PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İmla ve dilbilgisi kurallarına dikkat edelim

SedatTelçeken
08-11-2006, 11:40
Japonya'da üniversitede okuyan birisi, mezun oluncaya kadar 35.000 simgenin anlamını bilmek zorundaymış. Hatta ilkokulda okuyan öğrencilerin de 3500 civarında simgeyi bilmeleri gerekiyormuş. Bu yüzden günde 6 saatten fazla uyuyan ilkokul öğrencileri okuldan mezun olamıyorlarmış.

Japonya'da insanlar okudukça dillerine daha fazla hâkim oluyorlar. Bizde ise üniversite mezunları, ilkokul mezunları ile aynı seviyede hâkimler.

KTM
08-11-2006, 11:52
Türkçede 104.481 tane kelime var Legolas . Yazmaya başlasak ömrümüz yetmez .)))

SedatTelçeken
08-11-2006, 02:17
sevgili KTM,
bu topiği açarken zaten maksadım tüm kelimeleri yazalım değildi :o
Hızlı mesaj panosu ve diğer topiklerde yazan bazı üyelerimizin ısrarla dilbilgisi ve imla yazım kurallarına aykırı hareket etmeleri artık beni çileden çıkardı. Bu başlık altında belki bir nebze olsun birşeyler değişir. Dileğim konuya gereken ciddiyetin ve ehemmiyetin verilmesidir.

profi
08-11-2006, 03:34
Japonya'da insanlar okudukça dillerine daha fazla hâkim oluyorlar. Bizde ise üniversite mezunları, ilkokul mezunları ile aynı seviyede hâkimler.

şahsen bunu kabul etmemekle birlikte, tutarsız, mesnetsiz bir tesbit olduğu kanaatindeyim. :)
bize düşen insanları yargılamak ve azarlamak olmamalı, onlara doğru olanı (şayet biz de biliyorsak) göstermek olmalı.
ben bazan ifadeyi yumuşatabilmek adına, bilerek çeşitli yazım şaklabanlıkları (hataları) gerçekleştiririm ancak bu, bende, asla bir alışkanlık halini almaz!
bir de forumda yer alan paylaşımlarda Türkce'ye hakimlik yanında, klavye hakimliği de ön plana çıkıyor ve sanırım daha etkili olarak yazım kıyımları bu nedenle işleniyor.

SedatTelçeken
08-11-2006, 03:54
Aşağıdaki yazı Erhan Tığlı'dan alıntıdır.
----------------------------------------------------------------------------------
Yozlaşma‚ özenti‚ yabancılaşma‚ yabancı hayranlığı aldı başını gidiyor. Gitgide benliğimizden uzaklaşıyoruz. Eskiden doğuya dönmüştük‚ şimdi batıya‚ Amerika’ya dönük yüzümüz. Bu yüzden bir türlü kendimize dönemiyoruz‚ kendimize gelemiyoruz.

Artık başlamıyoruz‚ start veriyoruz! Hoşça kal‚ güle güle yerine bay baylaşıyoruz. Çarşıda‚ pazarda adı Türkçe olan satış yerlerini mumla arıyoruz. Satıcılar yabancı adlar koymazlarsa satış yerlerinin ikinci sınıf‚ kalitesiz‚ adi sanılacağından korkuyorlar

Evlerimiz dubleks‚ tripleks‚ salon salomanjeli‚ izoleli‚ dizaynlı. Yiyeceklerimizi taze kalsınlar diye dipfrizlere koyuyoruz. Yollar bariyerli‚ starlar badigardlı‚ gece kulüpleri adisyonlu‚ şovlu. Kulüpler klap oldu artık‚ clup’a benzetmek için klüp yazanlar var. Bankalar dekont veriyorlar. Türkçe tu kaka ediliyor‚ yabancı sözler okeyleniyor…

Kimi yabancı sözcüklerin yanına etmek eylemi getirerek Türkçeleştiriyoruz! Böylece orijinal‚ marjinal oluyoruz. Başarılı gençler onore ediliyorlar‚ lafını bilmeyenleri refüze ediyoruz. Dövizler deklare ediliyor‚sırlar afişe ediliyor‚ gençler ajite ediliyor‚ agresifleşiyor.

Irklar asimile ediliyor‚ sporcular rekorları egale ediyor‚ sporumuzda mantalite‚ kondisyon‚ performans‚ motivasyon‚ defans‚ ofans‚ fikstür‚ deplasman‚ skor‚rövanş‚ rövaşata gibi sözcükler cirit atıyor. Geçenlerde bir spikoş‚ ”Takımımız faynıl fora gidiyor” diye bar bar bağırıyordu. Önce ne dediğini kavrayamadım‚ sonra kafama dank etti. Meğerse takımımız ilk dörde giriyormuş…

Ne kadar yabancı sözcük kullanırsak o kadar uygarlaşacağımızı‚ globalleşeceğimizi ‚ başımızın göğe ereceğini sanıyoruz‚ boyumuz bir karış büyüyecek diye seviniyoruz.

Gözümüz aydın! Batıl-ılaşıyoruz! Dilde Avrupa Birliği’ne çoktan girdik ama niye arabamızı dağdan aşıralım derken düz yılda şaşırıyoruz?…
-------------------------------------------------------------------------------------------------

SedatTelçeken
08-11-2006, 03:58
Profi'ye:
tutarsız, mesnetsiz bir tespit olduğunu düşüyorum fikriniz, elde veri olunca sadece fikir olarak kalıyor.
Yazmış olduğum bu başlık altında, insanları yargılamak veya azarlamaktan ziyade biraz dürterek doğru olana kanalize etmek istedim.
Hocam, siz de durumu bu şekilde algıladıktan sonra söylenecek bir sözüm kalmıyor.
Niyetim kimseyi, ana hedefi enduro ve enduroculuk üzerine temellendirilmiş sitemizde dil profesörü yapmak değil. Sadece gereken ilgiyi ve dikkati güzel dilimize çekmektir.
Doğru anlaşılmak temennisiyle, saygılar.

EnduroCu
08-11-2006, 04:32
güzel Türkçe mize sahip çıkma olayını sonuna kadar destekliyorum,
bu konuda hepimize görevler düşüyor aslında, bizle rfarkınd aolmadan dilimiz yozlaşıyor, dilimize sahip çıkmak en az toprağımıza, namusumuza, bayrağımıza sahip cıkmak kadar önemlidir dostlar

uzUn
08-11-2006, 05:15
bir de forumda yer alan paylaşımlarda Türkce'ye hakimlik yanında, klavye hakimliği de ön plana çıkıyor ve sanırım daha etkili olarak yazım kıyımları bu nedenle işleniyor.

Bu konuda sana katılamayacağım Mehmet abi. Yazılan yazılar evde otururken ve bir yerlere yetişmek için uğraşılmayan zamanlarda yazılıyor. Bu durumda da klavye hakimliğinin bir anlamı yok ki..

profi
08-11-2006, 05:24
Profi'ye:
Yazmış olduğum bu başlık altında, insanları yargılamak veya azarlamaktan ziyade biraz dürterek doğru olana kanalize etmek istedim.
Hocam, siz de durumu bu şekilde algıladıktan sonra söylenecek bir sözüm kalmıyor.
Niyetim kimseyi, ana hedefi enduro ve enduroculuk üzerine temellendirilmiş sitemizde dil profesörü yapmak değil. Sadece gereken ilgiyi ve dikkati güzel dilimize çekmektir.
Doğru anlaşılmak temennisiyle, saygılar.

sedat hocam benden yana sorun yok, aslında konu hakkındaki görüşlerimi yazıyorum, inan senin yazdıklarını tenkit etmek gibi bir düşüncem yok ancak şu an için ortadaki malzeme senin yazdıkların, onlar temel teşkil ediyori bina onların üzerine inşa edilecekler, iyi niyetimden şüphen olmasın hocam, aynı dilekleri paylaşıyorum "Doğru anlaşılmak temennisi ile saygılar"

şimdi biraz daha açıklık getirmek isterim ki; bahsi geçen bu "mesnetsiz tesbit" zaten size ait değildir, bu tesbiti yapacak done(veri)lere sahip olduğunuzu sanmıyorum, düşüncem: işgüzar bir "bir kısım medya" çalışanının fütursuzca, kargaşa yaratıcı bir kelimeyi yazısında kullanmış olması ve sizin de bunu alıntı yapmış olmanız yönündeydi, burada sözüm bir üniversite mezunu olarak bu tesbiti ortaya koyan arkadaşaydı, tekrar ediyorum ki bunu benim kabul etmem mümkün değil.

tekrar etmek isterim ki, amacım; "legolas sedat hocam, siz burda mesnetsiz isnadlarda bulunuyorsunuz, yargılama ve azarlama yapıyorsunuz" demek değildir.

Bu konuda bir anımı sizlerle paylaşmak isterim:
bundan 5-6 yıl kadar önce "Bütün Dünya" adında çok hoş bir genel kültür degisinin abonelere dağıtımını gerçekleştiriyoruz, firmamızın adı ise dağıtımı yaptığımız dergi ambalajlarının üstünde "Prestige Special Courier" olarak gözüküyor, bir gün çalan bir telefon neticesinde dergi abonesi bir bey şunu sordu;
- Bu dergi dağıtımını gerçekleştiren firma yabancı menşeili bir firmamıdır?
Benim yanıtım
- Hayır tamamen yerli bir firmadır, kurucusu ve sahibi bir Türk'dür, T.C. Kanunlarına tabidir,
şeklinde oldu. bunun ardından gelen soru da şu şekilde oldu:
- Peki neden firmanıza bu şekilde bir isim seçtiniz?
doğrusu o zamana kadar üzerinde çok fazla düşünmediğimiz bir noktaydı bu, bu isim biraz tesadüfler eseri olarak ortaya çıkmıştı, ancak itiraf etmek isterim ki bu sunum şekli gözle görülür bir avantaj yaratıyordu.

benim bu konudaki görüşüm; bu işin sorumluluğunu Atatürk'ten sonra yönetilik yapmış olan devlet büyüklerimizin üzerine yıkmak!
bizlere daha ilk okulda yerli malı yurdun malı günleri kutlamalarında, çikita muz yedirip, kapi meyve suları içirenlerde.
benim hür müteşebbisim kargo firması kuracağım dediğinde "OLMAZ KARDEŞİM YASSAH" deyip DHL'ye UPS'ye TNT'ye piyasayı peşkeş çekenlerde,
şimdi ateş almış fitil gibi yazmaya başlayıp sakıncalı damgası yiyeceğim tepeme :):):)
bence bu çabaya elimizden geldiğince devam, ancak temeli sağlama almayı ihmal etmeden, ben temelimizin çürütüldüğünü düşünüyorum, dil bunun yanında neki?

TurgayAlan
08-11-2006, 05:35
Çok özür dilerim.Konuyu tam anlayamadım..!

Konu,forumda yapılan imla ve anlatım bozuklukları mı? Yoksa,Türkçe'nin yozlaşması mı?
Yada her ikisi mi?

Teşekkürler..Sağlıcakla kalınız...

harduro
08-11-2006, 05:47
Forumda yazmakla , sohbet ya da msn de yazmak arasında fark olmalı.

forum
is. (fo'rum) tar.
Lât.
1. tar. Eski Romalılar zamanında, Roma'da ve diğer şehirlerde kamu işlerini konuşmak için halkın toplandığı alan
2. Dinleyici durumunda olanların da söz alabildikleri belli bir konu üzerinde düzenlenmiş toplantı
3. Bazı sorunların görüşülerek karara bağlandığı genel toplantı: "Bilenlerle olmayınca bir forum / Boşa her düşünce, boşa her yorum." -F. Halıcı.
4. mec. Tartışma alanı: "Basın, uygar ulusların forumudur."

Söylecek iyi bir sözünüz yoksa yazmayınız.
Ben de aynı fikirdeyim demek için yazmayınız.
Yazacaklarınızın yanlış anlaşılmasını istemiyorsanız yazmayınız.
Yazmasını bilmiyorsanız yazmayınız.
İfade güçlü çekiyorsanız yine yazmayınız.

Herşeye rağmen yine de yazıyorsanız , lütfen Türkçe'mize saygıyla yazınız.

Bunların dışında üyesi olduğunuz bu kulübe saygınız varsa , okuyacak kişilere saygınız varsa , beyan ettiğiniz fikrinize saygınız varsa ve -elbette- doğduğunuz günden bu yana kullandığımız anadilinize saygınız varsa lütfen biraz daha dikkatli ve özenerek yazınız .

profi
08-11-2006, 05:49
Bu konuda sana katılamayacağım Mehmet abi. Yazılan yazılar evde otururken ve bir yerlere yetişmek için uğraşılmayan zamanlarda yazılıyor. Bu durumda da klavye hakimliğinin bir anlamı yok ki..

öyle deme aykut hocam; dünyanın binbir türlü hali ve bu haller içinde de binbir türlü insan var,
evde de olabilir, işte de olabilir
klavye, dolayısı ile bilgisayar kullanmayı yeni öğreniyor olabilir
sitemizin işleyiş düzenini yeni öğreniyor, veya bir türlü kavrayamamış da olabilir,
yazdığının hatalı olduğunu kavrayabilen var kavrayamayan var,
v.s. v.s.

SedatTelçeken
10-11-2006, 01:17
kapadokya demiş ki;

Konu,forumda yapılan imla ve anlatım bozuklukları mı? Yoksa,Türkçe'nin yozlaşması mı?
Yada her ikisi mi?

Aslında konunun çıkış temeli, forumumuzda yapılan imla ve dilbilgisi bozuklukları, fakat bu temelin üzerine de Türkçe'mizin yozlaşmasını oturtmak hatta bizim milli karakterimizin bozulduğunu inşaa etmek zor olmadı.
Ama en başta bu başlığı açarken, sitedeki hızlı mesajlaşma ve forumdaki konularda yazdıklarımıza birazcık daha dikkat edelim. İşi sokak edebiyatından kurtaralım idi.

Profi, hocam ilk yazdığınız ve benim de tepki gösterdiğim yazınızdan sonra yazdıklarınızı okudum. Ancak ilk yazdıklarınızı biraz alelacele yazmış olmalısınız ki malesef sizin olumlu niyetinizi göremedim. Demek ki;
anlatmak istediklerimizi biraz daha dikkatli anlatsak bizler de daha doğru anlarız.
İkinci yazdığınız mesajdaki düşüncülerinize katılıyorum. Yorumlarınız için teşekkür ederim.

profi
10-11-2006, 01:39
Profi, hocam ilk yazdığınız ve benim de tepki gösterdiğim yazınızdan sonra yazdıklarınızı okudum. Ancak ilk yazdıklarınızı biraz alelacele yazmış olmalısınız ki malesef sizin olumlu niyetinizi göremedim. Demek ki;
anlatmak istediklerimizi biraz daha dikkatli anlatsak bizler de daha doğru anlarız.
İkinci yazdığınız mesajdaki düşüncülerinize katılıyorum. Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Aynı takımın oyuncusu olduğumuz gerçeğini unutmadığımız, takım ruhunu kaybetmediğimiz ve içimizde kişisel rekabet düşüncesini taşımadığımız sürece; bana haykırarak dahi konuşabilirsiniz, problem yoktur. (aman ha sakın yanlış anlaşılmasın, sedat sen öyle yaptın falan demedim. :) )

EnduroCu
10-11-2006, 02:07
enter tusuna basmadan once yazdıklarımızı son defa okursak, hem imla hataları yonunden süzmüş oluruz, hem de yazdıklarımızın nerelere gideceğini görmüş oluruz,

TurgayAlan
10-11-2006, 04:56
Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki, bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.

M.Kemal ATATÜRK

Gece
12-11-2006, 12:07
İmla hatalarına dikkat edelim etmesine de bu kadar sert sözlerle insanları uyarmalar üniviversite mezunları ile ilk okul mezunlarını bir tutmalar ve bunu bir yaygara şekline dönüştürmek çok abest kaçıyor kanımca...

Birde canımı sıkan bir mevzu , bu yaygaraların arasında en çok konuşanların türkçe üye isimleri kullanmaması. Bir kısmının türkiye de bile yaşamaması...

Lütfen kimse kimsenin gereksiz canını sıkmasın.

kuşçu
12-11-2006, 09:10
Ben Karadeniz kökenliyim,Doğma büyüme izmitliyim konuşurken olmasada yazarken imla hatası ara sıra oluyor,evdeki kızım ve iş yerindeki arkadaşlarımdan yardım alarak yorum yapıyorum.Önemli olan buluşma noktamız kalp dilimiz değilmi?ama düzeltmek için özen gösteriyorum.

Gece seninle aynı fikirdeyim..

Hard_Saw
13-11-2006, 03:54
İmla hatalarına dikkat edelim etmesine de bu kadar sert sözlerle insanları uyarmalar üniviversite mezunları ile ilk okul mezunlarını bir tutmalar ve bunu bir yaygara şekline dönüştürmek çok abest kaçıyor kanımca...

Birde canımı sıkan bir mevzu , bu yaygaraların arasında en çok konuşanların türkçe üye isimleri kullanmaması. Bir kısmının türkiye de bile yaşamaması...

Yaygaralar derken ??

Bide konunun türkçe üye ismiyle vede türkiyede yaşamakla ne alakası varki ?

KTM
13-11-2006, 10:49
Arkadaşlar , her şey güzelde dünyanın gerçekleri var . Su an dünya inanılmaz sekilde küçüldü , artık herkesin MSN ninde , iş defterlerinde yabancılar var. naaparsanız yapın , hamburgere ekmek arası köfte demediğimize göre bizim dilimizde her dil gibi yabancı sözcüklerle dolacaktır. Türkçede anlamı olmayan veya anlasılması zor olan bir cok terim ve söz ithal kelemelerle destekleniyor.

Bence abancı sözcük kullanımında bir sorun yoktur . Artık dünya benim mausumun ucunda çünkü .))

eray1100
13-11-2006, 03:45

...Söylecek iyi bir sözünüz yoksa yazmayınız.

Bunların dışında üyesi olduğunuz bu kulübe saygınız varsa , okuyacak kişilere saygınız varsa , beyan ettiğiniz fikrinize saygınız varsa ve -elbette- doğduğunuz günden bu yana kullandığımız anadilinize saygınız varsa lütfen biraz daha dikkatli ve özenerek yazınız .

Tebrikler. Harikulade bir yazı.Ayrıca bu forumu açan ve olumlu olumsuz katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum.

:mad: :mad: :mad:
Arkadaşlar slm. nabersiniz iişalla iisinizdir. bugün dışarda yaamur yaayo. o yüsden bende motoruma binmek istemedim nedense? ekiikiii. neyse çok fazla uzatmıyım diyer ark.larada yer kalsın. by byeeeeeee...
:mad: :mad: :mad:

Ben, benimle bu tarzda ne konuşulmasına ne de yazılmasına izin veriyorum. Ayrıca diğer yorumlarda yazdığım cevaplara da bakarsanız elimden geldiğince noktalama işaretlerine bile dikkat ediyorum. Bence gerek yorum, gerekse cevap yazarken konuşma dilinde söylediğimiz gibi değil de, yazı dilinde (dolayısıyla olması gerektiği gibi) olması gerektiği gibi yazmak hem yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırır, hem de bu forumun kalitesini yükseltir. Bilmemek değil öğrenmemek ayıptır.Eğer ukalalık olarak algılamazsanız, yazıya katkıda bulunması için iki örnekle de yazımı bitiriyorum:
1. Geziye gelenler kimler?
-Ben geliyorum
-Ben de geliyorum (Ayrı yazılan "de", beni de dahil edin anlamı katar)
- Bende geliyorum:mad: (Bitişik yazılan "de" ise sahiplik anlamı katar. Ör: "Kalem bende (cebimde,elimde vs..), alıp geliyorum "
2. Ya da mutlaka ayrı yazılır. Saygılarımla...

chito
13-11-2006, 04:19
Ayrıca diğer yorumlarda yazdığım cevaplara da bakarsanız elimden geldiğince noktalama işaretlerine bile dikkat ediyorum. Bence gerek yorum, gerekse cevap yazarken konuşma dilinde söylediğimiz gibi değil de, yazı dilinde (dolayısıyla olması gerektiği gibi) olması gerektiği gibi yazmak hem yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırır, hem de bu forumun kalitesini yükseltir. ...

Zaten noktamala işaretleri olmadan doğru bir yazı dili olmaz. Yani yazmaya başladığımız anda, yazı diline geçmiş oluyoruz. Dolayısıyla da bu andan itibaren yazı kurallarına uyulması gerekiyor.

"Hayır. Uymamız gerekmez." denilebilir.
"E, imla kurallarına ne gerek var? Derdimizi anlatabiliyoruz ya, bu yetmez mi?" de denilebilir.

İşte bu anda da ülkemiz ve dilimiz için, bizden sonrakilere dilimizi temiz, kaliteli ve olması gerektiği gibi bırakma görevinin kuralları devreye giriyor.

Sevgiler, saygılar..

EnduroCu
13-11-2006, 08:08

Legolas ın ilk yazdığını dikkatlice ve anlayarak okumanı oneririm,
bahsettiği ilkokul lu Japonyadaki, bahsettiği ve karşılaştırdığı Universite mezunu da Turkiye den,
bir istatistikten söz ediyor, senin canını sıkmak icin yapılmış sert uyarma değil bu durum

EnduroCu
13-11-2006, 08:10
arkadaşlar burada amaç insnaların canını sıkmak, tenkit etmek veya terselemek değil, istenen tek sey Türkçemize sahipo çıkmaktır, çok şey mi isteniyor?
neden canlar sıkılıyor?

TurgayAlan
13-11-2006, 09:33
Sevgili arkadaşlar,
İnancım o ki,konuyu çok çeşitli tartışma kulvarlarına götürmeye gerek yok diye düşünüyorum.
Benim anladığım kadarıyla topiği açan arkadaşımızın asıl gayesi,forumda kullandığımız yazı dili konusunda, olabildiğince yazım kurallarına (imla) bizleri davet etmeye çalışmak olmuş.Ayrıca bu konuya birde dilimizin yozlaşması eklenince,ortaya günümüz Türkiye'sinin çoğu zaman dil konusunda karşılaştığı fotoğrafı çıkıyor. Ancak;

Konunun içerisine dilbilgisi de girecek ise,Açıkcası o konu beni çok aşar.. (Öyle fonetik,morfoloji falan..:D )

Haydi hepiniz sağlıcakla kalınız..

Gece
13-11-2006, 09:35
Bizde ise üniversite mezunları, ilkokul mezunları ile aynı seviyede hâkimler.

Murat abi ben yanlış mı anlamışım. Okuduğumumu anlayamamışım.

Kesinlikle dikkat edelim sahip çıkalımda. Seninde az önceki yazında olsun veya benim bir önceki açtığım konuda (topic) olsun gözden kaçan bir kaç hata muhakkak ki olacaktır.

Ben yaklaşımları sert bulmakla beraber. Bahsi geçen üniviversite mezunları konusuna takıldım. İnsanlar kendi ufuklarını bilgi kapasitelerini, kelime dağarcıklarını , kısacası ufkunu genişletemiyor ise bunu diğer insanları da içine alan bir genelleme ile ülkemizde bu şekilde diyerek lanse edilmemeli...

Saygılarımla...

KORBALA
13-11-2006, 10:25
Relaks relaks :)
Yada rahatlayın beyler...
Herşey aslında adam akıllı bir dil eğitiminden geçmeyişimizden kaynaklanıyor bence... Lisede Arapça-Farsça Aruz vezinleriyle yazılmış metinleri okumya çalıştığımızı hatırlarım...O zamanlarda değil o yazıları okumak elime kitap almakdan bile soğuduğumu da. Öyle ki ilk okul ve orta okul yıllarında okuduğum kitaplardaki duru Türkçe'nin hala hasretini çekerim. İlkokuldaki Türkçe sözcük dağarcığımızın üzerine küreselleşen dünyanın engellemeleri ile pek birşey ekleyemediğimiz de ortadadır. Üniversiteye geldiğim yıllarda , zaten tamamen Latince ve İngilizce ağırlığı altında ezilen bir bilim dili de üzerine tuz biber olmuştur. Malesef takip ettiğimiz muhasır medeniyetlerin tüm dünyadaki hakimiyeti nedeniyle dilimiz hızla kimliğini kaybediyor. Alışverişe her çıkışımda kafamı kaldırıp da gördüğüm tabelalardan hiç haz almadığım da bir gerçektir. Malesef hızlı akan dünyanın bir götürüsü de gelişmeye çalışan toplumların, takip ettikleri medeniyetlerin dilinin esaretine girmesidir.
Öyle değilmidir ki bilim ve sanat dili Farsça ve Arapça iken Osmanlıca diye bir doğması. Yada rönesans vereformların ardından takip edilen Fransa'dan dolayı Fransızcanın yaygınlaşması. Yada ikinci dünya savaşının ardından gelişen dünyanın Amerikan İngilizce'sinin arkasında kalması.Yada bir düşünün Almanlar Sibirya buzullarına çakılı kalmasaydı bu gün Almancanın etkisi olmayacakmıydı.
Malesef zamanın ; belkide yazılı tarihte hiç olmadığı kadar hızlı geçtiği bir çağda yaşıyoruz. Aynı anda birden çok şeyi düşünüp uygulamak zorunda kalıyoruz. Tıpkı MSN de yazmaya çalıştığımız anlar gibi.Ya da forumlara düşüncelerimizi yazmak gibi. Herşeyden önemli olan; kimliğimizi ve onun en büyük belirtisi olan dilimizi korumak ve mümkün olduğunca doğru şekilde kullanmak... Küreselleşen dünya kendi benliğini utturduğu toplumları içinde eritir gider. Türk tarihinin belki 3000 yıllık varlık sebebi de bu değilmidir. Her dönemde herşeye rağmen kendini korumuş olması. Tıpkı Kutatgu Bilig ya da Orhun Abideleri gibi...

Ha gayret ... Günlük hayatımızdakinden fazla bir gayretle , zamanın hızına yetişme çabasına rağmen biraz daha özenle bu işişn de altından kalkarız. Herşey doğru şekilde anlatmak ve anlaşılmak için...

Sağlıcakla kalın...( Baaaay değil :) )

Bu arada yazıda paragraf kullanmak için Tab tuşuna basmak işe yaramıyormuş :)

KTM
14-11-2006, 12:06
Dil dile deymeden dil öğrenilmez arkadaşlar :) Turizm sektöründe müşteri memnuniyetini herseyden önemli tutan sevgili arkadaşlarıma tesekkür ederim .)))

KORBALA
14-11-2006, 12:57
Barbaroscuğum. O Alman atasözüdür :)

SedatTelçeken
14-11-2006, 03:34
Yazık! Açmış olduğum bu başlıkta niyetim başlıkta da ifade edildiği gibi "İmla ve dilbilgisi kurallarına dikkat edelim" idi. Fakat her ne hikmetse üzümü değil de bağcıyı dövme hastalığımızın ayrı bir görüntüsüyle karşı karşıyayım.
Vermiş olduğum Japonya-Türkiye örneğinde; Gece'nin algıladığı gibi üniversite mezunu ile ilkokul mezununu bir tutma amacı değil, hele hele bunu bir yaygaraya (bu tabir gece'ye aittir) dönüştürmek amacımın hiç olmadığını üzüm yemek için bu başlığı okuyanlar hemencecik anlamışlar.

Burada bizim üniversite mezunlarının ilkokul mezunları ile aynı seviyede olmaları, illa ki kendisini yetiştirmiş Türkçe'ye hakim ilkokul, ortaokul, lise v.b. mezunlarını incitmek ya da onları yermek değildir.

Ama illa ki, bu durumu bir yaygara, sert sözlerle insanları uyarma olarak algılanmak isteniyorsa; kişilerin niyetlerini bir kez daha yargılaması yerinde olacaktır diye düşünüyorum.

Yaygaraların arasında en çok konuşanların üye isimlerinin Türkçe olmaması konusunun da bu "yaygara" nın kendisiyle uzaktan ve yakından ilgisi yoktur. Benim dikkat ettiğim nokta zaten, "yabancı üye isimli ya da Türkçe üye isimli kişilerin imla ve dilbilgisi hatalarını daha mı çok yapıyor?" değil!

Bunun dışında düşüncelerimi anlayan ve destek çıkan arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ediyorum. Hassasiyetiniz ve doğru yorumlarınız beni çok mutlu etti.

KTM
14-11-2006, 03:45
Barbaroscuğum. O Alman atasözüdür :)

O zaman kesin Fransayı işgal ettiklerinde söylemişler .)))

profi
14-11-2006, 07:42
yaw arkadaşlar yapman, etmen, gitmen!

sedat hocam sen fikrini yazdın, biz de katıldığımız, katılmadığımız noktaları paylaştık, bunu yaparken de kişileri incitmeyi asla düşünmedik, hedef görmedik, sözlerimiz ve yorumlarımız ortaya oldu, "sedat sen nasıl böyle dersin" demedik , demeye de getirmedik, bana sorarsanız burada alınacak bir şey yok, yazılanlara ilk karşıt görüş sunan benim ve hiç bir art niyet ve alınganlık hissetmeden, doğru bildiğim, saf, temiz, savunulması gerekli düşüncelerimi aktardım.
sedat hocam bence kimsenin bağcı dövmek gibi bir sevdası olamaz, eğer oluyorsa o zaman burada bir paylaşım sözkonusu olamaz, ne yapalım şimdi?yorumlarımızı topiği açan arkadaşın görüşleri yönünde mi sunalım? kabul etmediğimiz, uygun olmadığını düşündüğümüz fikirleri sırf karşımızdaki hoşnut olsun diye düşünerek, bir ikiyüzlülük çehresi ile kabul etmiş gibi mi görünelim? kendi fikirlerimizi uygun biçimde paylaşıma sunmayalım mı?
sedat hocam eğer hala o şekilde yorumluyorsan; söylediğim gibi ilk karşıt görüş benden çıkmıştı, sileyim o zaman yazdıklarımı, bilmeyin benim konu hakkındaki yaklaşımımı, hatta kimse bilmesin!
ne dersiniz, sırf bağcıyı mutlu kılmak adına!!!

SedatTelçeken
15-11-2006, 10:54
Mehmet,
evet belki yazdığında sen bir hedef göstermedin, incitmek için yazmadın ama, Gece'nin üslubu bence hiçte öyle alınmayacak gibi değil. İstersen yazılanları baştan sona bir oku. Ortaya atılan belki sana göre bir fikirdi, katılmadığın noktalar olabilirdi. Bunlara zaten söyleyeceğim birşey olamaz. Nitekim düzeltme yazından sonra ben de senin ne analtmak istediğini daha net anladım.
Ancak bahsi geçen kişinin yazdıklarında; benim fikirlerimi "yaygara" olarak görürse bunu ben fikre karşı yapılmış ciddi bir terbiyesizlik olarak ALGILARIM.
Tekrar Tekrar yazıyorum;
Görüşlerime, fikirlerime getirilecek her türlü "seviyeli eleştiriye" açığım. İlla ki benim gibi düşünmek zorunda değilsiniz. Ancak öyle düşünmediğinizi belirtmenin de bir seviyesi olmalı.

Artık bu konuda yazı yazmıyorum, konu amacını aştı çünkü.

Gece
15-11-2006, 11:05
İsabet olur

KTM
15-11-2006, 11:13
OOO redline a girmişsiniz siz , millet uzadı hala patinajdasınız siz hehehe .)))

profi
15-11-2006, 11:33
OOO redline a girmişsiniz siz , millet uzadı hala patinajdasınız siz hehehe .)))

haklısın barbaros, bekle, geliyorum ardından! :) :) :)

NTT
15-11-2006, 04:11

forum
is. (fo'rum) tar.
Lât.
1. tar. Eski Romalılar zamanında, Roma'da ve diğer şehirlerde kamu işlerini konuşmak için halkın toplandığı alan
2. Dinleyici durumunda olanların da söz alabildikleri belli bir konu üzerinde düzenlenmiş toplantı
3. Bazı sorunların görüşülerek karara bağlandığı genel toplantı: "Bilenlerle olmayınca bir forum / Boşa her düşünce, boşa her yorum." -F. Halıcı.
4. mec. Tartışma alanı: "Basın, uygar ulusların forumudur."

Söylecek iyi bir sözünüz yoksa yazmayınız.

Ya hocam bunlar başka bir yerden alıntı mı ?? yoksa ciddi ciddi senin düşüncelerin mi???:confused: sadece merak ettim ?
çünkü ben belirli nedenlerden dolayı İmla ve dilbilgisi kurallarını zaman zaman bilmiyerek ihlal eden bir insanım !! yani yazdıkların senin düşüncelerin olduğuna inanmak istemiyorum !!
tamam konu, güzel ve tartışılır! ki sedat haklı bu konuda ama sitede zaten bunu bilinçli yapan arkadaş yok ,yani kural ihlali varsa ya bilmeden olur veya aceleden ! bu konuda dikkat edilmesi için gayret edilir !! ancak hocam senin yazdıkların çok keskin bir Dil !!! o nedenle merak ettim kendi düşüncelerin mi??

harduro
15-11-2006, 05:12
Ya hocam bunlar başka bir yerden alıntı mı ?? yoksa ciddi ciddi senin düşüncelerin mi???:confused: sadece merak ettim ?
çünkü ben belirli nedenlerden dolayı İmla ve dilbilgisi kurallarını zaman zaman bilmiyerek ihlal eden bir insanım !! yani yazdıkların senin düşüncelerin olduğuna inanmak istemiyorum !!
tamam konu, güzel ve tartışılır! ki sedat haklı bu konuda ama sitede zaten bunu bilinçli yapan arkadaş yok ,yani kural ihlali varsa ya bilmeden olur veya aceleden ! bu konuda dikkat edilmesi için gayret edilir !! ancak hocam senin yazdıkların çok keskin bir Dil !!! o nedenle merak ettim kendi düşüncelerin mi??Kullandığım dilin çok keskin olduğunun farkındayım..
Kimi zaman şakalaşarak yapılan geyiklerin arasında özellikle dili "bozarak" yazmanın dışında , gerçek bir forum ortamında hiç özenmeden yazılan yazılar için az bile söylemişim..
Şakalaşırken bile yapılan eski bir espri yerine daha keskin bir zekanın ürettiği bir takılmayı tercih etmez miyiz....?
Şimdi ben , senin bu soruna , "yaw hocm bşver yaa konu zten karşıya gçmiş hehueehueee.." diye cevap versem , sana sayıgısızlık etmiş olmaz mıyım ?

EC de bu konu açılmadan 1 ay önce ben , birkaç sitede "Türkçemize sahip çıkalım" diye başlık açıp bu konuyu o sitelerde tartışmıştım. 5-6 sitede yayınladığım bu başlığı EC de açmadım. Çünkü burada herkes birbirine, diğer sitelerden daha saygılı ve daha özenli. Biraz keskin bir dil de kullanmış olsam kimseyi hedef almadım yazımda. Sadece , içinde bulunmaktan son derece keyif aldığım bu toplulukta çekinmeden dile getirdiğim fikirler bunlar.

Dilin yozlaşması sonuncu ortaya çıkacak sonuçları düşününce, bu konuda verilen çabaların çok az olduğunu ve Atatürk'ün bu konuda başlattığı devrimin peşinden gitmemenin, aydın insanlara yakışmadığı düşüncesindeyim.

Biraz özen ; dost kazandırır , Türkçemizi kurtarır , geleceğe yatırım olur..
Çok şey mi isteniyor sizce ... ?

NTT
15-11-2006, 05:35
Biraz özen ; dost kazandırır , Türkçemizi kurtarır , geleceğe yatırım olur..Çok şey mi isteniyor sizce ... ?
sonuna kadar katılıyorum !! ve tekrar ifade etmeye çalışıyorum , bu konu her yönü ile tartışılır ve mutlaka bir şekilde sonuça bağlanır ,ben şahsım adına sadece ve sadece sizin mesaj'da takıldım ! sizin ifadeye göre kimse yazmaması gerekiyor forumlara :confused: :eek: evet bu konu açıldı burada ,çok güzel ! insanların kafasında bir hatırlatma olmuş oldu ! ancak keskin çıkışlar bence bu tarz bir dost ortamında bence yakınlaştırmaktan öte sadece uzaklaştırır!! Herkesin belirli bir nedeni olabilir !!
Adam ilkokul mezunu belki ancak bu kadar başarabiliyor ?? yazmasın mı ??
Ben Almanya doğumluyum ve orada büyüdüm Türkçeyi sonradan öğrendim ?? yazmayım mı ??
vs
vs
Şimdi bu tarz insanları ( ki kaldı ki burada herkes birbirini tanıyor ,dostluklar var ) bu şekilde keskin kurallar ile aforoz mu edelim ?
yoksa burada en uygun şekilde tartışıp ,insanların nerede nasıl yanlış yaptıklarını düşünmesine mi imkan verelim ??

*** türkçem gerçekten iyi değildir ( yazı.!da ) dolaysıyla umarım beynimden geçenleri yazıya aktarabilmişimdir !

harduro
15-11-2006, 06:30
Söylecek iyi bir sözün var, "Ben de aynı fikirdeyim." demek için yazmamışsın, yazacaklarınızın yanlış anlaşılmasınından korkmuyorsun, yazmasını biliyorsun ve gördüğüm kadarıyla ifade güçlüğü de çekmiyorsun.
Tamamen forumsal. :)

Özellikle belirttiğim ve herkesin de belirttiği gibi istenilen şey sadece biraz özen.
Yine belirttiğim gibi motosiklet siteleri arasında bu konunun tartışılması gereken son site burasıdır. Çünkü ne mutlu ki EC de bilinçli ve saygılı insanlar var.
Bu konu belki de sadece "Türkçemi çok seviyorum , siz de sevin." demek için açıldı.

Ayrı fikirlerde ve karakterlerde olabiliriz ama bu dostluğumuza engel değil..

Sevgiler sunuyorum..:)

harduro
16-11-2006, 11:43
"Bilmemek değil öğrenmemek ayıptır." sözünden yola çıkarak, ben forumu tartışma ortamından paylaşım ortamına taşımak istiyorum .
Aşağıdaki alıntı hepimize yol gösterecek nitelikte bence.

Yazım Yanlışları

Yazım Kuralları ve Türkçe'nin Doğru Kullanımı

Bir yazı ile okuyucuya mesajı doğru iletmede kaynağın önemli bir rolü ve sorumluluğu bulunmaktadır. Bu yüzden mesajı ileten kişi mesajını yazılı olarak iletirken bir takım yazım kurallarına uyması gereklidir. Özellikle öğrencilerin yazı yazarken yaptıkları en önemli hata, noktalama işaretlerine uymamalarıdır.

* Yazılarda noktalama işaretleri bazen hiç kullanılmamakta bazen de yerinde kullanılmamaktadır. İfadelerin doğru anlaşılması için bu kurallara özenle uyulmalıdır.

* Bir bilgisayar programı kullanılarak yazılan yazılarda ise boşluk konusuna dikkat edilmelidir. Örneğin,

- Noktadan ve virgülden önce boşluk bırakılmamalıdır.
- Noktadan ve virgülden sonra boşluk bırakılmalıdır.
Boşluk bırakılması unutulduğunda noktanın öncesinde ve sonrasındaki sözcükler tek bir sözcük olarak algılanmaktadır. Bu da yazıların kağıt üzerindeki düzenlemesini olumsuz etkilemektedir.

- Parantezler açılırken parantez öncesinde boşluk bırakılmalı, açılan parantezle metin arasında boşluk olmamalıdır. Parantezler kapatılırken parantez öncesinde boşluk olmamalı, sonrasında ise olmalıdır.

* Diğer bir hata türü yazım yanlışlarıdır. Sözcükler Türk Dil Kurumu'nun belirlediği kurallar göz önünde bulundurularak yazılmalıdır.

* Yaygın olarak yapılan bir başka hata da sözcüklerin yanlış kullanımlarıdır.
Örneğin 'neden olmak', 'yol açmak' ve 'sağlamak' gibi sözcükler çok farklı anlamları verebiliyorken aynı anlamda kullanılmaktadırlar.

* Ayrıca bazı sözcüklerin Türkçe karşılıkları varken (genelde) farkında olunmadan yabancı karşılığı kullanılmaktadır.

Yanlış(!) - Doğru(!)
adisyon - hesap fişi
akşam üstü - akşamüstü
ambiyans - hava, ortam
analiz - çözümleme
anbar - ambar
anons etmek - duyurmak
antreman - antrenman
ara söz - arasöz
ara yön - arayön
arasıra - ara sıra
ardısıra - ardı sıra
arzetmek - arz etmek
ayak üstü - ayaküstü
ayırdetmek - ayırt etmek
ayidat - aidat
baş vurma - başvurmak
bir çok şey - birçok şey
bir kaç şey - birkaç şey
birgün - bir gün
birşey - bir şey
bodyguard - koruma
bye bye - hoşça kal
canbaz - cambaz
çenber - çember
data - veri
departman - bölüm
deynek - değnek
dizayn - tasarım
dokuman - belge
download etmek - indirmek
driver - sürücü
eksoz - egzoz
ekstra - fazladan
elimine etmek - elemek
emergency - acil
empoze etmek - dayatmak
eşortman - eşofman
farketmek - fark etmek
finish - bitiş, varış
full - tam, dolu
global - küresel
haketmek - hak etmek
harhangibiri - herhangi biri
herbiri - her biri
hergün - her gün
herşey - her şey
heryer - her yer
hiç bir şey - hiçbir şey
imitasyon - taklit
izolasyon - yalıtım
kiprik - kirpik
kirbit - kibrit
konsensus - uzlaşma
kordalye - kurdele
kriter - ölçüt
laboratuar - laboratuvar
makina - makine
matba - matbaa
metod - metot
meyva - meyve
monoton - tekdüze
muhtacolmak - muhtaç olmak
online - çevrim-içi
optimist - iyimser
orjinal - orijinal
ön görmek - öngörmek
pardesü - pardösü
part-time - yarı zamanlı
pekaz - pek az
pekçok - pek çok
pesimist - karamsar
peşisıra - peşi sıra
pilaj - plaj
poaça - poğaça
prezantasyon - sunum
print out - çıktı
printer - yazıcı
revize etmek - yenilemek
sandoviç - sandviç
save etmek - kaydetmek
security - güvenlik
sempatik - sevimli, cana yakın
slayt - yansı
suç üstü - suçüstü
süpriz - sürpriz
şehidolmak - şehit olmak
tazik - tazyik
terketmek - terk etmek
traş - tıraş
vaadetmek - vaat etmek
var saymak - varsaymak
vaz geçmek - vazgeçmek
ve ya - veya
versiyon - sürüm, uyarlama
ya hut - yahut
yada - ya da
yalnış - yanlış
yanısıra - yanı sıra
yanlız - yalnız
zatüre - zatürree

Türkçe Karşılığı Varken Kullanılan Sözcükler ve Yanlış Kullanımlar

absurt - saçma
adapte olmak - uyum sağlamak
adisyon - hesap fişi
ambiyans - hava, ortam
analiz - çözümleme
anons etmek - duyurmak
antipatik - sevimsiz, itici
bodyguard - koruma
bye bye - hoşça kal
catering - yemek hizmeti
center - merkez
check etmek - kontrol etmek
cv - özgeçmiş
data - veri
deklare etmek - bildirmek
departman - bölüm
dizayn - tasarım
dokuman - belge
download etmek - indirmek
driver - sürücü
ekstra - fazladan
elimine etmek - elemek
e-mail - e-posta
emergency - acil
empoze etmek - dayatmak
entegre olmak - bütünleşmek
exit - çıkış
feedback - geribildirim
finish - bitiş, varış
full - tam, dolu
full-time - tam gün
global - küresel
illegal - yasadışı
imitasyon - taklit
izolasyon - yalıtım
jenerasyon - nesil, kuşak
komunikasyon - iletişim
konsensus - uzlaşma
koordinasyon - eşgüdüm
kriter - ölçüt
laptop - diz üstu bilgisayar
link - bağlantı
mantalite - anlayış, zihniyet
monoton - tekdüze
nick name - takma ad
objektif - nesnel, tarafsız
okey - tamam
okeylemek - onaylamak
online - çevrim-içi
optimist - iyimser
partner - eş
part-time - yarı zamanlı
perspektif - bakış açısı
pesimist - karamsar
prezantasyon - sunum
print out - çıktı
printer - yazıcı
provoke etmek - kışkırtmak
relax olmak - rahatlamak
revize etmek - yenilemek
save etmek - kaydetmek
security - güvenlik
sempatik - sevimli, cana yakın
slayt - yansı
spontane - kendiliğinden
star - yıldız
start almak - başlamak
timing - zamanlama
trend - eğilim
versiyon - sürüm, uyarlama

http://img45.imageshack.us/img45/2815/clipboard010ca.jpg

Kaynak : http://www.dilimdilim.com/icerik/yazim_yanlislari.htm

KTM
16-11-2006, 12:33
haklısın barbaros, bekle, geliyorum ardından! :) :) :)

Koş abi koşş bunlar Kızılay başkanına dönecek burda hehehe :D

profi
16-11-2006, 04:41
Koş abi koşş bunlar Kızılay başkanına dönecek burda hehehe :D

ben koşuyorum da, sen de çok sıkı gidiyorsun walla, eh yaş kırk oldu artık, dur biraz soluklan, az kaldı yetiştim sayılır. :) :)

TurgayAlan
16-11-2006, 06:10
Sayın harduro,

Öncelikle sitemize taşıdığınız bilgi için teşekkür ederiz.
Elbette güzel dilimizin, mümkün olan her koşulda olabildiğince sağlıklı konuşulması ve yazılması hepimize keyif verecektir.Ancak;
Her bireyden, yukarıda adı geçen maddelerde sıralanan konuşma ve yazma vasfını taşımasını beklemek, yada yazı dilinin ikincil anlatımıyla sözel/dilsel zekasını yukarıya çekmesi gerektiğni hissettirmek, açıkcası bana çok olası ve gerçekçi gelmiyor.Dolayısıyla konu yalnızca,anlatım bozukluğu ve temel yazım kuralları ile sınırlandırılarak tartışılmalı diye düşünüyorum.

Konunun, olası dilbilimine kayması demek,yeterli eğitime sahip olamayan tarafımın, forumlarda yazmaması ve hatta Türkçe konuşan herhangi bir toplumun içinde bulunmaması gerektiği inancını doğurabilecektir.:)

Kısacası inancım o ki,hiç birimizin tüm kusurlardan ari bir dil kullanmasını pek mümkün göremiyorum..

Teşekkürler..Sağlıcakla kalınız..