PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kamp ateşi ve doğal ocaklar..

TurgayAlan
09-08-2007, 03:56
KAMP ATEŞİNİN HAZIRLANMASI
Kamp ateş verimi,ateş disiplini ve doğal ocaklar konusu artık günümüzde endurocular için çok daha önemli bir hal almış bulunmaktadır.
Ülkemizde bilinçsiz ateş kullanılması sonucu her yıl ormanlarımızın bir bölümünün yanıp kül olduğunu üzülerek takip ettiğimiz son yıllarda, özellikle Endurocular olarak yaktığımız ateşin güvenli bir kamp ateşi olduğundan emin olmamız gerekmektedir.Dolayısıyla;
Verimli ve güvenli bir kamp ateşinin yakılabilmesi için öncelikle çok iyi planlanarak hazırlanmış olması kaçınılmaz bir zorunluluktur.:)
Kampta "Ateş yakılacağı" kararı verilmesinin hemen ardından, ilk olarak ateşin nerede yakılacağı saptanmalıdır. Ateşin yakılacağı yerin yakınında kuru dal,ot yada yakın çevresinde çadır olmamasına azami dikkat gösterilmelidir.. :)
Kamp ateşinin hazırlanmasında ilk evvela bir kaç tane kalınca dal çatılarak aralarında bir boşluk oluşturulur. Bu boşluğun ortasına tutuşturucu olarak bir kâğıt parçası veya kolaylıkla tutuşabilen günümüz tutuşturucu yakıtlarından konulabilir. Daha sonra ince ve kuru dal parçaları bu boşluğun içinde tutuşturucuya dayamadan çatılır.Kamp ateşinizi hazırlarken dikkat edeceğiniz en önemli hususun; “Daima dışa doğru daha kalın dalların konulacağı" ilkesi olmalıdır.. Çam ağaçlarından toplanan reçinelerin de iyi birer yanıcı olduğu da hiç akıldan çıkarılmamalıdır.:)
Son olarak; ateş tutuşturulmadan hemen önce,kamp ateşinin olası yayılma riskine karşı yakın çevrede su yada toprak bulundurulması da güvenlik açısından önem taşıyacaktır.

ATEŞ ÇEŞİTLERİ

Balkon Ateşi

Önceden tutuşturulmuş olan bir ateşin üzerine,birbirine paralel ve yapışık düzende üç kütüğü yan yana,üç kütüğün üzerine yine alttaki kütüklere parelel olarak iki kütük ve en üste de tek kütük koyduğunuzda oluşturacağınız ateş tipidir.Balkon ateşi, kampta en uzun süre direnen ateş çeşitlerinden bir tanesidir.

Bu ateş ile ilgili resmi,evvela çizip ardından scan edene kadar koyamıyorum. :(

Yansıtıcı Ateş

Bu ateş kütüklerden ya da kayalardan oluşan bir yansıtıcının önünde yakılır. Soğuk bir kış gecesinde beklide Endurocuları en iyi ısıtan ve yüksek çevre görünürlüğü sağladığı için yırtıcıları da caydırabilen ateş şeklidir. Bu ateş aynı zamanda yemek pişirirken ısıyı yansıtacak bir fırın gibi de kullanılabilir.

Aşağıdaki resimde “Yansıtıcı ateş” görülmektedir.

http://img162.imageshack.us/img162/2152/yanstcatelx7.jpg (http://imageshack.us)

OCAK ÇEŞİTLERİ

Üç Ayaklı kaya ocakları

Bu tür ocaklar genellikle;
Ateş yakma maksadıyla konan odunların etrafına uygun boylarda yerleştirilen üç adet kaya parçası yada eşit boylardaki üç adet çadır kazığının yere saplanması yoluyla hazırlanırlar.
Bu tür ocakların hazırlanması aşamasında,ısındığında patlama riskini ortadan kaldırmak için, seçilen kayaların mümkün olduğu kadar ufalanmayan ve yaş olmayan kayalardan seçilmesine dikkat edilmelidir.
Genellikle bu ocaklar,en fazla orta boy tek bir tencere yada tavada yiyecek pişirmek için uygundur..

http://img523.imageshack.us/img523/4426/basitocakwq2.jpg (http://imageshack.us)

Avcı Ocağı

Zayıf bir ihtimal olmasına karşın,eğer kamp ateşi yakılmasına karar verilen bölgede uygun boy ve miktarlarda kaya bulunamaması ve buna karşılık çevremizde bol miktarda kütüğün mevcut olması halinde,hazırlanması gereken ocak türü,”Avcı ocağı”dır.
Bunun için iki kütüğü, tencereleri üzerine koyabileceğimiz biçimde aralarında boşluk bırakarak yan yana koymamız yeterlidir. Ateş, koyduğumuz kütükleri iç taraflarından yakacağı için yanan kütükler zaman zaman yenileri ile değiştirilmelidir.
Aşağıdaki resimde “Avcı ocağı” görülmektedir.

http://img477.imageshack.us/img477/2460/avcocatl8.jpg (http://imageshack.us)

Hendek Ocağı

Bu tür ocaklar genellikle, rüzgarın ateşin yanmasına izin vermediği günlerde yüksek verimle kullanılan ocak türleridir.
Bu tür bir ocağın hazırlanması için,yaklaşık 20 cm derinliğinde ve pişirme için kullanılacak olan tencereden az daha küçük çapa sahip bir çukurun yere kazılması yeterlidir. Ocağın hava beslemesi için, ağız kısmı aşağıdaki resimde gösterildiği şekilde özellikle rüzgarın estiği yönde bir miktar genişletilmesine özen gösterilmelidir.

http://img455.imageshack.us/img455/1743/hendekocarc3.jpg (http://imageshack.us)

KAYNAK: kapadokya/EnduroClub

Sevgiler

muhtar
09-08-2007, 02:11
Teşekkürler Kapadokya.Önemli bi konuya değinmişsiniz.

37_Fahir
09-08-2007, 02:40
GÜzel Bİlgİler TeŞekkÜrler..

TurgayAlan
10-08-2007, 12:23
İlginiz için asıl ben teşekkür ederim sevgili muhtar ve sevgili Fahir abi... :)
Ayrıca bir şey daha eklemek istiyorum;

Sevgili Enduro dostları..

İlk bakışta,özellikle ocak türleri konusunda bu tür bilgilerin hiper marketlerde satılan bu denli ocak çeşidi varken lüzumsuz gibi gözükmesi son derece olağan.:) Ancak;

Rüzgarlı bir havada marketlerden aldığınız neredeyse hiç bir ocağı verimli kullanamazken, örneğin yukarıda tanıtmaya çalıştığımız basit bir "Hendek ocağının", kampta adeta sağ kolunuz olduğunu gördüğünüzde, gerçekten şaşırmadan edemiyorsunuz.:) Yada;
Aynı miktar odun kullanmış olmanıza karşın,"Balkon ateşinin" rastgele yakılmış bir ateşten çok daha uzun süre etkili olduğunu gördüğünüzde yakma tekniğinin kıymetini çok daha iyi anlayabiliyorsunuz.:)

Aslına bakarsanız ,çok daha fazla türde ocak ve ateş yakma çeşidi var.Lakin,
Asıl diğer ateş çeşitleri bu çağda bizim için biraz gereksiz olacağına inandığım için,açıkcası onlar hakkında herhangi bir düzenlemeyi gerekli görmedim.:)

İlginiz için teşekkürler.

Sevgiler-Turgay

güngör
10-08-2007, 01:47
merhabalar nurettin bey bilgiler çok aydınlatıcı arkadaşlar dahada dikkatli olurlar elerinize saglık.

EnduroCu
10-08-2007, 01:52
akademik bilgiler için tesekkurler Turgay hocam:D

Engin1711
10-08-2007, 03:34
Turgay hocam güzel çalışma olmuş.Teşekkürler.

TurgayAlan
10-08-2007, 06:55
merhabalar nurettin bey bilgiler çok aydınlatıcı arkadaşlar dahada dikkatli olurlar elerinize saglık.
Sevgili Namık abi..
Adımı yanlış yazdığı için teessüf,kamp ateşlerini beğendiğin için teşekkür ederim..:D

akademik bilgiler için tesekkurler Turgay hocam:D
"Yazarın adını yanlış yazanlara duyrulur" mu diyorsun sayın başkanım..:D

Turgay hocam güzel çalışma olmuş.Teşekkürler.
Beğenmiş olmana sevindim sevgili Engin..:)

İlginiz için teşekkürler arkadaşlar..

Sevgiler-Turgay

levent
12-10-2009, 05:51
Turgay abi Düzcede kamp ve doğal yaşam hakkında tecrübe ve bilgilerinden faydalanmak aydınlanmak isteriz.

TurgayAlan
12-10-2009, 07:53
Turgay abi Düzcede kamp ve doğal yaşam hakkında tecrübe ve bilgilerinden faydalanmak aydınlanmak isteriz.
Tabiki ne demek..
Bildiklerimizi seve seve paylaşırız Leventciğim..:)

AykutErda
12-10-2009, 08:46
KAYNAK[/B]: kapadokya/EnduroClub

Teşekkürler Kapadokya.

Kapadokya kim ya ...:D :D :D

merhabalar nurettin bey ..

Sevgili Namık abi..
Adımı yanlış yazdığı için teessüf ...

Eee adını önce sen yanlış yazarak Namık Hoca'yı da yanıltmşsın bak ...:D

TurgayAlan
12-10-2009, 09:02
Kapadokya kim ya ...:D :D :D
Eski bir megolaman usta..:D
O yok artık..:D

metincetin
12-10-2009, 11:13
yerden ısıtmalı ocak türü varmı tabi
arazideeeeeeeeeeeee

KORBALA
13-10-2009, 01:18
İki metrelik iki kütük bulursun. Arada 1 - 1,5 metre olacak şekilde iki çukur kazıp kütüklelri içinde yakarsın. Sabaha kadar sırtın da önünde iyice ısınır. Sabaha kadar da sönmez o kütükler. Yabani hayvamlarda yaklaşamaz haliyle. Demi metin aaabbbiiiiii

metincetin
13-10-2009, 01:23
İki metrelik iki kütük bulursun. Arada 1 - 1,5 metre olacak şekilde iki çukur kazıp kütüklelri içinde yakarsın. Sabaha kadar sırtın da önünde iyice ısınır. Sabaha kadar da sönmez o kütükler. Yabani hayvamlarda yaklaşamaz haliyle. Demi metin aaabbbiiiiii

sagolda cumhur abi
bence yattıgımız yerin altından yanan ateşin ısısı ve ya dumanı gitse daha iyi olur
bunu sen bi düşünsen be cumhur abi:D

KORBALA
13-10-2009, 01:33
Metin abi bana uymaz zaten bu tip işler. Gaz fala olunca alev alma durumu da olabilir :)

metincetin
13-10-2009, 01:38
Metin abi bana uymaz zaten bu tip işler. Gaz fala olunca alev alma durumu da olabilir :)

bencede sana uymaz sen ancak yel deyirmenlerinde uyursun
bak sana bi poreşe:D
ateş yanacak dumanıda cadırın altından gidecek sende rahat rahat uyuyacaksın
hadi bunu bul

AykutErda
13-10-2009, 09:03
..Sabaha kadar da sönmez o kütükler. Yabani hayvamlarda yaklaşamaz haliyle. Demi metin aaabbbiiiiii

Yok Cumhur'um , son kampta MetinÇetin gece teneke çalıp , nara atıyordu ; sanırım yabani hayvanlar içindi ...:D

Diğerlerini bilemiyorum lakin ben ürktüm ...:D

metincetin
13-10-2009, 11:09
Yok Cumhur'um , son kampta MetinÇetin gece teneke çalıp , nara atıyordu ; sanırım yabani hayvanlar içindi ...:D

Diğerlerini bilemiyorum lakin ben ürktüm ...:D

ah be ne günlerdi o günler
sevdiyim insanların cogu ordaydıııııı:D

KORBALA
13-10-2009, 06:57
Metin abiii yeldeğirmenin üst katını kim kapatmıştı ilk. Hani yemeğin kokusunu alan biri vardı sonradan gelip aşçı başı oldu ya. Sen anladın onu. Netekim soba bacasını bizim makinalarla taşımak biraz zor olur be yav.

metincetin
13-10-2009, 07:45
Metin abiii yeldeğirmenin üst katını kim kapatmıştı ilk. Hani yemeğin kokusunu alan biri vardı sonradan gelip aşçı başı oldu ya. Sen anladın onu. Netekim soba bacasını bizim makinalarla taşımak biraz zor olur be yav.

:D :D :D yaaaaaaaaaaaaaaaaa cumhur abiiiiiiiii yaman bi adamsın arazide arar san yada hic aramasan bile soba bacası bulursun
bak bunu bigün yapalım
sen ben ahmet abi nedersin cumhur abiiii
hatta sana mıhlama bile yaparım:D :D

KORBALA
13-10-2009, 10:16
Yahu şu Ahmet abiyi bi ziyaret edemedim. Gene hüzünlendim ...

metincetin
14-10-2009, 03:49
Yahu şu Ahmet abiyi bi ziyaret edemedim. Gene hüzünlendim ...

hepinize selamı var gelirsen beraber gideriz yanınaaaaaaaaa