PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : KLR 650 Yağ tıpası ..

eray1100
13-11-2006, 04:35
....
12 Kasım 2006 Pazar sabahı
Saat 11:00
-Horrrrrrrrr. Zzzzzzzzzzzzzz

Saat 11:05
-Zırrrrrrrr. Ha , ne , nasıl:mad: ? Uvaaahhhhhhhh. Uargghhh. Iııyykk. Oooh be. Uyanabildim yav:confused: . Alo,efendim? Ulan beykardeşim! Sabah sabah:confused: daha kargalarla kahvaltı etmemişken, nereden çıktı bu müze gezisi:confused: ? Tamam tamam bağırma geliyorum. 12:30'da oradayım. Hadi eyvallah. Homur homur...

Saat 12:20
-Duş,kahvaltı,giyim falan filan. Evden çıkış, çalar saat kılıklı arkadaşımı evinden alıp yakışıklıyı kurşunsuz benzin ile doyurma faslı derken yola çıktık.Aylardır ilk defa motorumla Beylikdüzü dışında bir yere gideceğiz, yaşasın:) :) :) ..

Saat 13:20
-(Topkapı Sarayı'nın önü) Nereye park ediyoruz birader? Yok orası paralı ve pahalı. Yok orası da fazla sote. Hah burası iyi. Hem göz önünde hem de direğe bağlarız.

Saat: 13:40
-(Topkapı Sarayı'nın önü)Vay be demek her resimde bir şifre var. Ayrıca her resmin yapımı 2-3 sene civarında sürmüş. Vay anasını. amma malzeme kullanmıştır be. Sen yapmaya kalksan sırf malzeme parasından yapamazsın be yav.(Bu çalar saat; Resim Öğretmeni ve Ressam). Bütün tablolar eşit büyüklükte (yaklaşık 2x3m. civarında). Hadi Sarayın diğer kısımlarını da gezelim.

Saat 15:30
-(Topkapı Sarayı'nın önü)Ahanda motorun yanında dilenci kılıklı bir adam var. Ahdi bakılm hayırlısı. İnşaallah park parası ister de ben de kaçarım:) . Nasıl kaçmayayım herifler it sürüsü gibi baksana. En az 10 kişiler tipi bozuk herifler:mad: .

Saat 16:30
-(Şehremini)Hadi hazır takım taklavatlar varken şu debriyaj telini biraz çekelim çok boşluk yapmış.Bak sen şimdi şu teli çekeceksin. Ben de vidayı ittireceğim. Dur akın basma o kola. Yapma be. Neyse hadi bir daha baştan. Hoop tamam eline dikkat et. Neyse birşey olmadı da Allah'tan çabuk bitti.

Saat 17:30
- (Beylikdüzü) Vay be iyi ki sahilden geldik. Samatya,Zeytinburnu,Bakırköy,Florya,Yeşilköy,Sefak öy,Avcılar... Doya doya bindik motora bugün. Ama üşüdüm. Hadi size gidelim dondurma yiyelim. Yok öyle ,ben marketten 1kg.lik dondurma alayım da doya doya yiyelim.

Saat 17:35
- (Beylikdüzü muayene istasyonu önü). Dur şuradan kestirmeden gidelim de bir an önce varalım artık. Çaat. O ne be? Ahanda arka tekerlek kaydı. sıkı tutun.Ani bir refleksle motoru durdurup, kenarda durum kontrolü. Vaziyet fena Motor yağını tutan tıpayı geçen sefer yuvası bozuldu diye uzun bir vida ile değiştirmişlerdi ya. İşte o vida yaklaşık 2cm dışarı doğru duruyordu ya . Artık o vida yok:) . Yani vida var ama başı yok:confused: . Bütün yağ yerde.:mad: Biz kaldırımda viada başı arıyoruz da. Neredeeee? Ara ki bulasın. Hadi motoru size çekelim bari.

Saat 18:20
-Nihayet vardık be. acaba kaç para tutar şimdi bu? Kesin torna gerekiyor artık. Keşke emaneten yaptırmasaydım ama para da yoktu ki adam gibi yaptırmaya. Neyse Çarşamba işe başlayayım da maaşı alıncaya kadar yatacak artık Yakışıklı.

Selamlar. Yazıyı daha fazla uzatmadan kesmek sanırım iyi olacak:) . Sizlerden bir ricam var yazıda da okuduğunuz gibi yağ tıpası kırıldı ve vida başı koptu. Dolayısıyla vidanın kalanı içeride:( . Sizce bana maliyeti ne olur? Ayrıca diyorum ki hazır tamire girmişken yağ filtresi, hava filtresi ve bujiyi de aradan çıkarayım. Eğer para yeterse belki şasiyi de boyatabilirim. sizce bu saydıklarım tahmini olarak ne tutar? Malum işe yeni gireceğim. Yaklaşık 3 aydır işsizdim. Benim için her kuruşun önemi var. Bir yandan da Yakışıklı'yı uzun süre yatırmakta işime gelmiyor. Ayrıca bana önerebileceğiniz başka bakımlar da varsa sevinirim . Yardımlara şimdiden teşekkürler...

profi
13-11-2006, 06:18
....
okuduğunuz gibi yağ tıpası kırıldı ve vida başı koptu. Dolayısıyla vidanın kalanı içeride:( . Sizce bana maliyeti ne olur?...

1- Tapa kırıldı ancak karşılığı ne alemde, dişler sağlammı.
2- Vidanın kalanı içeride derken; delik üzerindemi yoksa bloğun içine mi kaçtı.

gerçi bu soruları yanıtlamadan da bu işin maliyeti seni tezgaha yatıran ustanın insafına kalmış diyeceğim.

....
Ayrıca diyorum ki hazır tamire girmişken yağ filtresi, hava filtresi ve bujiyi de aradan çıkarayım. ...

eğer değişim zamanları gelmişse hiç tereddüt etme ancak yeniyseler de boşa masraf etme bence.

....
Eğer para yeterse belki şasiyi de boyatabilirim. sizce bu saydıklarım tahmini olarak ne tutar?...

sakın şaseye bulaşma, bu iş komple motorun dağılması demek ve eğer kendin yapmayacaksan sana sırf dağıtıp toplama adam gibi yapılacaksa 1,5-2 bin ytl ye patlar, daha aşağı yapacakların da hünerlerini konuşturacaklarını sanmam, hoş bu parayı isteyenlerin de ne derece hünerli olduğu tartışılır ya!
ayrıca eğer adamakıllı boyanmayacaksa şasenin boyanması satış sırasında sana problem çıkartır, şasesi boyanmış bir motor herzaman insanların içini ürpertir.

....Ayrıca bana önerebileceğiniz başka bakımlar da varsa sevinirim .

diğer bakımlar için motorun genel durumu önemli, zihnimde canlandığınca önem sırasına göre yapılması gerekli bakımları aşağıda sıralamaya çalışacağım, eksiklerimi diğer arkadaşlarımın tamamlayacağına inanıyorum.

1-Yağ değişimi/bakımı:
mutlaka ve mutlaka üretici tarafından tavsiye edilen 10w 40 - 0w 40 - 15w 50 vb. sentetik yada yarı sentetik ürünler kullanınız asla 20w 50 kullanmayınız, asla castrol magnetec (yada diğer manyetik esaslı yağlayıcılar) kullanmayınız.
2- Yağ filtresi, hava filtresi değişimi/bakımı
3- Zincir dişlileri ve zincir değişimi/bakımı
4- Ön ve arka Fren balataları, fren hidroliği değişimi/bakımı/kontrolü
5- Gidon furş bilyaları kontrolü/bakımı/değişimi
6- Tekerlek bilyaları kontrolü/bakımı/değişimi
7- Debriyaj teli/sistemi kontrolü/bakımı/değişimi
8- Gaz teli / jikle teli kontrolü/bakımı/değişimi
9- Karbüratör kontrolü/bakımı/temizlenmesi
10- Jant telleri, akord ayarı kontrolü/bakımı
11- Amortisör yağ ve toz keçeleri kontrolü/bakımı/değişimi
12- Amortisör yağı değişimi
13- Amortisör burçlarının değişimi
14- Arka beşik bilyaları(varsa), mili, sistemi kontrolü/bakımı/yağlanması
15- Sübap ayarları
16- Egzantrik zinciri kontrolü/gerilmesi/değişimi

yaw bunaldım, liste baya uzadı, ayrıca önem sıralarında da küçük bir kaçıklık sözkonusu, kaldığım yerden bir başka arkadaş el atıversin lütfen. :)

eray1100
13-11-2006, 08:52
Selamlar Profi. Bahsettiğim olay akşam karanlığında olduğu için (ayrıca da korku ve sinirden bakmak istemediğimden) dişler konusunda bir bilgim yok.Umarım o çarpmanın şiddetiyle diş atlamamıştır. Vidanın kalanı da elimi kartere attığımda kafanın kırık olduğunu farkettim. Yani bloğun içinde kaldığını düşünüyorum. Şasi boyama için de, ilk defa teşebbüs ettiğimden belki satarken de daha iyi olur diye düşünmüştüm. Hem beni de rahatsız etmesin diye düşünürken uyarın ile kendime geldim. 2.000 ytl iyi para. Motorun üzerine o kadar para koysam, zaten 2004 model gibi bir model alabilirim. Ben bu kadar maliyeti düşünmemiştim açıkçası. Uyarı için sağol.

Unutmadan yağ olayına takılmış durumdayım. Sanırım büyük bir hata yapmışım. Çünkü yaklaşık 5 aydır; 20-50 ya da açık yağ kullanıyordum. Bilgilendirme için teşekkürler..

Tol
14-11-2006, 08:28
Mehmet hocam, 2,000 ytl fiyat, listeler filan, sen adama KLR'yi sattırıp DR aldırmaya çalışıyorsun galiba :)

Eray hocam bir ara istersen 5.Yol san. sitesinden beraber fiyat alırız. Ama şasi boyama konusunda Profi'ye katılıyorum, aslında ben genelde boya için verilen paraya acıyorum ya neyse, bir sprey iki fıs fıs tamamdır:)

Engin1711
14-11-2006, 09:32
Profi hocam ...aklıma takıldı ben 2 yılı geçkin XT600 kullanıyorum aldığımdan beri 4.yağ 2.filtre değişimini yaptım (yaklaşık10.000km oldu.) aldığımdan beri castrol magnatec 10-40 kullanıyorum..
yukarıdaki listede ise .......?????.... "1-Yağ değişimi/bakımı:
mutlaka ve mutlaka üretici tarafından tavsiye edilen 10w 40 - 0w 40 - 15w 50 vb. sentetik yada yarı sentetik ürünler kullanınız asla 20w 50 kullanmayınız, asla castrol magnetec (yada diğer manyetik esaslı yağlayıcılar) kullanmayınız."
..........yazmışsın...Konuyu açabilirmisin?

onurserdar
14-11-2006, 03:03
magnatec vs otomobiller için üretilmiş nitelikli yağlar gayet kaliteli olmakla beraber;

yağın içinde çalışan debriyaj (motorsikletlerin geneli böyle) sistemlerde debriyaj kaçirması gibi bir durumla karşılaşılabilinir...

bu sebebe istinaden, motorlara motor için üretilmiş yağ koymakta fayda vardır. zaten motor yağlarının pek çoğunun üzerinde ingilizce olarak arttırılmış debriyaj tutma kapasitesinden bahseder...

mesela ben 10-40 yağ koymam gerekirken kendi kafama göre 15-50 (daha kaliteli ve daha pahalı 20 ytl/l) koyduğumda ki markası da repsol, debriyajım kaçırmıştı..

profi
14-11-2006, 07:48
Mehmet hocam, 2,000 ytl fiyat, listeler filan, sen adama KLR'yi sattırıp DR aldırmaya çalışıyorsun galiba :)

Eray hocam bir ara istersen 5.Yol san. sitesinden beraber fiyat alırız. Ama şasi boyama konusunda Profi'ye katılıyorum, aslında ben genelde boya için verilen paraya acıyorum ya neyse, bir sprey iki fıs fıs tamamdır:)

yaw tolga hocam sen de hemen çakıyorsun durumu deermişim, ancak bir düzeltme yapayım, sayılan o kalemler genel yani tüm motorlar için geçerli ve üstelik bunun DR için rakamlandırılmış olanı ise oldukça kabarık :) :) :)

profi
14-11-2006, 07:52
Profi hocam ...aklıma takıldı ben 2 yılı geçkin XT600 kullanıyorum aldığımdan beri 4.yağ 2.filtre değişimini yaptım (yaklaşık10.000km oldu.) aldığımdan beri castrol magnatec 10-40 kullanıyorum..
yukarıdaki listede ise .......?????.... "1-Yağ değişimi/bakımı:
mutlaka ve mutlaka üretici tarafından tavsiye edilen 10w 40 - 0w 40 - 15w 50 vb. sentetik yada yarı sentetik ürünler kullanınız asla 20w 50 kullanmayınız, asla castrol magnetec (yada diğer manyetik esaslı yağlayıcılar) kullanmayınız."
..........yazmışsın...Konuyu açabilirmisin?

engin hocam özetle durum onurun açıkladığı gibi, canlı örmneği ise benim XT600 de magnetek kullanmam ve debriyajın hem tam ayırmaması hem de kaçırması şeklinde cereyan etmiştir. Hemen akabinde yağı değiştirdim, 10W40 koydum ve durum düzeldi, benzer şekilde 20W50 kullandığımda da yine debriyaj ayırmama ve motorda aşırı hararetlenme eğilimi oluştu.

eray1100
14-11-2006, 08:28
Tekrar merhabalar.Maalesef bugün gündüz gözüyle tüm cesaretimi toplayıp karterin durumuna baktım ve hazin sonucu gördüm. Vida kırılmamış. Sapasağlam duruyor.Ama vidaya (önceden)ekstradan bir büyük somun daha takılmış ve bu somun yağın aşağı akmasını engelliyor.

http://i100.photobucket.com/albums/m30/rider650/Yagtipasi.jpg

Aslında vidanın kırılması daha çok işime gelirmiş çünkü vida karterden yaklaşık 2cm. dışarı doğru duruyordu. Ben tam kaldırıma çıkarken, vida başı kaldırıma çarpınca vida o güçle birlikte girdiği yuvanın yaklaşık yarısını 1cm. civarında içeri göçertmiş:

http://i100.photobucket.com/albums/m30/rider650/Grnt09351351351.jpg

Kırmızı ile çizdiğim yer içeri göçen kısım. :confused: Sizce bunun tamiri nasıl olur:confused: ? Görünce valla içim acıdı:( . Sanırım resimler pek net değil ama anlaşılır.

Tol
14-11-2006, 09:38
abi resimden tam anlamadım ama gerekirse deliği tamamen kaynakla doldurup yeniden yer açıyorlar, ben KLE varken yaptırmıştım.

eray1100
14-11-2006, 09:44
abi resimden tam anlamadım ama gerekirse deliği tamamen kaynakla doldurup yeniden yer açıyorlar, ben KLE varken yaptırmıştım.

Arkadaş çok sağol içim rahatladı valla:o . Birde sana ne kadara mal olmuştu:confused: ? Yazarsan çok sevinirim.

Tol
15-11-2006, 08:09
hocam başka işlerde yaptırmıştım valla araya karışmıştır çok fazla olmamalı 40-50 filan gibi... ama dediğim gibi senin resminden anlamadım, arar sorarız sen tam nerdeydin?