Orijinalini görmek için tıklayınız : KTM 640 Bakımı püf noktaları
Arkadaşlar , baktık ki sorunsalı fazla bir motor bizde bildiklerimizle arkadaşlarımıza yardımcı olalım dedik .
Öncelikle 640 güçlü torklu ama narin bir motordur .Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur deyisi bu motor için söylenmiştir :)
Her 200 km de bir yağını kontrol edin .
Yağ kontrolünü servis ayağında yapmayınız .
Motordaki yağ gözüne güvenmeyiniz .
Fazla yağ kesinlikle koymayınız ..
Motor çalışma ısısındayken yağı kontrol ediniz .
Her yağ değişiminde komple tüm filtreleri değiştirin .
Hava filtresini her zaman temiz tutun .
Marşa basarken uzun uzun basmayın , tek tek basarak çalıştırın ve kesinlikle gaz vermeyin .
Motor çalıştımı devirlendirmeyin bekleyin kendi halınde calışsın 2-3 dakka.
AykutErda
29-11-2006, 12:55
Dostlar bir ekleme de benden;
makinanın tüm vida-somun-alyanbaş adına ne bulursanız her hafta sıkın. Lakin bu kadar vida kaybeden bir makina görmedim..
En önemlisi : Yolda cok uzun süre yüksek devirli gitmeyiniz . Yağ cok ısınıp köpürme yapıyor ve muhtemelen saşideki yağ haznesinde hava olusturuyor . Bunun anlamı elveda motor demek ... ;)
Yağı kendiniz değiştirecekseniz saşiden 600 gr yağ koyduktan sonra motoru çalıştırıp şasinin havasını almayı unutmayınız.
Her hangi normal dışında bir ses duyuyorsanız en iyi dostunuz servistir unutmayınız .. Bozuk bir rulman KTM de başınıza büyük iş açabilir...
makinanın tüm vida-somun-alyanbaş adına ne bulursanız her hafta sıkın. Lakin bu kadar vida kaybeden bir makina görmedim..
Dogrudur .)) Periodik olarak sıkmak gerekiyor .) vede şu vida sabitleyici malzemelerdende kullanabilirsiniz ..
Belki bakım püf noktası değil ama üstünde durulması gereken bir nokta !!
Debriyaj Kovanın altındaki Rulman !!!
LC 4 ler 2003'e kadar normal Bilyeli Rulmanlar ile donatılmış !! KTM Mühendisleri öyle uygun görmüş !!ancak sonra yanlış olduğunu anlamışlar ve 2003'den itibaren LC 4 lere Silindirik Rulmanları takmışlar !! Konu çok önemli çünkü bilyeliler zamanla önce çapak atıyor ve zamanla aşınıp yuvalarından çıkıp şanzımana düşüyor ! dolaysıyla bundan sonra oluşabilecek durumu siz tahmin edin !!
http://img.photobucket.com/albums/v314/NTTLC4/untitled4.jpg
Tavsiyem 2002 Modele kadar olan LC 4 sahipleri veya İkinci El alanlar bu hususu dikkate alsınlar !!
http://img.photobucket.com/albums/v314/NTTLC4/KTMRep5.jpg
Konu Rulman bu işte ,ancak onu bulunduğu yerden çıkarmak için Komple Motoru yarmak lazım ( çünkü arkadan vurularak çıkarmak lazım)!!Motorun sökülmesinden kaçınmak için birtakım çözümler var ! ben denemiştim zorda olsa oluyor :D
http://img.photobucket.com/albums/v314/NTTLC4/11994062-M.jpg
ya özel parça yapıp rulmana kaynatıp...
http://img.photobucket.com/albums/v314/NTTLC4/11994096-M.jpg
ve kendiniz bir çektirme yapacaksınız ,çünkü bildiğimiz çektirmelerin tırnakları içeriye bakar ,size dışa bakan lazım ;) veya
http://img.photobucket.com/albums/v314/NTTLC4/KTMRep4.jpg
paraya kıyıp özel alet alacaksınız Rulmancılar satıyor ama ciddi para :D
http://img.photobucket.com/albums/v314/NTTLC4/KTMRep6.jpg
ve yeni Rulmanımız resimde görüldüğü gibi Silindirik artık :D çünkü Motorun tüm yükü rulmanın taşıdığı Mile biniyor ve bilyeli onu taşımamakta ,zamanla aşınıp veya parça kopartıp şanzımana düşüp ve geçmiş olsun !!
alınacak dersler !!!
1.) kovandan ses gelirse ( ilgili yıllara ait modelerde ) hemen Kontrol edin ,Debriyaj Kovanı sökün ve bakın ( bir kaybınız olmaz )
2.) şayet ,birgün o parça değişmesi gerekiyor ise ve bunu siz değil ,usta veya servis yapacaksa , o halde mutlaka yeni tip Rulman takılmasına emin olun derim ;)
LC 4'lerin en zayıf noktası Yağ Konusu ! tavsiyem Orj. Filitreler kulanılması yöndedir ! öngörülmüş yağın kullanılması !! yani yağ konusunda masraf yapmaktan korkmayın ve kaçınmayın !! yağı ne fazla nede az koyun kısacası Kitabında ne yazıyorsa harfiyen uyun ! sakın servisinize ve ustanıza güvenip bırakmayın,kendiniz emin olun ! aksi takdirde kuçağınıza alırsınız Motorunuzu , uydurma değil !! yaşanmış konular bunlar :D
Hacı "motoru kucağa almak "terimini cümle içinde kullanırmısın ? :)
Mesela bir örnek ;
Ben motoru kucağa aldım :)
Hacı "motoru kucağa almak "terimini cümle içinde kullanırmısın ? :)
Mesela bir örnek ;
Ben motoru kucağa aldım :)
peki :D zamanında "NTT motoru tut" dediler :D sonra " NTT ,KTM'yi at " dediler:D
valla TTR var ,huzurum bol :D ama yinede LC bilgilerini aktarmaktan mutluyum :D
Nuri'nin bahsettiği rulman meselesi.
Eski tip rulman yüksek devirler için daha uygun. Ancak 2003 sonrasında diğer tip kullanıldıysa bu da uygundur denilebilir. Bu rulmanın orjinalini Spormotonun getirmesi her halde bir 3 ayı bulur ve fiyatı da nedir kimbilir. KTM öyle bir boyut seçmiş ki piyasadaki standart ölçüler uymuyor. Değiştirmek isteyen arkadaşlara tavsiyem 2 mm. dar göbeklisini alıp (Bulmak kolay) iyi bir tornacıda paso attırmaları. Tabii bu rulmanda yine kaliteli birşey olmalı.
Eski tipe misketli, yenisine ise mezurolu diyorlar.
640'ların bir diğer zayıf yanı da hararet. 20 km hızla bile gitsen radyetörden geçen hava soğutma işini başarıyla yerine getiriyor. Ancak aşırı yoğun trafik veya arazide fazlaca debelendiğimiz bir çamur veya herhangi bir engel hemen fan açtırıyor. Devirli kullanımların ardından küçük beklemeler (Arazi gezilerinde çok olur) sırasında rolantide çalışsa bile hararet hemen yükselip fan açar. Müşürünüzde veya fanınızda bir sorun yoksa mesele değil ama böyle bir arızadan hararet lambası yanmadan haberiniz olmaya bilir. Ve lamba yandığında contaları yakmadığınızdan emin olamazsınız.
Böyle beklemelerde derhal kontağı kapatırsanız iyi bir iş yapmış olursunuz
Çamur toz gibi sağlıksız ortamlarda çalışıyor olmaları bazı parçaların düzenli gözden geçirilmelerini gerektirir. Tekerlek milleri ve arka maşayı şasiye bağlayan mil gibi kuru çalışan parçaların arada bir sökülüp gresle yağlanmasında fayda var.
Bunların dışında arazide kullanıyorsanız ön dişli korumasını sökün ,,
Amortisör çorabınız yoksa her zaman amortisörleri ve keçeleri temiz tutun ki bu imkansız siz çorab alın .))
640'ların bir diğer zayıf yanı da hararet. 20 km hızla bile gitsen radyetörden geçen hava soğutma işini başarıyla yerine getiriyor. Ancak aşırı yoğun trafik veya arazide fazlaca debelendiğimiz bir çamur veya herhangi bir engel hemen fan açtırıyor. Devirli kullanımların ardından küçük beklemeler (Arazi gezilerinde çok olur) sırasında rolantide çalışsa bile hararet hemen yükselip fan açar. Müşürünüzde veya fanınızda bir sorun yoksa mesele değil ama böyle bir arızadan hararet lambası yanmadan haberiniz olmaya bilir. Ve lamba yandığında contaları yakmadığınızdan emin olamazsınız.
Böyle beklemelerde derhal kontağı kapatırsanız iyi bir iş yapmış olursunuz
+1 :D
Peki çift fan uygulamasına geçsek diyorum bu yaza ne dersiniz ?
valla Afro dedeiğin doğru
Std bir Rulman değil bende zamında epey araştırdım , nerdeyse Rulman uzmanı olacaktım .Benim zamanımda Türkiye'ye bile giriş yapmamış Rulman ,neyse sonrası mağlum :D SOMMER :D 55 Euro kitlediler :D
Hararet konusuna gelirsek , evet su soğutma ,fan vs var ,ancak Yağın Soğutmasını ön gövdeden yaptığı içi yavaş sürüşlerde rüzgar almadığından hararet yapıp fanı devreye sokuyor , ki zaten en güzel çözümü sen yazmışın ;)
Bu sayede Şematik olarak anlatalım yağ devresini
http://img.photobucket.com/albums/v314/NTTLC4/untitled45.jpg
Şimdi Yağpompası (1) Motoryağını Bypass supap'ından(2) geçirerek yağ filitresine (3) ulaştırıyor.Yağ filitresinden sonra yağ devresinin yolu ikiye ayrılıyor biri, yağı, Pistonun alt kısmına ve Piston alt bilyesine yağ püskürten memeye(4) diğeride Anayağ akışının yağın soğultulduğu gövdeye ulaşmasını sağlamakta (5)
akabinde yağımız pislenmiş yağdan arıtan Flitremize ulaşır (6)temizlenmiş yağımız bundan sonra Debriyajdan ,Krank ve Piston alt bilyesine pomplanmaktadır (7) ve krank odasına geri akmaktadır ,burada bir yağ pompası (8) yağı emerek ,yağ kanalından (9) geçirip 4.ve 5. vites dişlilerine akıtır.Dişliler sayesinde yağ , yağ haznesine ulaşmakta .Yağ Haznesine Egzantrik Zinciride dalmakta ,dolaysıyla zincir sayesinde yağ yukarıya taşınmakta ve oradan Silindir kafasına ulaşıyor . Bir delik sayesinde (11) yağımız Egzantrik miline ve supaplara ulaşıyor(12)
şemada 5 olarak gözüken bölüme gövdeden yağ doldurma hadisesidir ( hani diyoruz ya gövdeye direk olarak 600 gr koyalım diye ,işte orası ) diyelim koymadık normal aşağıdan bastık yağı kitabına göre peki ne olacak ??
işte o gövde boş olduğundan devrenin bir kısmı boş olacak ,eee gerisini siz düşünün !!
ha bunu her yağ değişimde yapmak zorundamıyım ( 600 gr konusunu ) ?hayrı sadece ön filitreli yağ değişimi söz konusu olursa bu işlem yapılır , e zaten onu sökerken ön yağda boşalacak ;) bu resimde belki bu hararet olayına bir ışık tutar , görüldüğü gibi soğutma o gövdede yapılıyor e dolaysıyla hız yoksa hava soğuma'da olmaz ! evet fan ve radyatör ile suyu soğutuyorsunuz ? ama ya yağı ??
işte o nedenle fan devamlı devreye girmekte !ikinci fan faydalı olabilir ;)
ahhhh KTM hayatımı yedin :D :D :D
TTR var Huzur varrrrr:D :D :D
arkadaşlar birde amörtisör keçelerini elinize almamak için 3-4 turdan sonra havalarını almayı unutmayızı,ancak bol atlamalı zıplamalı atraksyonlara girdiyseniz eve gidince haman havalarınızı almanız tavsiye olunur..;)
birde benim canavararın egsozsuna 4 adet 10 luk delik açtıp ve karbüratör ayarı yaptıktan sonra,her kırmızıda tek yapmadan kalkmaz oldu(16-42),tabi bi akrep olsa daha iyi olurdu..:D saygılar...
:D
Çift fan uygulaması da güzel çözüm. Ben değiştirdiğim için biliyorum 95 ero.
660'lardaki gibi ek bir yağ radyetörü de çözüm olabilir gibi. Herhangi bir motorun yağ radyetörünü uygun bir yerden by-pas yapıp serin kalacak biryere bağlayabiliriz.
Fan daha hafif bir parça. Daha mantıklı.:confused:
Şöyle güsel bir akrep hararete de olumlu etki yapar kanaatindeyim.:D :D
birde benim canavararın egsozsuna 4 adet 10 luk delik açtıp ve karbüratör ayarı yaptıktan sonra,her kırmızıda tek yapmadan kalkmaz oldu(16-42),tabi bi akrep olsa daha iyi olurdu..:D saygılar...
şu canavarın egzostuna açılan deliklerin bir resmini alsak nasıl olur? hani belki biz de 16'lık açarız:D
GunduzHakan
29-11-2006, 08:24
güç=tork X devir diyorum... Heheheheheh...
Hard_Saw
29-11-2006, 11:13
sevgili ankara birim başkanım sizden ve bazı arkadaşlardan duydum bu vida dökülme hadisesini ama benim başıma hiç gelmedi hehe acaba sizinkilere fazladan vidalar takmışlarda onlarmı düşüodu :P
ben zırtpırt söküp takıorum diemi gelmio acaba :D
Belki bakım püf noktası değil ama üstünde durulması gereken bir nokta !!
Debriyaj Kovanın altındaki Rulman !!!
LC 4 ler 2003'e kadar normal Bilyeli Rulmanlar ile donatılmış !! KTM Mühendisleri öyle uygun görmüş !!ancak sonra yanlış olduğunu anlamışlar ve 2003'den itibaren LC 4 lere Silindirik Rulmanları takmışlar !! Konu çok önemli çünkü bilyeliler zamanla önce çapak atıyor ve zamanla aşınıp yuvalarından çıkıp şanzımana düşüyor dolaysıyla bundan sonra oluşabilecek durumu siz tahmin edin ! !!
Kesinlikle bu konu çok önemli...rulman patlatan bi adv biliorum ben...
KTM mühendisleri böyle bişeyi nasıl atlamışlar aklım almıyor neyse geçte olsa farkına varmışlar :D
640'ların bir diğer zayıf yanı da hararet.
şu hareret sorununu ben nie yaşamıorum ??yani hiç öyle dert edilecek kadar fan açtığını hatırlamıorum makinanın...12 bin km oldu motor (ortalama ayda 2.000 km yapar tırtız yani ;)) 10 kere fan açmamıştır...
ha 950 deseniz ona eyvallah.....
Çamur toz gibi sağlıksız ortamlarda çalışıyor olmaları bazı parçaların düzenli gözden geçirilmelerini gerektirir. Tekerlek milleri ve arka maşayı şasiye bağlayan mil gibi kuru çalışan parçaların arada bir sökülüp gresle yağlanmasında fayda var.
birde zinciri germek ve boşaltmak için maşada bulunan ayar vidalarının arada açılıp yağlanması gerekiyormuş çok saydığım bi üstadım söylemişti zamanında ec de ;)
Volkan usta özellikle böyle sanayi tipi işler yaptığınız için sizi kınıyorum...ama şunuda sormadan edemicem delik sayısını ve çapını nasıl tespit ettiniz :D ne gibi aşamalardan geçti bu işlem:p
güç=tork X devir diyorum... Heheheheheh...
sayın ustam formülü biraz daha açabilirmisiniz yanlış anlamış olmak istemem :p
EnduroCu
30-11-2006, 08:57
Aykut hocam senin kız bana geldikten sonra toplam iki defa vida dusurdu, birisi on dislinin vidası idi toprak zemind eolmasa kesin dusredim cunku vida cıkınca on disli cıktı ve zinciri sıkıstırdı arka teker blokladı, ikinci vida ise karter koruma aliminyumun en onundeki vida, o duusnce problem olmadı altta tutan 4 tane daha vardı,
ama Locktide 243 sayesinde tum vidalara cozum geldi, o gun bu gundur vida dusmesine son:D
EnduroCu
30-11-2006, 09:03
640 larda en onemli mevzuulardan bir tanesi de teker bilyalarıdır,
yılda ortalama 15 bin km falan yapıyorsanız siz siz olun her yıl mutlaka on ve arka teker bilyalarını değişin, ozellikle de onleri,
2000 modele kadar olan on teker bilyaları cok zayıf, 2001(dahil) den itibaren bunun farkına varan KTM muhendisleri olayı duzeltmek adına daha buyuk bilya kullanmıslar
EnduroCu
30-11-2006, 09:09
640 larda hararet olayı yok bence, ve sogutma sistemi gayet basarılı, fanın sık sık calısmasını istemiyorsanız termostadı değişin daha dusuk ısılarda acsın, olur biter
640 larda hararet olayı yok bence, ve sogutma sistemi gayet basarılı, fanın sık sık calısmasını istemiyorsanız termostadı değişin daha dusuk ısılarda acsın, olur biter
Nasıl yani başkanım?
:confused:
Daha düşük ısılarda açarsa daha çok fan açar.
Özhan, sizin motorlarda eksoz var. Cok daha rahat çalışıyor makine, o yüzden hararet yapmıyordur.
EnduroCu
30-11-2006, 09:46
Nasıl yani başkanım?
Özhan, sizin motorlarda eksoz var. Cok daha rahat çalışıyor makine, o yüzden hararet yapmıyordur.
hocam burada "acarsa" kavramı fanın acması değil, termostadın acmasıdır,
yani 90 derecelik termostat kullanırsan hararet yuksek olur, daha dusuk derecede termostad acarsan dusuk olur, KTM ler Avrupa iklimine gore yapıldıgı icin soguk havalara gore ayarlanmıslardır, aslında kafandaki hararet olayını cozmek icin Dakar rallisinde ne uygulamalar yapılıyor onu bulmak gerek
[QUOTE=GunduzHakan;3301]güç=tork X devir diyorum... Heheheheheh...[/QUOTE
Usta ole renkli renkli seyler söyleme aklım kaçıyor .)))
Nasıl yani başkanım?
Yaa yok öle bişey bendede var , bi Özhanın mototru fan açmıyor pinti herif gazmı açmıyor nedir heheehe , bu arada Tolga hoca şu çift fan çalışınca elektiriksel bir sorun yaşanmıyor dimi ?
bu arada Tolga hoca şu çift fan çalışınca elektiriksel bir sorun yaşanmıyor dimi ?
Bilmem....
Başkan'ın söylediğini şimdi anladım. Fana gelene kadar böyle bir çözüm de düşünülebilir. Belki 2004 ten sonraki modellerde böyle bir değişiklik yapmış olabilirler. Özhan'ınki de ondan fan açmıyordur.
Yani termostatı daha düşük sıcaklıkta açılacak bir yenisiyle değiştirirsek, su devirdaimi daha erken ve motor daha soğukken başlayacaktır. Radyetördeki suyun sıcaklığı da daha düşükkalacak, motor da daha soğuk çalışacak.
Hoş evet 2. radyatör çok geç açılıyor onu bende farkediyorum .. Bi mail döşiyelim bakalım KTM ye termostat farkı varmıymış ?
"Sevgili KTM ,....... :P
EnduroCu
30-11-2006, 10:38
Bilmem....
Başkan'ın söylediğini şimdi anladım. Fana gelene kadar böyle bir çözüm de düşünülebilir. Belki 2004 ten sonraki modellerde böyle bir değişiklik yapmış olabilirler. Özhan'ınki de ondan fan açmıyordur.
Yani termostatı daha düşük sıcaklıkta açılacak bir yenisiyle değiştirirsek, su devirdaimi daha erken ve motor daha soğukken başlayacaktır. Radyetördeki suyun sıcaklığı da daha düşükkalacak, motor da daha soğuk çalışacak.
senin antifirizi-su karısımı ne durumda, saf antifiriz var ise de fan cok calısır,
Turkiye şartları için %50 antifiriz, %50 su yaparsan uygun olur ve fan gec acar
Bence sorun bizim devirdaim pompamızın lastiğinde , Özhanın motoru yeni bizimkiler onunki kadar suyu devirdaim edemiyor, lastiği sertleşmiştir su kaçırıyordur ...
Hard_Saw
30-11-2006, 10:47
Yaa yok öle bişey bendede var , bi Özhanın mototru fan açmıyor pinti herif gazmı açmıyor nedir heheehe , bu arada Tolga hoca şu çift fan çalışınca elektiriksel bir sorun yaşanmıyor dimi ?
olm önümde trafik tıkandığında benim motor fan açıo...adam gibi gazlasan önümdeyken bişi olmicak
:P
EnduroCu
30-11-2006, 10:51
2001 modele kadar(dahil) termostad 70 derece kullanılmış, 2001 sonrasını bilmiyorum,
o halde kışın 70 derece, yazın daha duşuk derece termostad kullanmak laızm ya da
yazın sokeceksin termostadı, bak fan acıyor mu o zaman, Lada gibi olur :D
olm önümde trafik tıkandığında benim motor fan açıo...adam gibi gazlasan önümdeyken bişi olmicak
:P
Hahahah iyiydi .))
:confused: :confused: :confused: yaw ben baktım da benim motorda termostat da yok fan da yok, hatta antifiriz nerden konur bulamadım, maazallah motor donmasın sonra, bir yardım etseniz :D :D :D
:( tamam tamam kızmayın hemen, arada bir çeşni olsun istedim:(
gayet faideli bir konu olmuş KTM ciler açısından
2001 modele kadar(dahil) termostad 70 derece kullanılmış, 2001 sonrasını bilmiyorum,
o halde kışın 70 derece, yazın daha duşuk derece termostad kullanmak laızm ya da
yazın sokeceksin termostadı, bak fan acıyor mu o zaman, Lada gibi olur :D
O zaman da motor gerekli sıcaklığa zor ulaşır. İlk çalıştığında termostat kapalı kalacak ki motor biraz ısınsın.
Özhan, antifrizde falan sorun yok, 50/50. Zaten bu sadece benim degil bütür 2004 öncesi 640 ADV kullanıcılarının yaşadığı birşey.
:confused: :confused: :confused: yaw ben baktım da benim motorda termostat da yok fan da yok, hatta antifiriz nerden konur bulamadım, maazallah motor donmasın sonra, bir yardım etseniz :D :D :D
:( tamam tamam kızmayın hemen, arada bir çeşni olsun istedim:(
gayet faideli bir konu olmuş KTM ciler açısından
Arkedeşler bir de "KTM 640'ın güzellikleri" diye bir başlık açalım da şu profi'nin dili tutulsun.
:D :D :D
Arkedeşler bir de "KTM 640'ın güzellikleri" diye bir başlık açalım da şu profi'nin dili tutulsun.
:D :D :D
hertaraf güzelliklerinizle dolu zati, üzerlerine basmaya gereng yokki:) :rolleyes:
AykutErda
30-11-2006, 06:46
MuratKızak,dostum;
senin KTM'nin tüm vidalarını çıkartıp , yerlerine çivi çakmıştım.Belki sen ondan vida düşürmüyorsundur.
Abiler bu söylediklerinize bakılırsa hiç KTM almayalım daha iyi yoksa nuri baba' nın dediği gibi kucağımızda kalır yada o bize biner
Hard_Saw
30-11-2006, 08:24
Özhan, antifrizde falan sorun yok, 50/50. Zaten bu sadece benim degil bütür 2004 öncesi 640 ADV kullanıcılarının yaşadığı birşey.
olm ben sorunmu var dedim antifirizde falan heheh:D
senin antifirizi-su karısımı ne durumda, saf antifiriz var ise de fan cok calısır,
Turkiye şartları için %50 antifiriz, %50 su yaparsan uygun olur ve fan gec acar
Pardon usta, MK demiş. Olur öyle.
hocam bende benim eşeği satıp 640 Adventure almayı düşünüyodum...
okudukça tırstım valla... rulmandı, hararetti.... birazda iyi şeyler söyleyin.
MK nın dediği gibi Antifiriz suyun ısı transfer katsayısını arttırır. bu sebeple yaz kış 50/50 antifiz kullanmakta fayda var. Ayrıca kireçlenme ve korozyonoda engel olur. bence en iyi çözüm, ünlü bir Türk şairinin dediği gibi " vericen gazı"
ozaman hararette olmaz.:D
pegaso ile devam usta , misler gibi bas marşa devammmm:D yakma kendini :D ben zor kurtardım kendimi , benim oğlan kollarım arasında can verdi ,göz göre göre gitti hayvan :D allah kimseye o acıyı yaşatmasın :D :D
EnduroCu
01-12-2006, 09:53
pegaso ile devam usta , misler gibi bas marşa devammmm:D yakma kendini :D ben zor kurtardım kendimi , benim oğlan kollarım arasında can verdi ,göz göre göre gitti hayvan :D allah kimseye o acıyı yaşatmasın :D :D
neden can verdiğini de anlatsana NTT, konuyu 2 yıl sonrasındna anlatmaya baslıyorsun onceisndne basla da suc kim de anlasın kamuoyu,
sen Temmuz aynında duz asfaltta 45-15 dislilerle 950 KTM lerin pesinden devamlı 140-150 km/hız lara cık, 7000-8000 devir cevir aralıksız, Adapazarı nda ses duyduğun halde durma, makine ne yapsın Çerkeşe kadar ancak dayanmıs, aynı durumda senin TT olsa İzmit e ancak cıkardı, ondan sonra %.EC festival alanına Kastamonuya gariban makineyi kucakta getirisin tabii, sonra sarımsak kamyonu ile İstanbula paket :D
aslında aynı kamyonda seni de paketleyip yollamak laızmdı ya neyse
aaa bak hakkını yemiyelim doğru dedi MK :D :D İzmite kadar 3 tane 950 kovalıyabiliyorsun bizzat test ettim:D :D :D
Yapmayın gözünüzü seveyim, canım makineyi ne hallere soktunuz. İsterseniz bir de çinlilerle karşılaştırmasını yapın. Hazirandan beri kullanıyorum, evet sorun çıkarmadı değil ama bakarsanız bağ oluyor namussuz. En soğuk günde bastım kick'e çalıştı, dağılmış ön teker rulmanıyla bile götürdü alet, değiştirin parçayı olsun bitsin. Zamanında 3 kere hararet yaptı, yaptı ama trafiğin en yoğun saatinde, o hararet yapmadan evvel dünyanın en harika makinası olan insan vücudu yapmıştı zaten harareti (terden ölüyordum). Tüm riskleri göze alarak komple radyatörü kireç çözücü ile temizledim, hortumları değiştirdim, o zamandan bu yana dosdoğru fan bile açmadı. Trial'le gittiğimiz aynı yolda Pegaso'nun fan sesini duyarken benimkinde tık yoktu.
Sayın AykutErda her makina sizin eskiniz gibi değildir, daha bugüne kadar vida düşürmüşlüğünü bırakın, gevşetmişliği dahi yoktur, sizi iftiradan esefle kınıyorum:D
Evet benim ön amortisör keçem de patlak. Ama ne körük var, ne de zamanında havasını almasını biliyordum. Tozun pisliğin içinde patlamış. Onun üstüne binen yük bana binse ne olurdu acaba??
Son söz; bakacaksınız makinanıza. Allah yapımı değil bunlar, zaman zaman şöyle güzel birkaç söz söyleyin, sevin, yiyeceğini suyunu verin, hiç birşey olmaz, garantisi benim:D :D
Trial abim, bazı provakatörlerin lafına inanıp daha makinaya binmeden yargıya varma. Gel ben sana Mühye'de bir tur vereyim, ondan sonra kendin karar ver..
Herkes dağılsın bakayımmm:D :D :D
EnduroCu
01-12-2006, 10:11
aaa bak hakkını yemiyelim doğru dedi MK :D :D İzmite kadar 3 tane 950 kovalıyabiliyorsun bizzat test ettim:D :D :D
simdi bana diyeceksin sen kucaklamadın mı diye:D
Hard_Saw
01-12-2006, 10:16
neden can verdiğini de anlatsana NTT, konuyu 2 yıl sonrasındna anlatmaya baslıyorsun onceisndne basla da suc kim de anlasın kamuoyu,
sen Temmuz aynında duz asfaltta 45-15 dislilerle 950 KTM lerin pesinden devamlı 140-150 km/hız lara cık, 7000-8000 devir cevir aralıksız, Adapazarı nda ses duyduğun halde durma, makine ne yapsın Çerkeşe kadar ancak dayanmıs, aynı durumda senin TT olsa İzmit e ancak cıkardı, ondan sonra %.EC festival alanına Kastamonuya gariban makineyi kucakta getirisin tabii, sonra sarımsak kamyonu ile İstanbula paket :D
aslında aynı kamyonda seni de paketleyip yollamak laızmdı ya neyse
Ağzın bal yesin başkanım habire mok atıp duruo makinaya...bindiği zamanlarda adv dan başka makina tanımıodu arkadaş...şimdi tt şöyle adv böyle .... yazık valla :D
arkideşler konuyu dağıttığınızın farkındasınız değilmi?
içim gidiyor muhabbete katılmak için ama; yine palalarla saldıracaksınız diye korkuyorum:D :D :D
varmı böyle muhabbet yaw, taşırım bak mesajlarınızı başka topiğe:mad:
arkideşler konuyu dağıttığınızın farkındasınız değilmi?
içim gidiyor muhabbete katılmak için ama; yine palalarla saldıracaksınız diye korkuyorum:D :D :D
varmı böyle muhabbet yaw, taşırım bak mesajlarınızı başka topiğe:mad:
tamam tamam profi ve diğer arkadaşlar hemen sustum ama bu son mesajı yazmak zorundayım yoksa patlarım :D :D :D
Sn Testere Kılıklı Özhan ikinci Adv var sende :D :D anlat bakalım yaşadığın tecrübelerini,ama her ikisininde :D :D
Sn MK Gölpazarspor sen zaten belirtmişin :D :D
açtırmayın şimdi bana kutuyu :D :D
tamam bizde Cihan Oskay gibi itirafcı olduk ama neyseeee:D :D :D Selpak gibi kullanıp kenara atmasaydınız beni Bşk Yıldırım gibi :D :D :D
Şimdi Arkadaşlar sonuç olarak ne diyoruz ??? Yağ konusu bu aletlerde çok hassas bir konu !!!
EnduroCu
01-12-2006, 11:54
dun gece soldan soldan geldiler ve makineyi garaja indirip sokmeye başladım,
ne zamandır karbüratoru temizlemek marş motorunun kömürleirni kontrol etmem gerekiyordu ve başladım sökmeye,
atölyenin genel görünümü,
http://www.endurocu.org/bakim/images/DSC00251.jpg
http://www.endurocu.org/bakim/images/DSC00252.jpg
arak kuyruğu d asoktum stop lamba bagaj,
http://www.endurocu.org/bakim/images/DSC00253.jpg
hava filtresi ve karbüratör de sokuldu,
http://www.endurocu.org/bakim/images/DSC00254.jpg
http://www.endurocu.org/bakim/images/DSC00255.jpg
organlar tezgahta, temizlenip yerleştirildi,
http://www.endurocu.org/bakim/images/DSC00256.jpg
http://www.endurocu.org/bakim/images/DSC00257.jpg
http://www.endurocu.org/bakim/images/DSC00258.jpg
sıra marş motorunu dağıtmaya geldi,
http://www.endurocu.org/bakim/images/DSC00261.jpg
http://www.endurocu.org/bakim/images/DSC00262.jpg
kömürle roldukça aşınmış, değişmeleri gerekecek,
http://www.endurocu.org/bakim/images/DSC00263.jpg
http://www.endurocu.org/bakim/images/DSC00264.jpg
aşınma dipte biriken kalıntılardna da belli, özellikle artı kömür çok aşınmış,
http://www.endurocu.org/bakim/images/DSC00265.jpg
ve karbüratör parçalandı temizlendi, selülozik tiner ve tazzikli hava ile,
http://www.endurocu.org/bakim/images/DSC00270.jpg
ama gaz iğnesi dibi
nden aşınmış, koptuğu an kaldık demektir, Demaks ı aradım yokmuş elleirnde, pirinç veya aliminyumdan kendim yapmaya karar verdim,
plastik yatağı da aşınmış, oraya da pirincten yatak yapıcam, gaz iğnesinin aşınmasının nedneini buldum, oraya takılan demirden pul yapmıs bunu, sarsıntıdan,
ya plastikten pul koyucaz ya da aliminyumdan,
http://www.endurocu.org/bakim/images/DSC00271.jpg
Hard_Saw
01-12-2006, 12:21
Bende iğne var babo sıkma canını ;) oraya pul takılmıo segman takılıo ama onuda ii takmak lazım sonra çıkıo falan heheh :D
EnduroCu
01-12-2006, 12:36
Bende iğne var babo sıkma canını ;) oraya pul takılmıo segman takılıo ama onuda ii takmak lazım sonra çıkıo falan heheh :D
dostum o segmanın altında plastik parca var onun altında bu dediğim pul,
yolla hocam bulamadım iğneyi
Hard_Saw
02-12-2006, 01:45
bizimkinde yok abi pul mul:confused:
EnduroCu
03-12-2006, 08:46
bizimkinde yok abi pul mul:confused:
bak şekil-a da ok ile gosterilen pul o:D
http://www.endurocu.org/bakim/images/carburator01.jpg
birde bu karbratör temizliği sökümü hakkın da bilgi verir seniz sevinirim :D
birileri kanıma girdi yani mk ve avrupalı cengiz;)
dedilerki senin motorun canı sıkılıyo nasılsa eksoz bağlantısında kazan var boşalt şunun içini rahatlasın dediler:eek:
vardık eksozcu dayıya durum bööle bööle dedik anlattık arzuhalimizi benim ktm boynunu bükmüş dinliyo:p
sooona aldı eline bi kaynak makinası harala gürele makatın içini temizledi usta bi de dediki abiii amma da boru takmışlar buna:rolleyes:
neyse uzatmayalım ustayla helalleştik. helalleştik te ammaaa dedi beni bi gezdirecen. ustanın gözlerine baktım parıl parıl parlıyo:)
hadi bakalım dedim ama içime sinmedi kask mask hakgetire ustada.
ktm de bi gürlüyo ammma tüm sanayi başımıza üşüştü helikopter gelmiş diye:rolleyes:
verdik gazı 10m sonra hafif ıslakta da verince gazı asfaltı boyladık mt21 ile.
nazar oldu dediler de falan filan.
bu motor biraz güçlendi filan mı yoksa gürültüden mi bana öyle geldi.
karbüratör ayarı filan gerekir mi. yoksa motorun içine mıçtık mı.
bi deyiverin gari:p
AykutErda
12-12-2006, 08:04
Oooo,Cahit dostum;
Horoz ölürmüş,gözü çöplükte kalırmış:)
egzostun içini boşalt,gürültü,helikopter filan...Bu yaştan sonra...Sonrada makineyi araba ile getir..:cool:
metincetin
12-12-2006, 09:59
birileri kanıma girdi yani mk ve avrupalı cengiz;)
dedilerki senin motorun canı sıkılıyo nasılsa eksoz bağlantısında kazan var boşalt şunun içini rahatlasın dediler:eek:
vardık eksozcu dayıya durum bööle bööle dedik anlattık arzuhalimizi benim ktm boynunu bükmüş dinliyo:p
sooona aldı eline bi kaynak makinası harala gürele makatın içini temizledi usta bi de dediki abiii amma da boru takmışlar buna:rolleyes:
neyse uzatmayalım ustayla helalleştik. helalleştik te ammaaa dedi beni bi gezdirecen. ustanın gözlerine baktım parıl parıl parlıyo:)
hadi bakalım dedim ama içime sinmedi kask mask hakgetire ustada.
ktm de bi gürlüyo ammma tüm sanayi başımıza üşüştü helikopter gelmiş diye:rolleyes:
verdik gazı 10m sonra hafif ıslakta da verince gazı asfaltı boyladık mt21 ile.
nazar oldu dediler de falan filan.
bu motor biraz güçlendi filan mı yoksa gürültüden mi bana öyle geldi.
karbüratör ayarı filan gerekir mi. yoksa motorun içine mıçtık mı.
bi deyiverin gari:p
tüpün icini konpile boşaltıysan makina fazla yakar
bir müddet sonrada e.siboblarına bye bye
Petro, tüpten önce,,arka çamurluğun arkasındaki kazandan bahsediyorsun sanırım. Sadece onu mu deştirdin yoksa tüpü de mi boşakttın komple?
Sağ kapak ( şarj dinamosu ) contası elimde 2 adet fazladan var , isteyen olursa gönderebilirim ...
kazan deşilmedi:)
tüpü boşalttık:o
aykut bana bulaşma:eek:
kazan deşilmedi:)
tüpü boşalttık:o
aykut bana bulaşma:eek:
Kazan ? Kalorifer Kazanı mı?
Tüp ? Piknik Tüpü ?
Aykut bulaşık mı?
Sn Ökeşli burası Enduro Sitesi ,Motosiklet ile ilgili konuları paylaşırsanız seviniriz :D :D
EnduroCu
13-12-2006, 10:59
Sağ kapak ( şarj dinamosu ) contası elimde 2 adet fazladan var , isteyen olursa gönderebilirim ...
helal sana kardeşim, "portakal kardeşliği" bu olsa gerek
sn netete
ben burayı lokantanın bulaşıkhanesi sanmıştım özür:rolleyes:
netete bu eksoz konumla ilgili olarak comments piliiiiz:p
sn netete
ben burayı lokantanın bulaşıkhanesi sanmıştım özür:rolleyes:
netete bu eksoz konumla ilgili olarak comments piliiiiz:p
teşekkür ederim açıklamalarınız için ,ancak Piknik tüpü ve Kazan Konusu halen açık :D :D ayrıca Ankara semalarında 15-20 kişiye ısmarladığınız Pideler ile kurtulduğunuzu sanmayaın !! Istanbul'daki bakiye hesabınızda halen kayıtlı borcunuz gözükmekte !! 2007 'ye sarkmasın ,zira hesapların kapanması gerekmekte :D demek bu rüşvet olayı Enduro camiasına da sardı , herkes işini Ankarada bitiriyor :D :D :D
bak netete sana görüş bildir uzmansın dedik yoksa bende ktm yi kucağımamı alcam bu gidişle:p
borç defterini karıştırma bak gelirim oraya:cool:
EnduroCu
24-02-2007, 08:42
bir ufak püf noktası da benden;
ayak basamaklarındaki lastikleri sokunuz ki ıslakta ayagınız kaymasın
EnduroCu
24-02-2007, 09:00
yag değişimlerinde, ust ve on tapaların altındaki bakır pulu mutlaka değişin
yalnız adam
24-02-2007, 10:32
Yahu KTM 640 Kullanan arkadaşlar öyle bir Biyografi çizdiniz ki portakal'ı daha yeni (2.el)aldım üzerine binmeden beni korkuttunuz .Biraz fazla kötumser olmadınız mı. Beni yolda bırakan motoru ben de yolda bırakırım.
EnduroCu
24-02-2007, 10:41
hocam KTM oyle bir alettir ki, iyi bakarsan seni vezir eder, bakmassan da rezil :D
En büyük hayallerimden biriydi bi ktm 640 adv ama şim di bu konudan sonra tırstım açıkçası bayağı sorunlu bi makinayı hayal ediyormuşuz gibi geliyor.
Peki sizce en sağlıklı, sağlam ve uzun yıllar boyunca kullanılabilecek uzun yolculuklara çıkabilecek parça sorunu diğerleine göre minimum olan bi makina dersem ne dersiniz?
Benim acemi bir endurocu olduğumuda göz önünde bulundurun ama çok çabuk öğrenirim
EnduroCu
25-02-2007, 12:04
En büyük hayallerimden biriydi bi ktm 640 adv ama şim di bu konudan sonra tırstım açıkçası bayağı sorunlu bi makinayı hayal ediyormuşuz gibi geliyor.
Peki sizce en sağlıklı, sağlam ve uzun yıllar boyunca kullanılabilecek uzun yolculuklara çıkabilecek parça sorunu diğerleine göre minimum olan bi makina dersem ne dersiniz?
Benim acemi bir endurocu olduğumuda göz önünde bulundurun ama çok çabuk öğrenirim
istediğin özelliklerin hepisni aynı anda tasıyan makine yok aslında, kullanım tarzın ve amacına gore secmelisin, 200 cc. den sonra bulabilirsen bir DRZ400 ideal olur senin icin, sıkı makinedir
Şu ana kullandığım makina bana göre fena değil ama uzun yola gidemeyeceğimi biliyorum daha öncede klr 650 kullandım xt 350 kullandım dt 125 bi defada transalp kullandım ama onlardan aldığım zevk daha başkaydı. Motorumun yapısı ve kalitesi saydığım bu motorlardan çok düşük kullanırken bile hissedebiliyorsunuz bakımı şimdilik sorunsuz makina 3000 km de ben daha çok uzun yol yapabileceğim bi makina arıyorum işte start verip 400-500 km gidebilmeliyim hiç ara vermeden bu tarz bişi beni etkiler. Arazide dolaşmaya bayılıyorum ama öle uçmaya falan meraklı değilim ama illada toprak yolda kullanmayı isterim
Kullandığım makinalar arkadaşlarımın makinalarıydı uzun süreli kullanmadım zaten o makinalardan sonra enduro dedim ve son nefesime kadarda enduro diyecem.
EnduroCu
25-02-2007, 12:35
XT600 veya KLR650 senin işini rahatlıkla görür hocam, Düvenönündeki Orhan usta yı bilirmisin?
Hard_Saw
25-02-2007, 12:42
hocam KTM oyle bir alettir ki, iyi bakarsan seni vezir eder, bakmassan da rezil :D
Ben hiç rezil olmadım valla , sen orasını burasını kurcalayıp kafana göre iş yapıosun yok şöyle oldu yok böyle oldu biraz bilen abilerinin fikirlerine önem ver :)
Şahsen tanışmadım orhan ustayla ama adını duydum yerinide biliyorum galiba
bu araçalrın 2. el temizlerinin fiyatları nasıldır acaba bu arada ilginiz için ayrıca teşekkür etmek isterim
MuratTekin
23-09-2008, 11:17
şimdi ustalar size bir soruda ben soriyim teknik olarak bu konuda şöyle bir canlansın.
640 adv'ın motoru komple rektife olayına girince maddi olarak kaça çıkıyor tahmini tabiki, ben düşündüm taşındım ilk fırsatta 640 almaya karar verdim
tabiki ikinci el alacağımdan bıraz tırs tırs durumları var motorda bir problem çıkarsa karşılaşacacağım fatura hakkında bir bilgim olsun istiyorum.
bir tane çalışmayan adv var belki onu düşünebilirim.
Rektifiyenin ne kadar kapsamlı olduguna bağlı , 1 segmanlada kurtarabilir , komple krank milinden sübaplara, pistondan silindire kadarda tutabılır , ama genelde egzost subapları ,piston,segman ve takım conta istiyor 1000 ytl civarında bişey tutuyor ...
Eğer silidirde derin çizik veya çok aşınma varsa , yeni silindirin fiyatı 600 €dur minimum . Kaplama olmaz, gömlek çakılmaz ..
Genelde 30.000 kmde açıp içinde ne oluyor diye baktırmak lazım bu motorda , aşınış subaplar değiştirilmeli , piston segman ve silindir kontrol edilmeli ..
Bu bakımların içine standart olarak eksantirik zinciri guide ı gibi değişmesi zaten zaruri olanları yazmıyorum ...
EnduroCu
23-09-2008, 11:01
silindir sağlam ise,
piston, segmanlar, piston kolu, takım conta ve işçilik,
1000 ytl ye cıkar
metincetin
24-09-2008, 12:15
şimdi ustalar size bir soruda ben soriyim teknik olarak bu konuda şöyle bir canlansın.
640 adv'ın motoru komple rektife olayına girince maddi olarak kaça çıkıyor tahmini tabiki, ben düşündüm taşındım ilk fırsatta 640 almaya karar verdim
tabiki ikinci el alacağımdan bıraz tırs tırs durumları var motorda bir problem çıkarsa karşılaşacacağım fatura hakkında bir bilgim olsun istiyorum.
bir tane çalışmayan adv var belki onu düşünebilirim.
murat hocam
öncehoşgeldin ayrıca coktandır yoksun nerdesin heeeee:)
ha bide o calışmayan edv yi almaz isen bana pasla tabi öce sana yakışır hocam.........
MuratTekin
24-09-2008, 10:13
murat hocam
öncehoşgeldin ayrıca coktandır yoksun nerdesin heeeee:)
ha bide o calışmayan edv yi almaz isen bana pasla tabi öce sana yakışır hocam.........
hoşbulduk metin abi, işten güçten gelemdim senin oralara gaz açmaya:) bayram sonrası ordayım, hem siz dostları hem toprağı özledim vallahi.
sahibinden.com da 4000 ytl ye satıyorlar hocam dün aradım birisi gelecek demişti ben alamayacağım satılmadıysa ilgilenebilirsin. piston,silindir biel kolu arızalı yazmışlar, ben bir ktm servisine sordum tam kapsamlı bi rektefiye 3000 ytl yi bulur dedi
ama ilk fırsatta bi ktm diyorum :)
erkansen196
24-09-2008, 10:23
O motor satıldı. Fırat'ın (Ktmracing) orada gördüm alan arkadaşı onunda Adv. si var. Fırat'ın minibüsüyle alındı. Yedek parça olarak kullanacakmış. Kalanları parça parça satacak .
MuratTekin
24-09-2008, 10:38
yazık yahu makinaya keşke toplayıp yürür hale getirselerdi
aivasovsky
01-02-2011, 04:59
Selamlar,
Çeşitli forumları dolaşarak motorumla ilgili biraz teknik bilgi toplamak istemiştim.
Malum, internet çöplüğünde faydalı bişeylere ulaşmak çok zor.
Ulaşılsa da çoğu zaman aşırı bozuk bir dille özensizce yazıldığı için anlamak mümkün olmuyor ya da objektif olmayan verilere dayandığı için güvenilir olmuyor.
Ben ulaştıklarımı da paylaşmak istedim. Bazı kronik arızaları toparlayıp km hesabına göre sıraladım:
Özetle bu motorların en sık bahsedilen kronik sorunları şöyle:
-Ön çatal keçesi yağ kaçağı
-Motor yapı seviye camının kenarından yağ sızıntısı
-Motor üst kapağından hafif yağ sızıntısı
-Sık sık kopan jant telleri
-10-20bin km içinde ön tekerlek rulmanları
-Telli debriyajların sık sık kopması (mutlaka yedek bulundurmak lazım)
-Zincirin bağlı olduğu ön dişlinin arkasındaki keçeden yağ sızıntısı ve komple patlaması
-30binlerden itibaren arka teker rulmanları
-40binlerden itibaren valf mekanizması sorunları ve karbüratör iğnesi aşıntısı
-Elektrik kabloları iyi izole edilmemiş özellikle kafa kısmında, aşınmalar kısa devreler olabiliyor,onlara el atılabilir
-Marş motorunun volana haraket aktardığı rublesi 10binkm'den itibaren tutmamaya başlayabiliyor
-Debriyaj çanağının arkasındaki rulmanlar
Aşağıda da detaylar mevcut ama çevirisini yapmadım.
5k
oil leak, bad valve cover gasket
leaking fork seals
front wheel bearings
Oil sight glass leaking
3 spokes broke
Clutch slave cylinder replaced
10k
Countershaft seal @ about 12 000 km
fork seals
gearbox output seal changed
battery contacts
kill switch short out a certain RPMs
15k
Stator screws
- CDI unit (low/hi octane version)
steering head bearings
Cam cover gasget
20k
Re-sealed the seeping cam cover
Fork seals
front sproket came loose
the front wheel bearing
The Revmeter failed
replace worn needle/needle jet
sprockets and chain
25k
gearbox output seal
Clutch cable
top triple clamp cracked
Side stand joint
- Fuel pump started leaking after 3K - membrane fixed.
Oil weep from rocker gasket
Oil weep from engine window
Clutch cable
Loose electrical connection on battery relay
countershaft seal + o-ring
rear wheel bearings
renew exhaust hanger bushings
clutch basket made rattling sounds
front wheel bearings
Intermediate starter gear (52T) broke
several bearings under the clutch,
problems with fuel pump when close to reserve
several minor electrical problems
40k
Seized cam follower bearing on the inlet rocker arm.
rebuild water pump
replace cam follower and main cam bearing + replace float needle/seat + new jet needle
45k
50k
found that the intake cam
follower roller was indeed showing signs of wear.
Rear wheel bearings failed
cam follower roller bearings
55k
60k
65k
70k
a couple of bearings under the clutch
clutch cables
Trip master
magnet giving signal to the trip master on the front brake
75k
80k
Carb rebuild
auto decomp cam is now worn
I've replaced the needle jet/jet needle again due to wear.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.