PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)

chito
05-06-2008, 09:39
Uzman arkadaşlar daha fazla bilgi verebiliriler sanırım..

"Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Vahapoğlu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelerin, özellikle 2000 yılından itibaren Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinin dışına yayılma eğilimi gösterdiğini, bu nedenle diğer bölgelerde oturanların da dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Vahapoğlu, yaptığı açıklamada, genellikle mart ayı sonunda ortaya çıkan ve keneler yoluyla bulaşan KKKA hastalığına bağlı ölümlerin son yıllarda arttığını belirtti. Yaklaşık 850 kene türünden 30 kadarının KKKA hastalığına yol açtığını, hastalığın Türkiye’de daha çok kenelerin yoğun olarak bulunduğu Kelkit Vadisi, Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinde görüldüğünü ifade eden Vahapoğlu, "Keneler, özellikle 2000 yılından itibaren Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinin dışına yayılma eğilimi gösteriyor. Bu nedenle diğer bölgelerdeki vatandaşlarımızın da dikkatli olması gerekiyor" dedi. Hastalık için henüz bir aşı ya da ilaç geliştirilemediğini bildiren Vahapoğlu, ölüm oranlarına etkisi olduğu ileri sürülen "Ribavirin" etken maddeli ilaçların gerçekte bir etkisinin bulunmadığını, iyi bakım, kan ve kan ürünlerinin tedarikinin ölüm oranlarını düşürdüğünü belirtti. Vahapoğlu, Türkiye’nin, hastalığa karşı dünyada en sistematik örgütlenme ve mücadelenin yürütüldüğü ülkelerden biri olduğunu, dünyada ölüm oranlarının en düşük görüldüğü ülkeler arasında yer aldığını, hastalık nedeniyle İran’da ölüm oranının yüzde 50, Türkiye’de ise yüzde 7 seviyelerinde seyrettiğini kaydetti.

PİKNİĞE GİDENLER DE RİSK ALTINDA

Virüsün, sığır, koyun, keçi, yabani tavşan ve tilki gibi hayvanlardan da izole edildiğini, hayvanlarda belirtisiz infeksiyon yapabildiğini, insanlara, infekte kenelerin ısırması, hasta hayvanlar ya da kişilerle temas sırasında bulaşabildiğini dile getiren Vahapoğlu, şunları söyledi:

"Hastalığa karşı en büyük risk grubunu, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, askerler, kamp yapanlar, piknik yapanlar ve deri fabrikası çalışanlarının oluşturuyor. Pikniğe gidenler örtü olmadan yere oturmamalı, çıplak ayakla arazide dolaşmamalı, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar da vücutlarının büyük bölümünü giysileriyle kapatmalı."

HASTALIK 1-13 GÜN ARASINDA BELİRTİ VERİYOR

Hastalığın keneyle temas olması halinde 1-3 gün, hastalıklı kan ya da dokuyla temas halinde 3-13 gün arasında ateş, halsizlik, ani kas ve baş ağrıları, bulantı kusma, iştahsızlık, ishal, ilerleyen safhalarda ise ağız ve deride kanamalar seklinde belirtiler verdiğini ifade eden Vahapoğlu, hastaların yüzde 90’ının hafif bir klinik seyir gösterdiğini dile getirdi.

Vahapoğlu, hastalığı yapan virüsün dayanıksız olduğunu, konakçı dışında yaşayamadığını, güneşin yaydığı ultraviyole ışınları altında hızla öldüğünü, 56 derecede 30 dakikada aktivitesini kaybettiğini, çamaşır suyuyla ölebildiğini belirtti.

KENE SAĞLIK KURULUŞUNDA ÇIKARILMALI

İnsanların vücutlarına tutunan keneleri koparmamaları gerektiğine dikkati çeken Vahapoğlu, "Bilinçsizce koparılan kenenin kafası genellikle vücutta kalıyor, kafanın çıkarılması için cerrahi müdahale gerekiyor. Kenenin koparılması durumunda bile kişinin enfekte olma ihtimali yüksek. Bu nedenle kenelerin bir sağlık kuruluşunda, uzman kişi tarafından çıkarılması ve kişinin tedavi altına alınması gerekiyor" diye konuştu. "

Realage'den alıntı.

rangermania
05-06-2008, 10:01
Kamp ve festivallerin sıklaştığı dönemde benim de kafamı kurcalıyan çok önemli bir konu...Paylaşım için çok teşekkürler metin hocam...

Eski usta kampçıların yeni nesile önerisi var mıdır?

Seda
05-06-2008, 10:07
Paçalarınızı çoraplarınızın içine sokun demişti bir zat-ı muhterem :eek:

extrailt
05-06-2008, 10:25
Koruma yollarının ve etkili bir ilaçın bulunmaması çok kötü bir durum,Bu yıl ki Kocayayladaki EC festival yerindeki yaban atlarıda oradaki Kene durumunu bizim için olmusuz yapıyor dikkat etmek lazım..

Peki bu hastalık hayvanlarda da ölüme yol açıyormu,yoksa hayvanlarda buna karşı koyan herhangi bir metabolizma var demek ki..

NurettinAbi
05-06-2008, 11:14
Konuyu benden başka ipleyen yok sanıyodum.gündemde olduğu için epey bilgilendik.Yararımıza olacak,Teşekkür ederiz CHİTO.

rangermania
05-06-2008, 11:36
EC festivalina daha var ama yarın sarıalan da olacağız yahu...:(

AykutErda
05-06-2008, 11:58
..yarın sarıalan da olacağız yahu...:(

Dostlar korkmayın , EC'nin akropoviç seslerinden sonra , kene-mene kalmaz..:D

Dağları yardırırız , kene ne ki...?:D

rangermania
06-06-2008, 01:47

Aykut abi biz yarın geliyoruz sizler genelde cumartesi...Bizim pır pır XL200 lerin üstünde uyur keneler valla...:D :D

KORBALA
06-06-2008, 01:08

yahu Aykut ustad. Doktor deelmisin. İşine gelince yardır ver gazı kene kalmaz :)

AykutErda
06-06-2008, 01:30
..İşine gelince yardır ver gazı kene kalmaz :)

Siz genede kene(ses uyumuna bak yalnız..genede kene yada kenede gene..) kovucu spreylerinizi alın yanınıza..;)

Ben alıyorum , örneğin..Bir de yanıma cımbız alıyorum...; bak gıllandırdınız beni çekiş-murç ve kerpeten de aldım...:D

RastaMurat
06-06-2008, 01:37
Siz genede kene(ses uyumuna bak yalnız..genede kene yada kenede gene..) kovucu spreylerinizi alın yanınıza..;)

Ben alıyorum , örneğin..Bir de yanıma cımbız alıyorum...; bak gıllandırdınız beni çekiş-murç ve kerpeten de aldım...:D
türke bişi olmaz:D :D :D

KORBALA
06-06-2008, 04:12

o SPREYLER ASLINDA SİVRİSİNEK KOVUCU. eTİKETİ KENE KOVUCU DİYE BASMIŞLAR. gERÇEKDEN KENEYE FAYDALI OLDUĞU KONUSUNDA CİDDİ ŞÜPHELER VAR :)

cenker_ttr
07-06-2008, 06:14
Doğal mücadeleye başlamak lazım. Sülün yetiştirip doğaya salalım.
Sülün avlama yasağı da getirsinler. Nerde çok sülün orada kene kalmaz ve ideal kamp alanı olur :)

Şayet hastalık bulaştıktan sonra, sadece destek tedavi yapacak bişey yok.

Engin1711
08-06-2008, 01:13
Kamp ve festivallerin sıklaştığı dönemde benim de kafamı kurcalıyan çok önemli bir konu...Paylaşım için çok teşekkürler metin hocam...

Eski usta kampçıların yeni nesile önerisi var mıdır?

Hocam için rahat olsun.Başkanım o konuya zaten ehemniyet göstermiştir.Belediye Cevre sağlık birimi,Kamp alanını muhtemelen haşere ve vs. karşı ilaçlayacaktır.(daha önce biz yaptık ordan biliyorum :) )
Bunun üzerine biraz da tedbir (paçaları kapatmak yani çoraplarla ,sabahta biraz vucut bakımı) hiç birşey olmaz,teleşa gerenk yok;)

volkano
08-06-2008, 01:44
bildiğim kadarıyla keneyi cımbızla alırken saat yönünün tersi tarafa çevirerek çıkartıyosun..

AykutErda
08-06-2008, 08:16
bildiğim kadarıyla keneyi cımbızla alırken saat yönünün tersi tarafa çevirerek çıkartıyosun..

Volkanım artık saatler ''digital'' , yani yönsüz...:eek:

Not:lütfen bilgileri verirken müphem laflar etmeyelim...Saat yönüymüş , ala ala..:D

rangermania
08-06-2008, 08:34
Aykut abi zaten akrepleriyle eko sistemi komple tarumar etti...Kene korkusu kalmadı cumartesi-pazar gönül rahatlığıyla uyuduk...:D:D:D

KTM
20-06-2008, 01:49
:D :D up +1

rangermania
20-06-2008, 03:00
Başkanım Sandıklı da bir ilaçlama olacak mı...Çıplak ayak koşu yarışı yapmak istiyoruz biz :D:D:D

Fab
23-06-2008, 10:43
sayın metin hocam bilgi için sağol , bende bir link vermek istiyorum.
http://www.uzmantv.com/kene-nasil-cikarilir

KTM
23-06-2008, 12:30
Keneyi çıkarmayın zaten hastaneye gideceksiniz bırakın onlar cıkarsınlar .. :)

kobeyashi
25-06-2008, 01:06
Sandıklı dan selam dostlar...

Sandıklı da konu ile ilgili bir doktor arkadaşımızdan aldığımız bilgiye göre Afyon ve ilçelerinde ayrıca çevredeki ilçelerde KKKA hastalığına yol açmış bir vaka sağlık birimlerine ulaşmamıştır. İçiniz rahat olsun ayrıca Sandıklı Belediyesi kamp alanını ilaçlayacaktır bilginize :)