilgilere de bak bir ara. ;)
http://www.enduroclub.org/forum/showthread.php?t=1613
Bir DRZ'ciden selamlar... ;)

gezginalpay
28-04-2011, 08:13
Dostum , yeni Suzuki'n ile mutlu ve sağlıklı bir birliktelik dilerim ..:)

Lastik konusu ise ;

Asfalt ve kuru toprak yollar için Pirelli AT 90 Scorpion ,

Doğu Karadeniz ya da Trans Toros gibi çarşak , toprak ve sert geçiş ve çamur rotaları için Metzeller Karo ya da Continental TKC 80 öneririm ..

Teşekkürler Aykut Abi bende doğukaradenizi tersten düşünüyorum bu yıl batıdan rusyaya kadar gidip (veya rusyaya giremezsem odessa) feribotla trabzona geçme fikrim var. metzeller karo iyi fikir gibi fakat asfaltta yol tutuşu hakkında fikrinide öğrenebilirmiyim?

gezginalpay
28-04-2011, 08:15
Aykut başkanıma katılıyorum. bir ekleme olarak yıllardır üretimde olan ve deseni değişmemiş METZELER ENDURO3 SAHARA modelide dayanıklılık ve performans olarak düşünülebilir. reklam olarak düşünülmesin, balıkesirdeki endurocu dostu bora erişten fiyat almadan lastik almayın ;)

Teşekkürler Bora reklam değil yardım diyelim, telefon varmıdır? fiyat alabilmem için.

gezginalpay
28-04-2011, 08:18
DL ile ilgili bu kadar özellikten sonra şu aşağıdaki linkte bizim herşeyi çok bilenimiz dili uzun insanımız, uzUn'un bir yerlerden arakladığı DL ile ilgili bilgilere de bak bir ara. ;)

Teşekkürler,

Arazide yarışamayacağım yine seninle:D ama ağar ağartakip ederim arkandan, bakalım biraz daha kasarsam birde cross motor alır takılırım peşine :)

bora33
28-04-2011, 08:33
Teşekkürler Bora reklam değil yardım diyelim, telefon varmıdır? fiyat alabilmem için.

bora eriş 0532 291 20 50

Eriş Motorlu Araçlar Tic.Ltd.Şti. Atatürk Cad. No:277 Bandırma (266) 715 20 00

gezginalpay
28-04-2011, 08:52
bora eriş 0532 291 20 50

Eriş Motorlu Araçlar Tic.Ltd.Şti. Atatürk Cad. No:277 Bandırma (266) 715 20 00

teşekkürler.

AykutErda
28-04-2011, 09:04
...batıdan rusyaya kadar gidip (veya rusyaya giremezsem odessa) feribotla trabzona geçme fikrim var. metzeller karo iyi fikir gibi fakat asfaltta yol tutuşu hakkında fikrinide öğrenebilirmiyim?

Batıdan derken , sanırım Bulgaristan , Romanya - Moldovya - Ukrayna - Rusya yapacaksın ... Bu yolda Karo kullanırsan , Trabzon'a geldiğinde ve Maçka'dan Dilaver Yaylası'na çıkarken racing lastik kıvamında olur ..:D

Sen Trabzon'a Karo'ları kargola yol öncesi ; ve sen yola Scorpion AT ler ile çık , Trabzon'a geldiğinde lastikleri değiştirirsin ..

Doğu Karadeniz Yaylaları'nı ve diğer yurtdışı rotanı yalnız yapma bence , yanında mızırdanmayacak , sağlam bir yol arkadaşın olsun .. O ülkelerde dikkatli olun , kendinizi yitirecek kadar içmeyin geceleri , kadınlara dikkat edin - kumpasa düşmeyin .. Dikkatli olun ...

Heyecan dolu bir serüven seni bekliyor , ee artık gelince anıları keyifle izlemesi de bize ... Bol şans ...:)

gezginalpay
28-04-2011, 09:41
Batıdan derken , sanırım Bulgaristan , Romanya - Moldovya - Ukrayna - Rusya yapacaksın ... Bu yolda Karo kullanırsan , Trabzon'a geldiğinde ve Maçka'dan Dilaver Yaylası'na çıkarken racing lastik kıvamında olur ..:D

Sen Trabzon'a Karo'ları kargola yol öncesi ; ve sen yola Scorpion AT ler ile çık , Trabzon'a geldiğinde lastikleri değiştirirsin ..

Doğu Karadeniz Yaylaları'nı ve diğer yurtdışı rotanı yalnız yapma bence , yanında mızırdanmayacak , sağlam bir yol arkadaşın olsun .. O ülkelerde dikkatli olun , kendinizi yitirecek kadar içmeyin geceleri , kadınlara dikkat edin - kumpasa düşmeyin .. Dikkatli olun ...

Heyecan dolu bir serüven seni bekliyor , ee artık gelince anıları keyifle izlemesi de bize ... Bol şans ...:)

Teşekkürler Aykut hocam araştırmalarımı tamamlayınca sitedede yol arkadaşı arayacağım.

aslında amacım denizin etrafında bir turdu ama rusya maalesef geçit vermiyor. bir yolunu bulursam o şekilde planlıyorum.

Trabzon bizim memleket raceing lastiğide olsa gezeriz:D anacığım çocukken karalastikle çıkarmış yaylalara:D

Seda
28-04-2011, 12:57
Teşekkürler,

Arazide yarışamayacağım yine seninle:D ama ağar ağartakip ederim arkandan, bakalım biraz daha kasarsam birde cross motor alır takılırım peşine :)

Tabi ya arazide 10 kaplan gücündeyim zaten bende. :p Ne demiş büyüklerimiz at sahibine göre kişner. Benim ki uysal bir at sanıyor kendini mesela. :D

Gidersin gidersin DL ile de her istediğin yere gidersin sonuçta laz değil miydin sen? :)

gezginalpay
28-04-2011, 03:06
Tabi ya arazide 10 kaplan gücündeyim zaten bende. :p Ne demiş büyüklerimiz at sahibine göre kişner. Benim ki uysal bir at sanıyor kendini mesela. :D

Gidersin gidersin DL ile de her istediğin yere gidersin sonuçta laz değil miydin sen? :)

yaa Kastamonu'da 2005 EC ye suzuki chopper ile ilk gelen adamım ben Murat Kızak görünce yolunumu şaşırdın demişti:D :D
arazi lastiğinide taktıkmıydı tamamdır:D

uzUn
28-04-2011, 11:46

Valla, okuyunca hatırladım, pek matrak bir yazıydı. Lakin o zaman da yazanın ismine ulaşamamıştım, elleri dert görmesin.

Herkesler yazmış, benim başım kel mi, iki satır da ben yazayım.
640 Adv'de scorpion A/T, MT21 ve C4-C21 kullandım. Tenere'de Metzeler Tourance kullandım ve şimdi de Karoo kullanıyorum.

A/T veTourance'yi aşağı yukarı aynı kefeye koymak mümkün, Tourance bir miktar daha asfalta yakın bir teker, gerçi 2 farklı makinada kullandığım için çok detaylı karşılaştırma yapmam doğru olmaz.

A/T ile asfaltta, basmış toprakta ve çamurda tecrübem oldu, çamurda son derece sınıfta kaldığını belirtmeliyim. Mıcırlı toprakta ve yeni yağmur yemiş yolda ise pek bir kayma eğilimi gösteriyordu.

MT-21'i ne yalan söyleyeyim, kuru ama belki gevşek toprak dışında torku bir makina için tavsiye etmem, zemin ayrımı yapmaksınız.

Arka C4 ve ön C21 ise.. Her ne kadar arazi sınıfı olarak geçse de ve her ne kadar DOT onaylı olmasa da, 130'a kadar olan süratlerde, asfalta bile oldukça randımanlı ve uzun süre dayanabilen bir teker olduğunu belirtmeliyim. Yeni yağmur yemiş asfaltta bile - yani üretim amacı dışında - pek başarılı olduğunu belirtmem gerekir. Elbette deli gibi sesi ve vibrasyonu kaldırabiliyorsanız.

Bir miktar dağıttıktan sonra :D konunun ilgilendiğimiz kısmına dönelim. Tourance hakikaten asfalt ve son derece basmış toprak yollar için ideal bir teker olarak duruyor. Ancak toprağın üstündeki ince çakıl taşlarına bırakın değmeyi, onları gördüğü anda dağılmaya meyilli. Hemen hakkını teslim edeyim, yağmurlu bile olsa asfalta son derece güven verdi bana.

Şu anda motora takılı olan Karoo'ları ilk defa kullanıyorum. Yorum yapmak ne kadar doğru olur bilemem lakin daha 300 km'yi ancak devirdim. İlk olarak çok asfalta yatkın olmadığını belirteyim. Bunu zaten herhangi bir hızda tekerden gelen sesi duyduğunuzda anlıyorsunuz. Asfalta zaman zaman tutunma sorunu yaşayabiliyor, özellikle böbört:D egzost takmış, amörtisörleri alçaltmış, 3.25 diye tabir ettiğimiz bmw'li zirtapozların, ışıkta kalkış yarışına girdiklerinde. Gerçi kaydıra kaydıra uzayıp herife egzost sesini dinletmek ayrı bir zevk oluyor ama konumuz bu değil.:cool: Henüz çamurda deneme şansım olmadı ama bir traktör yolunda fazlasıyla güven verici; çift silindir bir makinayla gözünüzün yediğince elciği çevirdiğinizi düşünürsek. Hepsi bir yana motorda güzel duruyor ki bir Türk için önemli olan da budur; güvenlik, dayanım ve rahatlık ikinci plandadır:D ...

gezginalpay
29-04-2011, 09:49
Valla, okuyunca hatırladım, pek matrak bir yazıydı. Lakin o zaman da yazanın ismine ulaşamamıştım, elleri dert görmesin.

Herkesler yazmış, benim başım kel mi, iki satır da ben yazayım.
...

Hocam o yazı hakkaten çok komikti yazanın ellerine sağlık;
lastik konusundaki aydınlatman için de teşekkür ederim. karonun asfalt performansını merak ediyordum uzun yoldaki performansını düşünüyorum. güzel duracağı ve toprakta mükemmel olacağı onusunda hem fikirim.

uzUn
29-04-2011, 12:06
.. karonun asfalt performansını merak ediyordum uzun yoldaki performansını düşünüyorum..

Kısmet olursa festivale o tekerlerle geleceğim. Ankara-Fethiye arası 650 km, manzaralı yol tercih edeceğimden, olur 800 km. :D Yani beklersen, yaklaşık 20 gün sonra bu soruna da kısmen cevap vermiş olurum diye düşünüyorum.

uzUn
29-05-2011, 08:21
Alpay Hocam,
Lastik aldın mı bilmiyorum, lakin yazacağım dedim, yazayım.
Festival git, gel, orada dolan, hepsi 1475 km yol yapmışım Karoo'lar ile. Herhalde bir şeyler karalamak için yeterli bir mesafedir. :)
Dediğim gibi Karoo'ları kısa mesafede hem asfallta hem de basmış toprakta denemiş ve fena değil yorumunu yapmıştım. Ancak uzun yolda, kısada görülmeyen bazı dezavantajları da görme şansım oldu.

İlk olarak pek dertmiş gibi görünmeyen (elbette başkası hemen dikkat kesilirdi mutlaka) ses problemi. 50 km/saat hızdan başlayarak rahatsız edici bir lastik sesi her türlü duyunuzu zamanla yitirmenize sebep oluyor. Her ne kadar sürekli kulak tıkacı taksamda bu ses, bir şekilde beynimin balta girmemiş derinliklerine girmeyi başardı :D.

İkinci olarak vibrasyon sorununu ekleyebiliriz. Tourance'ler ile fevkalade rahat ettiğim motor, tamamıyla farklı bir motor olup çıkıverdi uzun yolda. 100 km/saat hız civarlarında bu vibrasyonu hissetmek biraz zor gibi görünse de, vücut bir şekilde bunu algılıyor ve vücutta uzun süren bir karıncalanma duygusu bırakıyor. Özellikle yavaşlama ve durma hızlarında ise lastiğin dişli olmasından kaynaklanan sarsıntıyı rahatlıkla hissetmek mümkün.

Üçüncüye ise tutunma problemini eklemem gerekir. Büyük bir motorla ne kadar çamurlu ya da stabilize bir yolda gidilir, tartışılır. Ben çok fazla olmayacağını düşünerek, bu yol tarzlarında Karoo'nun verdiği güven hissini es geçmek istiyorum. Büyük motorla daha çok uzun yol yapılacağını, uzun yolda ne tür hava koşullarına rastlanacağının da kestirilemeyeceğini düşünerek, yağmurlu havada asfalt performansına değinmek istiyorum. Hızdan bağımsız olarak güven vermediğini rahatlıkla yazabilirim. Biraz daha açmam gerekirse; yağmurlu havada fren yapmak tehlikeli. Özellikle ani yapılan frenlerde lastiğin tutunması çok zayıf olduğundan frenler hemen kilitlemeye giriyor. Kuru ve ıslak asfalt arasında inanılmaz bir uçurum var frenleme konusunda. Virajlar ise ayrı bir konu; ıslak zeminde özellikle arka neredeyse pamuk ipliğine bağlı. Elinizin bir anlık gafleti arka tekerin boşa dönmesine sebep verecektir.

Son olarak da kullanım ömrünü eklersem hiç fena etmiş olmam. Öyle çok hız meraklısı değilim, genelde 100 km/s civarında sürüş yaparım. Lastikleri taktığımdan beri öyle tek tekere kalkayım, patinaj yapayım vs. gibi gereksiz davranışlara da girmedim, yani lastikleri hiç üzmedim. Ancak buna rağmen lastikler pek narin, 5000 km'yi göreceğinden emin değilim.

Sonuç olarak, uzun süreler yol olmayan arazi ve/veya stabilize yollarla işiniz yoksa, fuarda sergileyip milletin dikkatini çekmek de istemiyorsanız ;), büyük motora takılacak lastik hiç değil. Bu nedenle ben de haftaya, ileride kullanmak üzere bu lastikleri motordan çıkartacağım ve Tourance'lere döneceğim. :)

AykutErda
29-05-2011, 09:23
... Hepsi bir yana motorda güzel duruyor ki bir Türk için önemli olan da budur; güvenlik, dayanım ve rahatlık ikinci plandadır:D ...

Uzun'um bu n'olacak peki ...:D

gezginalpay
30-05-2011, 09:37
[QUOTE=uzUn;72743]Alpay Hocam,
Lastik aldın mı bilmiyorum, lakin yazacağım dedim, yazayım.
Festival git, gel, orada dolan, hepsi 1475 km yol yapmışım Karoo'lar ile. Herhalde bir şeyler karalamak için yeterli bir mesafedir. :)

valla ne kadar makbule geçti anlatamam; tamda bugün kararımı vermiş lastik almaya gidecektim karoo dan beklediğim tüm tahmini zayıf özellikleri anlattın hocam teşekkür ederim.

madem öyle ben de michelin ankee2 takayım; sanada tavsiye ederim uzun hocam minimum 20bin km ve 2yıl geçtikten sonra bile en sert frende bile kilitleme yapmıyor varaderoda bizzat denemiştim:) topraktada idare ediyor, tourenceden daha performanslı diyebilirim. tekrar teşekkürler.

uzUn
31-05-2011, 11:17
Uzun'um bu n'olacak peki ...:D

Yahu şimdi neden karıştırırsın be ortalığı abim, tam da sümen altı oldu diyordum :)

Lastiğe yazık be abi, yoksa ben hala karoo taraftarıyım :D :D

Alpay Hocam, elimde Karoo'lardan önce kullandığım Tourance'ler duruyor, onlar bitince senin tavsiyene bir bakarım artık. Görüşmek üzere:) ...