PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Müslüman Türk kültürünün yaşandığı bir tek yaylalar var....

KORBALA
29-11-2006, 04:53
Yusufelili Dostlardan gelen bir yazıyı aktarıyorum .

Artvin valisi sayın Cengiz Aydoğdu'nun Artvin'de TOBB düzenlemiş olduğu toplantıda Artvin ve geleceği ile ilgili düşüncelşeri bugunkü milleyet gazetesinde yer almaktadır. Özellikle turizm ile ilgili fikirleri gerçekten çok önemli." Özet şu turizmle hiç bir ülke yada yer zengin olmamıştır dalayısıyla Artvin in Turizme açılması yada var olan turizm potansiyelinin artırılması Artvine yarar değil zarar getirir". Ben aynen katılıyorum sayın valime Ya sizler
'Kaybettiğimize değmez'
Artvin'de barajların bitimi sonrasına hazırlık yapmak gerektiğine dikkat çeken Vali Cengiz Aydoğdu, "Sakın turizm heyecanına da kapılmayın" diyerek uyardığı Artvinlilere şöyle seslendi:
"Artvin Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda en şanslı vilayeti olacak. Bu arada biz birbirimize sabır tavsiye etmeliyiz, Artvin için yanlış birşey yapmamalıyız. Benim korkum yanlış birşey yapmaktır. Artvin'deki coğrafya, Türkiye'nin en çok görülmek, yaşanmak istenen bölgesi olacak. Artvin, Doğu Anadolu değildir, Karadeniz de değildir. Kafkasya'nın başlangıcıdır. Farklı bir kültürel ve etnik yapıdır.
Barajların hayata geçişinde Artvin'in 20, 100 yılını hazırlamalıyız. Yoksa şu anda Artvin'de şunu yapalım, bunu yapalım... Hiç merak etmeyin ama hayalci de olmayın. Kısa vadede Artvin'de bir şey olmaz. Bir düşünün, Akdeniz sahillerinde turizmden kazandığımızı düşünün. Uzun vadede bir de kaybettiğimizi düşünün. İnanın değmez
Dünyada turizmle kalkınmış ülke yok. Turizm kalkınmış ülkelerin harcıdır. Uzakdoğu ülkelerini saymıyorum, onlarınki çok farklı bir turizmdir. Turizm, ülkelerin açtığı imkânlara göre gelir. Öbür türlü çok fantezi turizmi yapılabilir. İşte dağ turizmi, yayla turizmi gibi. Ama bunlar kesinlikle kalkınmada bir kalem teşkil etmez."
"Yayla turizmi!.. Müslüman Türk kültürünün yaşandığı bir tek yaylalar var, oraları da mı turizme açalım? Yaylaları kaybedersek şayet, turizmden kazandığımız kaybettiğimize kıyaslarsak, kaybettiğimiz çok fazladır."
Kaynak:http://www.milliyet.com.tr/2006/11/01/ekonomi/aeko.html

Konuyla ilgili Can DÜNDAR yazısı :
Sanırım Yusufeli halkı olarak cevap hakkı doğuyor...

http://www.milliyet.com.tr/2006/11/02/yazar/dundar.html

Türk-Müslüman yaylası

Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu "Müslüman-Türk kültürünün yaşandığı tek yer olan yaylaları turizme açmayalım" diyor.
Vali Bey'in dünkü Milliyet'e manşet olan bu kaygısına hak vermemek elde değil.
Gerçekten de turizm, yerkürenin kabuğunu çatlatan bir etki yapıyor.
Girdiği yerde değişimi tetikliyor, yerleşik yapıya kafa tutuyor, bağnaz kafaları alaşağı ediyor,
Farklı olanı gören, onu, elindekiyle kıyaslamaya başlıyor.
* * *
Halbuki, kızının namusu bozulur diye eve misafir çağırmaya korkan bir baba gibi ("Komşu kızını zapteyle/ yaylalar... yaylalar...") kapıları dışa kapatırsanız ahaliyi, bizim yayladaki "Müslüman-Türk kültürü"nün en yüce kültür olduğuna ve dünyanın en iyi yöneticilerince yönetildiğimize inandırmak kolaylaşıyor.
Böylece kimse "O turizme açmaya kıyamadığınız Müslüman-Türk kültürü, Karadeniz'in mimari zenginliğini zevksiz bir betonlaşmaya nasıl kurban edebildi" diye soramıyor.
"En yüce kültür bizimkiyse nasıl oldu da o kültürün evlatları Rusya kapıları açılır açılmaz Nataşa salgınına esir düşüp evi barkı dağıttı" diye sorgulamıyor.
Karadeniz sahilleri otoyol uğruna ilelebet tarih sahnesinden silinirken ya da bölgenin geleneksel geçim kaynağı olan hamsi üretimi yanlış avcılık nedeniyle bitme noktasına gelirken Müslüman-Türk kültürünün neden kılını kımıldatmadığı hatıra gelmiyor.
* * *
Hoş, Karadeniz'i görenler, geleneksel yayla kültürünün de can çekişmekte olduğunu iyi bilirler.
Yayla şenlikleri, yörenin otantik kültürünü yansıtan, yerel mutfağını, halk oyunlarını, kemençeyle atma türkü yarışmalarını sergileyen etkinlikler olmaktan çıkalı çok oldu.
Evden çıkmasına izin verilmeyen, evine misafir de davet edemeyen kızların başına gelen, yaylaların da başına geldi; gözünü paparazzi programlarından alamayan bir nesil, yaylalarda "Televole kültürü" yarattı.
Daha geçen yıl Giresun Valisi, "Yayla şenliklerinin en meşhur sanatçıyı getirme yarışına döndüğünden" yakınıyordu.
* * *
Artvin Valisi'ni Müslüman-Türk kültürünün istikbali konusunda endişelendiren şey, Kaçkar'a gelen turistlerin ciddi bir miktarının İsrailli olması mıdır, bilmiyorum. Ama çoğu tırmanma amacıyla bölgeye gelen turistlere pansiyonculuk hizmeti vererek geçimini sağlayan, mesela Yusufeli halkının hiç de Vali gibi düşünmediğine eminim.Sayın Vali yabancıların bölgeye zarar vereceğinden kaygılanıyorsa herhalde öncelikle yapması gereken, Artvin Cerattepe'de ormanı ve bitki örtüsünü tahrip ederek altın madenciliği yapacak yabancı şirkete karşı Artvinlilerin başlattığı mücadeleye omuz vermesidir.
"Müslüman-Türk kültürü" bunlarla da ilgili midir acaba?

can.dundar@e-kolay.net

AykutErda
29-11-2006, 06:57
Korbala dostum;
Yaklaşık bir ay önce, Eylülist Darbe sonucu içeri girmiş ve uzun süre çıkamamış,kamyon kapağı ağırlığında bir ŞamanTürk ile sohbet etme lüksüm oldu.Adam dedi ki ''' Türkün alnı secdeye değmez''.

Nolacak şimdi?ŞamanTürk'lerde yaylaları sevebilir ve hatta bence kesinlikle severler.

O yaylalar 2000 yıl öncede vardı,o zamanlar bir Türk Devleti kabul edilen,Hazar Türk Devleti sözünü ettiğin bölge ve daha kuzeyinde hakimdi ve adamlar yahudi idi...

Yani derim ki yaylaların ideolojisi yoktur.Ama temiz ve bakımlı tutmak her düşünceden Türk'ün görevidir.Doğal olarak gezmek eylenmek hakkıdır.

endurocu58
30-11-2006, 12:08
bence bunların niyeti yaylaları ücretlendirmek iyi aliştılar bugaz köprüsünden ücret almaya )))) baktılar bu iş karlı devam derdilerde inanmazdim hava bile parayla )))) ama gerçeten kültür için tanitim için kim ne yaparsa hakınıda yememek lazim malesef iç andaludada yayla kültürü azaldı hatta bizm yaylaya 4 hane çikiyor eskiden 10 yıl öncesi 50 ,60 han e yayla halkı olurdu ama şimdi yaylaya yazin sonundada çiksan bam başka güzel oluyor

endurocu58
30-11-2006, 12:13
bence bunların niyeti yaylaları ücretlendirmek iyi aliştılar bugaz köprüsünden ücret almaya )))) baktılar bu iş karlı devam derdilerde inanmazdim hava bile parayla )))) ama gerçeten kültür için tanitim için kim ne yaparsa hakınıda yememek lazim malesef iç andaludada yayla kültürü azaldı hatta bizm yaylaya 4 hane çikiyor eskiden 10 yıl öncesi 50 ,60 han e yayla halkı olurdu ama şimdi yaylaya yazin sonundada çiksan bam başka güzel oluyor
http://img479.imageshack.us/img479/176/hpim0597br6.jpg (http://imageshack.us)