PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Antifiriz Kontrolü

EnduroCu
02-11-2006, 03:35
Kışın kapıya dayandığı şu günlerde enduronuzda kontrol edilmesi gereken en onemli şey ANTİFİRİZ dir.(sıvı soğutmalılar için)Enduronuzda antifiriz yok veya yeterli yoğunlukta değilse kış bastırdığında motor bloğundaki suyun donması sonucunda motor bloğunuzu çatlatabilirsiniz.bu önemli konuya aman dikkat

NTT
02-11-2006, 04:00
bu Konu beni ilgilendirmiyor :D e startınız varya sizin :D Antifirizinize de bakın artık :D :D :D Aküler'de kontrol edilmesi lazım :D KTM cilerin kickleride paslanmıştır WD 40 sıkın :D ne olur ne olmaz Kışın akü basmaz :D

KTM
02-11-2006, 04:00
Evet dikkat edilmesi gereken bir konu , hiç sakası yok , vede kışın her türlü aracı hareket ettirmeden 3-5 dakika muhakkak calıstırın , arabanın ve motorun ısınması esnasında cabuk ısınsın dıye gaz vermeyın , unutmayınkı aracı calıstırdıktan saonra yaglama baslar ve sız hemen gaz vermeye baslarsanız motorunuz aşınacaktır.

Bunun yanında havalar tam soğumadan akülerin sularını tamamlayıp iyice şarj etmekte yarar var,çünkü soğukta aküler zayıflar .

Bunun dışında kışın motor hep su alacağı için ve nemli ortamda kullanılacağı için elektirik donanımlarının ve hassas parçaların üzerine koruyucu film spreylerinden kullanabılırsınız.

Eğer motorunuzu tamamen ilkbahara kadar kaldıracaksanız yine motorunuzu iyicene temizleyip , Würtz ün koruyucu spreyıyle tum metal aksamı spreyledikten sonra havalandırılan ve nemsiz bir ortamda muhafaza ediniz.Akü başını sökerseniz daha makbul olur.Lastikleride tahta üzerinde bırakmakta yarar var.

NTT
02-11-2006, 04:04
Antifirizin, Akü ile alakası var mı ?? yoksa Akünün ,Antifiriz ile ??:confused: kafam karıştı :D amannnn banane siz düşünün :D :D :D :D ikiside bana çok uzak kavramlar :D

KTM
02-11-2006, 04:09
God 1
Giveall
Admin kick_ban_mute_slay_vote kick NTT

hehehe .))

EnduroCu
02-11-2006, 04:13
bu Konu beni ilgilendirmiyor :D e startınız varya sizin :D Antifirizinize de bakın artık :D :D :D Aküler'de kontrol edilmesi lazım :D KTM cilerin kickleride paslanmıştır WD 40 sıkın :D ne olur ne olmaz Kışın akü basmaz :D
kick startın dbindeki mentese gorevi yapan yeri camur pislik dolmuştu gecenelrde soktum, bir guzel temizledim sonra suya dayanıklı gresle yaglayıp taktım, eee ne yaparsın akü ömrünü doldurdu bu gunlerde sendenin Nuri usta:cool:

EnduroCu
02-11-2006, 06:59
bu Konu beni ilgilendirmiyor :D
o zaman silindir kapak contası stoğu yap dostum laızm olur hararet sonrasında :D

metincetin
02-11-2006, 08:27
makina sogukken k. startere kontak kapalı iken bir kac kez basın yag üst kapaga cıksın bu size aşınmayı önleyici tedbirdir

EnduroCu
02-11-2006, 08:56
piyasada markasını bilmediğiniz, duymadığınız antifirizleri sakın motorunuza koymayınız, ıspanak suyundan bile antifiriz yapıyorlar:D , sahte antifirizlerde asit oranız fazla ve motor bloğuna bile zarar verebiliyor aman dikkat:eek:

harduro
02-11-2006, 09:08
makina sogukken k. startere kontak kapalı iken bir kac kez basın yag üst kapaga cıksın bu size aşınmayı önleyici tedbirdirHocam , çok güzel bir bilgi teşekkürler..

Bir sorum olacak bu antifriz le ilgili..
Her ne kadar kickstart ile çalışıyor olsa da radyatöre antifriz koymak zorundayız elbet..
Geçen gün Kuzdere parkurunda bir kaç yüksek devirli turdan her dönüşümde radyatördeki su fokurdadı ve üzerine su ilave etmek zorunda kaldım (tabi soğuduktan sonra)...
..2-3 hafta önce parkurda bir ağaç dalı su hortumlarından birini patlatmıştı. Onu tamir ettikten sonra radyatörden boşalan suya antifriz koymamıştım..
Su kaynatma sebebi bu mudur ?
Yani antifriz , suyu donmaktan koruduğu gibi aynı zamanda kaynamasını da engelleyen bir ısı düzenleyici olarak mı iş görür ?

Marka önerisi ?

metincetin
02-11-2006, 09:50
antirifizin markası aleminyum gövdeliler icin febi marka pembe veya mavi renkli olacak cok sıkıştıracaksanmakineyi 106 derecede bile kaynatamazsın mavi olan 102 derecede kaynar

EnduroCu
02-11-2006, 10:04
Hocam , çok güzel bir bilgi teşekkürler..

Bir sorum olacak bu antifriz le ilgili..
Her ne kadar kickstart ile çalışıyor olsa da radyatöre antifriz koymak zorundayız elbet..
Geçen gün Kuzdere parkurunda bir kaç yüksek devirli turdan her dönüşümde radyatördeki su fokurdadı ve üzerine su ilave etmek zorunda kaldım (tabi soğuduktan sonra)...
..2-3 hafta önce parkurda bir ağaç dalı su hortumlarından birini patlatmıştı. Onu tamir ettikten sonra radyatörden boşalan suya antifriz koymamıştım..
Su kaynatma sebebi bu mudur ?
Yani antifriz , suyu donmaktan koruduğu gibi aynı zamanda kaynamasını da engelleyen bir ısı düzenleyici olarak mı iş görür ?

Marka önerisi ?
hocam bakma sen Nuri ye, kisck startın antifirizle alakası yok, onun makine kickstart ve hava soğutmalı olduğu için oyle dedi:D
aklında olsun su kaynatan motoru hemen susturma, tehlikeli olmasına rağmen açabilirsen radyator kapağını ac ve motor rolantide calışırken soğuk suyu ilave et, eksildikçe ilave et ev motor ısısı normale donunceye kadar bu durumda motoru daha az zararla kurtarmış olursun,
şimdi anlamadığım şey su;
su kaynattı dedin, sonra ağaç dalı radyatoru deldi dedin aynı zaman da mı oldu bunlar?
motorunda fan yok mu? su kaynatıncaya kadar fan devreye neden girmedi?

harduro
05-11-2006, 06:54
EnduroCu ; daha önce su hortumu patlamıştı.
Tamir ettikten sonra radyatör suyuna antifriz koymamıştım.
Bu yüzden su kaynattı..
Bu modellerde fan yok hocam..
Verdiğin değerli bilgileri kullanacağım.
Teşekkürler..

metinçetin kardeşim , marka önerin için teşekkürler..
Deneyeceğim.. :)

EnduroCu
05-11-2006, 07:09
EnduroCu ; daha önce su hortumu patlamıştı.
Tamir ettikten sonra radyatör suyuna antifriz koymamıştım.
Bu yüzden su kaynattı..
Bu modellerde fan yok hocam..
Verdiğin değerli bilgileri kullanacağım.
Teşekkürler..

metinçetin kardeşim , marka önerin için teşekkürler..
Deneyeceğim.. :)
su kaynatması antifiriz yerine su koymandan kaynaklanma zhocam, aksine suyun sogutma ozelliği antifirize gore cok daha fazladır,
ya suyun eksikti ya da düşük hızlard auuzn süre kullandığın için için su kaynatmıştır, kışın full antifiriz koysna bile fanın olmadığı için yazın sertliği alınmış su koyman daha iyi olur senin makine için

harduro
05-11-2006, 07:44
su kaynatması antifiriz yerine su koymandan kaynaklanmaz hocam, aksine suyun sogutma ozelliği antifirize gore cok daha fazladır,
ya suyun eksikti ya da düşük hızlarda uzun süre kullandığın için su kaynatmıştır, kışın full antifiriz koysan bile fanın olmadığı için yazın sertliği alınmış su koyman daha iyi olur senin makine içinPeki metincetin'in söylediği 106 derecede bile kaynatmaz lafı ne demek bu durumda ?

Bir de , düşük hızda değil tam tersine Kuzdere parkurundaki son turlarımda gittikçe artan hız ve devirle makineyi biraz zorladığım için oldu bu kaynatma olayı.
Her turdan sonra su ilavesi yaptım ve yeniden tura çıkıp yeniden daha yüksek devirle daha hızlı kullandım.. Bir de en sonuncuda radyatör kapağını açınca dışarı fışkıran kaynar su ile de bi güzel yıkandım.. Tecrübesizlik işte..Kendimi refleksle geri attığım için ve eldiven ve kaskın koruması sayesinde yanmadım.. hehe :D

EnduroCu
05-11-2006, 08:21
Peki metincetin'in söylediği 106 derecede bile kaynatmaz lafı ne demek bu durumda ?

Bir de , düşük hızda değil tam tersine Kuzdere parkurundaki son turlarımda gittikçe artan hız ve devirle makineyi biraz zorladığım için oldu bu kaynatma olayı.
Her turdan sonra su ilavesi yaptım ve yeniden tura çıkıp yeniden daha yüksek devirle daha hızlı kullandım.. Bir de en sonuncuda radyatör kapağını açınca dışarı fışkıran kaynar su ile de bi güzel yıkandım.. Tecrübesizlik işte..Kendimi refleksle geri attığım için ve eldiven ve kaskın koruması sayesinde yanmadım.. hehe :D

Metin hoca doğru soylüyor hocan, ben yanlış söyledim, antifirizin kaynama noktası suya gore daha fazla,
su deniz sevisyesinde 100 derecede kaynarken antifirizinkisi 100 un ustundedir, antifirizlerde de renkleirne gore farklılıklar vardır, piyasada yaygın olan yeşil renkli antifirizlere gore, yeni nesil kırmızı renkli antifirizle ryükske ısılara daha fazla dayanabiliyor,
antifiriz tek basına kullanılırsa -12 dereceye kadar donmaz, ama Turkiye sartlarında %33-%50 oranında antifiriz-su karısımı yapmak gerekiyormus,

profi
06-11-2006, 12:09
hocam baktım da ben de hem kick start yok hem de radyatörün kapağı yok ben nasıl antifiriz koyabilirim motora.

Tol
14-11-2006, 10:57
su kaynatması antifiriz yerine su koymandan kaynaklanma zhocam, aksine suyun sogutma ozelliği antifirize gore cok daha fazladır,
ya suyun eksikti ya da düşük hızlard auuzn süre kullandığın için için su kaynatmıştır, kışın full antifiriz koysna bile fanın olmadığı için yazın sertliği alınmış su koyman daha iyi olur senin makine için

ağanın eli tutulmaz ama; antifiriz olmadığında hem paslanma hem kireçlenme (sertliği alınmışta bu problem olmayabilir) yapar sonra tektar antifiriz koyduğunda bu kireçlenmeler ve paslanmalar sökülünce oldukları yeri aşındırıp ufak delinmelere sebep olabilirler, yazın biraz hararet yapabilir ama en iyisi hiç antifrizi eksik etmemek diye söylenir dört tekerler için acaba iki tekerler içinde geçerlimidir bu.

TenereAhmet
16-11-2006, 07:46
Kesinlikle geçerlidir.Motor içerisinde su kanalları sürekli temiz kalıp asla kireçlenme olmamamaktadır.Dolayısıyla tıkanma olmadığı için hararet söz konusu değildir.Yaz kış sürekli kullanılmalıdır ve sıcaklarda asla termostadı da çıkarmak ciddi bir hata olur.

KORBALA
02-02-2007, 08:58
Motor yarılmaz ise eğer sabaha gidip antifiriz alacam. Önce renk kontrolü yapacam. Ne dersiniz fabrika çıkışı antifiriz koymuşlarmıdır acaba bu makinaya. Sabaha kadar rahgat bir uyku çekeyim mi ?

EnduroCu
02-02-2007, 09:10
Motor yarılmaz ise eğer sabaha gidip antifiriz alacam. Önce renk kontrolü yapacam. Ne dersiniz fabrika çıkışı antifiriz koymuşlarmıdır acaba bu makinaya. Sabaha kadar rahgat bir uyku çekeyim mi ?

çek çek rahat et sen kafana takma,
gece blok patlarsa sorun diil,
harbi bir enduro almak icin fırsatın olur işte elinde :D

silves
02-02-2007, 09:15
Boşuna konuşuyorsunuz arkadaşlar alın bir antifiriz gitsin işte yada siz en iyisi hava soğutmalı bir motosiklet alın hem uğraşmassınız yok su bitti yok su kaynattı:D :D

KORBALA
02-02-2007, 09:24
Sizi gidi fırsatçılaar sizi. Çekemiyorsunuz değil mi f650gs i...

metincetin
02-02-2007, 09:36

bence sen antifiriz alma yarın sen makinanı deyiştir. :)

KORBALA
02-02-2007, 09:47
CRF450 mi bakalım o halde...

EnduroCu
02-02-2007, 09:49
Sizi gidi fırsatçılaar sizi. Çekemiyorsunuz değil mi f650gs i...
çekemiyoruz tabii özellikle de 19 inch lik on jantını hiç çekemiyoruz :D

metincetin
02-02-2007, 09:49
CRF450 mi bakalım o halde...

CUMHUR ABİ

Şimdi 501 varken ,nerden cıkardın bu crf450 yi. CUMHUR ABİİİİ.................

KORBALA
02-02-2007, 09:53
Eee hocam marifet 19 la yapmakda. Herkes 21 le yapabilir...Misal Ankara duvar ustaları...

metincetin
02-02-2007, 09:57
Eee hocam marifet 19 la yapmakda. Herkes 21 le yapabilir...Misal Ankara duvar ustaları...

ya abi
nerden cıkardın bu 19 zu 21 i ve hondayı tabi tabi sen bukadar Aykut hocayala ugraşırsan............

KORBALA
02-02-2007, 10:02
Netekim oldum olası CRF450 de gözüm var da kapasitem yok :)

metincetin
02-02-2007, 10:12
Netekim oldum olası CRF450 de gözüm var da kapasitem yok :)

hocam hayırlı olsun

profi
02-02-2007, 10:13

cumhur fabrika koymuştur da, borusan boşaltmışmıdır acaba? benim tereddütüm orada, yoksa su doldurmazlar sisteme, direkt antifiriz koyarlar.

KORBALA
02-02-2007, 10:21
Gündüz gözü ile bi enjektor salıp rengine bakayım bari...

metincetin
02-02-2007, 10:25
Gündüz gözü ile bi enjektor salıp rengine bakayım bari...

Cumhur abi
senin makina catlasada patlasada gel sana bir adet enduro makınası veriyim

KORBALA
03-02-2007, 04:01
Metin abiii ne verecen şimdi bana. Varsayalım gitti benim makina... Ne verecen elinde ne var bi görelim hele. Sen bir liste çıkart...

metincetin
03-02-2007, 11:08
Metin abiii ne verecen şimdi bana. Varsayalım gitti benim makina... Ne verecen elinde ne var bi görelim hele. Sen bir liste çıkart...

1 husaberg 501
2 yamaha tts 600
3 honda xl1000

Engin1711
03-02-2007, 11:36
Hocam sabaha kadar uyku çek te; bak ben bugün arabanın anti-frizini ölçtürdüm."tam dır ölçü iyidir " diyordum (rengine bakıp.=) megeğ sadece renk vermelik kalmış :eek: ...
aman rengine aldanmayın..

KORBALA
03-02-2007, 11:55
Makina daha 6 aylık sayılır. Renk tutuyor. Fakat ilk fırsatta boşaltıp saf antfiriz koyacam...

metincetin
03-02-2007, 11:58
Makina daha 6 aylık sayılır. Renk tutuyor. Fakat ilk fırsatta boşaltıp saf antfiriz koyacam...

mesela ne:confused: :confused:

KORBALA
04-02-2007, 12:06
3 numarayı bilmem ama ilk ikisini durumu vahim geliyor bana hocam. Onlarla ben pek uyuşamam sanki:D :D

metincetin
04-02-2007, 12:18
3 numarayı bilmem ama ilk ikisini durumu vahim geliyor bana hocam. Onlarla ben pek uyuşamam sanki:D :D

gs650 ye devam et;)

profi
04-02-2007, 12:37
1 husaberg 501
2 yamaha tts 600
3 honda xl1000

metin abi sevda burayakadarmıydı, vazgeçmişsin hemen gözbebeklerinden,:confused:
hani değişmezdin 501'i hiçbir şeye, yoksa seni yarıyolda bıraktı diyemi kızgınsın:(

bır de şu xl1000'i anlayamadım adam f650 ile yapamadıklarını xl1000 ile mi yapacak:D güldürdün beni:D

metincetin
04-02-2007, 12:40
metin abi sevda burayakadarmıydı, vazgeçmişsin hemen gözbebeklerinden,:confused:
hani değişmezdin 501'i hiçbir şeye, yoksa seni yarıyolda bıraktı diyemi kızgınsın:(

bır de şu xl1000'i anlayamadım adam f650 ile yapamadıklarını xl1000 ile mi yapacak:D güldürdün beni:D

abi
kardeşimizin makinası patlarsa vereceyiz lakin patlamamış
ve gs 650 ye devam ediyor;)

KORBALA
04-02-2007, 12:47
Metin hocam her zaman arkamda bir usta taşıyama ki. Daha kullanmayı öğrenme aşamasındayız. Bakım işlerine daha var :):o :o :o Kaldı ki GS ile bişeyleri başarmadan başka makina düşünmem. İyice bi pişip sonra 450 mi olur 525 mi 501 mi olur bişey olur. :rolleyes: :rolleyes: Bu kiloyla nası taşiyim koca motörü :D :D

metincetin
04-02-2007, 12:52
Metin hocam her zaman arkamda bir usta taşıyama ki. Daha kullanmayı öğrenme aşamasındayız. Bakım işlerine daha var :):o :o :o Kaldı ki GS ile bişeyleri başarmadan başka makina düşünmem. İyice bi pişip sonra 450 mi olur 525 mi 501 mi olur bişey olur. :rolleyes: :rolleyes: Bu kiloyla nası taşiyim koca motörü :D :D

eeeeeeeeeee orayda sen düşün

EnduroCu
28-12-2008, 02:06
en son 2006 da hatırlatmışım yine hatırlatayım dedim;

Kışın kapıya dayandığı şu günlerde enduronuzda kontrol edilmesi gereken en onemli şey ANTİFİRİZ dir.(sıvı soğutmalılar için)Enduronuzda antifiriz yok veya yeterli yoğunlukta değilse kış bastırdığında motor bloğundaki suyun donması sonucunda motor bloğunuzu çatlatabilirsiniz.bu önemli konuya aman dikkat

yağmur
28-12-2008, 03:41
Motora korozyonu önlemek için antifiriz konulmuyorsa zaten o motorların vay haline.

KORBALA
30-12-2008, 03:26
Yav antifiriz başlığını resmen batırmışım. Hepinizden özür dilerim. Bu arada taze bilgileri de ekleyiniz agalar :)